legea 514/2003

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
Post Reply
monicaionescu

legea 514/2003

Post by monicaionescu » 17 Nov 2006, 12:58

" Art. 2.
Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii.

Art. 3.
(1) Consilierul juridic numit in functie are statutul functionarului, potrivit functiei si categoriei acesteia.
(2) Consilierul juridic angajat in munca are statut de salariat.
.....
Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
....

Art. 12.
(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.
(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.
(3) De asemenea, in ceea ce priveste definitivarea in functia de consilier juridic, pe baza vechimii in celelalte profesii juridice, se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. "
Inteleg corect urmatoarele :?: :?: :
1. Pot fi consilier juridic al unei srl daca am diploma de abs al fac de drept (e suficienta) si indeplinesc celelalte conditii de la art 3.
2. Nu trebuie sa fac parte din ccj, pentru asta.
3. Cu toate acestea, pe perioada de 2 ani de la debut (perioada de stagiu), trebuie sa am cj indrumator (e obligatoriu). Pe care il iau... de unde? De oriunde gasesc unul dispus?
4. Privitor la pct 3 din art. 12 L 514, legea 51/95 spune in art 17. (4) "Dupa efectuarea stagiului avocatul stagiar va sustine examenul de definitivare". Prin urmare, cj def poate deveni cj stagiar dupa un examen de definitivare. Care se organizeaza de cine, in ce conditii, unde se sustine?

:? :?:

Va multumeste un nestiutor!

jojo

Post by jojo » 17 Nov 2006, 18:08

1. Teoretic nu, practic da.
2. idem.
3, 4.Vezi Monica pe www.ccj.ro.
Nu garantez ca te vei lamuri, macar incearca.

monicaionescu

Post by monicaionescu » 17 Nov 2006, 18:49

Mhm... Multumesc si pt trimitere. Vad si acolo, poate exista o opinie unanima...
Ps. Dragut avatar! E una din foto Ngeo pe care o ador...

monicaionescu

Post by monicaionescu » 17 Nov 2006, 19:04

JOJO wrote: 3, 4.Vezi Monica pe www.ccj.ro.
Nu garantez ca te vei lamuri, macar incearca.
M-am mai uitat o data, si inca o data... 8O 8O ...si nimic. Nici o info clara.
Multam, inc-o data, pt rasp.

gavril

Post by gavril » 17 Nov 2006, 20:07

spune-mi Jojo, de ce nu pot fi teoretic .. c.j. daca indeplinesc conditiile de la alin. 3 dar practic da ?

Am si eu o situatie + o intrebare. Situatia este: nu-s inscris in nici o uniune a juristilor si nu am indrumator. Dupa ce fac 2 ani de practica .. devin automat c.j. definitiv sau apare problema ca nu am avut in perioada asta un indrumator si nu am fost inscris in vreo tampenie de uniune ?

Sunt curios daca se mai gaseste cineva in situatia mea.

deeea

Post by deeea » 18 Nov 2006, 13:30

[quote="Gavril"]spune-mi Jojo, de ce nu pot fi teoretic .. c.j. daca indeplinesc conditiile de la alin. 3 dar practic da ?

Am si eu o situatie + o intrebare. Situatia este: nu-s inscris in nici o uniune a juristilor si nu am indrumator. Dupa ce fac 2 ani de practica .. devin automat c.j. definitiv sau apare problema ca nu am avut in perioada asta un indrumator si nu am fost inscris in vreo tampenie de uniune ?

Sunt curios daca se mai gaseste cineva in situatia mea.[/quote]

Nu cred ca se poate pune problema sa nu poti sustine examenul de definitivat, daca nu ai avut un indrumator, atat timp cat ai fost inscris in colegiu. Problema asta, a stagiaturii, e una dintre lacunele legii 514. Aceasta prevede in mod expres ca stagiatura se face in conditiile prevazute de Legea 51/1995, dar cum :mrgreen: ?
In situatia in care nu te tenteaza sa sustii examenul de avocatura sau de intrare in magistratura ,si ai reusit sa iti gasesti un post de consilier juridic (lucru pentru care te felicit), iti recomand sa te inscrii in colegiul judetean de unde ai domiciliul.
Nu ai ce pierde, si la cum e legiuitorul nostru, cine stie ce reglementari mai vin. Am vazut multe anunturi pentru posturi de cj, in care se solicita ca potentialii candidati sa fie inscrisi intr-un colegiu....
Cel mai bine ar fi sa te duci la sediul colegiului din judetul tau si ei poate te pot lamuri, si, cine stie, poate iti dau si un indrumator.....Un bun amic, asa a facut si in primavara si-a dat si deful.

jojo

Post by jojo » 18 Nov 2006, 17:57

deeea wrote: iti recomand sa te inscrii in colegiul judetean de unde ai domiciliul.
Da? In care dintre colegii, ca pe la noi sunt vro 3. :mrgreen:

Gavril, evit sa recomand sau sa-mi dau cu parerea, ca nu-s in masura.
Legea asta sau statut sau ce-o fi...

gavril

Post by gavril » 18 Nov 2006, 22:58

merci de sfat deea. Totusi .. imi e bine asa .. acum .. Nu am de ce sa le mai dau bani si la aia din colegiu .. NU vad ce anume mi-ar oferi pt. acei bani.
Credeam ca ma va elucida Jojo in aceasta privinta

deeea

Post by deeea » 19 Nov 2006, 16:41

[quote="Gavril"]merci de sfat deea. Totusi .. imi e bine asa .. acum .. Nu am de ce sa le mai dau bani si la aia din colegiu .. NU vad ce anume mi-ar oferi pt. acei bani.
Credeam ca ma va elucida Jojo in aceasta privinta[/quote]

Cu multa placere, Gavril. Tu stii pana la urma ceea ce e cel mai bine pentru tine. :)

Post Reply