analiza sistemului juridic

Discutii privind profesia de Avocat. Organizare. Fiscalitate.
Post Reply
nicko2006

analiza sistemului juridic

Post by nicko2006 » 18 Sep 2006, 16:46

Pentru prima data in Romania, este analizat critic intreg sistemul juridic.
Mai multe detalii la www.sojust.ro

kinga

Post by kinga » 18 Sep 2006, 19:12

hai noa.... abia acum ai aflat????? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
oricum
multam pentru info.....cu putina intarziere ..dar cu atat mai multa dragoste..... :-D :-D :-D :-D

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 23 Sep 2006, 09:00

nicko, e ceva de citit, cu ochelarii potriviti.....iata o chestie extrasa din raport la care, recunosc, nu m-am gandit niciodata...

locul fizic al procurorului in topografia instantelor

a) Ani de-a randul situarea procurorilor in salile de judecata a fost la acelasi nivel cu judecatorii, de cele mai multe ori chiar la aceeasi masa cu acestia.

In anul 2000, conducerea de atunci a Curtii de Apel Brasov a decis, dupa consultarea colectivului, modificarea arhitecturala a salilor de judecata la instantele din raza curtii. Procurorii, a doua zi, au refuzat sa mai intre in sedinta, iar Procurorul General al Romaniei l-a contactat telefonic pe presedintele instantei, pentru a-i cere lamuriri.
De teama unor represalii, presedintii judecatoriilor si tribunalelor din circumscriptia curtii de apel brasovene nu s-au conformat solicitarii curtii, cu exceptia acesteia din urma.
Ca urmare a diferendelor pe aceasta tema dintre judecatori si procurori, CSM de atunci a decis prin hotararea nr.111 din 27 septembrie 2000, iar ministrul justitiei a emis in mod corespunzator ordinul nr. 2588/C/11 oct. 2000, prin care toate instantele trebuiau sa aduca modificari in structura salilor de judecata, in sensul ca procurorul sa nu mai stea la acelasi nivel cu judecatorul, ci la acelasi nivel cu avocatul, pe un postament la o inaltime intermediara intre parchet si tribuna.
Ordinul a fost aplicat partial in instante: unele s-au conformat, alti presedinti au intarziat pana in 2005 aplicarea acestui ordin, altii nici in prezent nu il aplica.
Precizam ca sunt insa instante unde procurorul sta in fata tribunei si la acelasi nivel cu avocatul.
Intarzierea impunerii unei topografii corecte in salile de judecata creaza in continuare, in special, justitiabililor complexe ca egalitatea de sanse nu functioneaza efectiv in procesele penale si, in general, opiniei publice impresia unui cumul de functii pe care procurorul il realizeaza in proces. CSM in calitate de aparator al independentei, inclusiv al aparentei acesteia li MJ, in calitate de administrator al justitiei, ar trebui sa reia in discutie acesta chestiune spioasa.

b) In foarte multe instante procurorii intra pe aceeasi usa cu judecatorul. Tot impreuna ei parasesc sala.

Interesant, ordinul mentionat mai sus prevede necesitatea unor usi de acces separate pentru judecatori-procurori-grefieri, respectiv pentru avocati-parti-public.
Chiar daca judecatorul si procurorul nu s-ar intalni decat la intrarea/iesirea din sala, justitiabilul, dar si avocatii au impresia ca hotararea e luata de judecator impreuna cu procurorul, ceea ce este foarte periculos din punctul de vedere al aparentei unei puternice lipse de impartialitate a judecatorului.

K., nice to see u..

:cafea: :cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 28 guests