relatii personale

Familiei
Post Reply
jean

relatii personale

Post by jean » 04 Aug 2006, 22:56

va rog sa imi dati un sfat
poate un parinte care nu a participat efectiv la cresterea si ingrijirea unui minor de 2 ani sa il ia pe acesta la domiciliul sau sau sa il viziteze pe acesta in afara domiciliului sau si in absenta celuilalt parinte? in cazul in care i se permite vizitarea minorului de catre parintele ce il are in ingrijire poate conditiona cel ce solicita program de vizitare ca aceasta sa se faca numai in prezenta unei terte persoane care nu are nici o legatura cu minorul, existand posibilitatea ca terta persoana sa aiba resentimente fata de minor? temerea ca minorul ar fi in pericol in prezenta tertului este suficienta pentru a solicita ca vizitarea sa se faca numai la domiciliul minorului, in prezenta paritelui ce il are pe minor in grija?
va multumesc

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 05 Aug 2006, 01:02

Cand e vorba de un copil de 2 ani, adica o fiinta extrem de fragila, parintele care cere drept de vizitare, il viziteaza, adica se duce la el acasa...ca asta-i ideea, copilul nu trebuie scos din mediul cu care s-a obisnuit si unde se simte-n siguranta;e destul de mult pt. copil ca trebuie sa se acomodeze cu o persoana straina, deci nu e indicat s-o cunoasca...pe teren.
In plus, a vizita un copil nu e o chestie mondena...buna, ce mai faci? etc.; daca nu exista o apropiere suficienta, e f. dificil;aici conteaza ajutorul celuilalt parinte, daca vrea...
Parerea mea, off-topic - daca esti parintele care vrea sa viziteze copilul, doreste-ti si chiar insista sa fie si celalalt parinte prezent, nicidecum un strain, pt. ca se pot intampla o groaza de chestii neprevazute cu copilul, la care nu stii cum sa reactionezi, ca nu-l cunosti;astea-s probleme care necesita tact si rabdare;cu timpul, daca se va acomoda copilul si e armonie intre ecsi ( cazul ideal) spatiul de manevra se poate largi.
Chiar daca, sa spunem, instanta ar fi de acord cu vizitarea in afara spatiului de vizitare, ceea ce nu cred, data fiind ipoteza, tot acasa la copil ar trebui mers si-n prezenta celuilalt;e mai sigur din toate punctele de vedere.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 05 Aug 2006, 09:55

Ca jurist pot sa-ti spun ca legislatia privind protectia copilului si Codul familiei incurajeaza dreptul parintelui caruia nu i-a fost incredintat copilul de a avea contacte personale cu minorul. Deci in mod cert vei putea obtine o sentinta in care parintele sa aiba astfel de drepturi , in cadrul unui program fixat de instanta, la intelegerea parintilor, sau, daca aceasta nu exista, in temeiul probelor admisnistrate de cele doua parti si a punctului de vedere al Autoritatii pentru protectia copilului (cred ca asa o cheama, pentru ca i s-a tot schimbat denumirea).
Dar ca parinte, trebuie sa achiesez la punctul de vedere al alui robin hood 2. Are foarte multa dreptate in tot ce a spus. Chiar daca va fi dificil, din cauza resentimentelor dintre cei doi fosti soti, trebuie incercat sa se gaseasca o cale comuna, in folosul copilului, pentru care nu poate fi decat benefica implicarea ambilor parinti la cresterea si educarea lui.

jean

relaþii personale

Post by jean » 06 Aug 2006, 15:45

resentimentele nu sunt intre doi fosti. copilul este rezultatul unei relatii extraconjugale. parintele ce solicita vizitele este cel adulterin si tine ca aceste vizite sa aiba loc in loc public si numai in prezenta sotiei, sotie care, in mod normal, nu are cum sa vada cu ochi buni nici pe copil, si nici pe mama acestuia.
poate parintele ce solicita drept de vizita sa impuna conditii? nu la minor acasa (- mai ales ca i s-a oferit si o alta varianta, in locuinta bunicilor acestuia-), doar in prezenta sotiei ... si mai stiu ce va mai inventa ...
pentru mine este clar ca nu il intereseaza copilul ci orgoliile proprii, sa se razbune si mai stiu eu ce mai are in cap... dar cum probezi asta? si sa ai curajul sa iesi cu el si sa apara si sotia, ce poti face atunci? sau iti ia copilul, se suie in masina si pleaca? ce faci? te tarasti prin instanta in timp ce copilul tau e cu un strain? si pentru ordonanta presedintiala e nevoie de timp. in cateva zile copilul poate pati orice si nu stie sa spuna.
iar legislatia noastra lasa mult de dorit...
ca sa nu spun ca uneori e absurda. sa ceri acordul unui parinte care nu se intereseaza de copil atunci cand vrei sa il duci in vacanta chiar si in tara ...? e de-a dreptul hilar...

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 07 Aug 2006, 09:38

Cred ca toate motivele pentru care mama se opune acestei modalitati de vizitare trebuie prezentate instantei si probate cu martori (inclusiv o eventuala declaratie a unui medic pediatru). Instanta, teoretic, ar trebui sa tina cont de toate aceste aspecte, IN INTERESUL MINORULUI si nu al orgoliilor parintilor. Poate avocatul mamei va fi suficient de convingator, poate judecatorul e si el parinte si , mai ales, poate tatal nu are posibilitatea de a influenta instanta.
Bafta!

denominatus

Post by denominatus » 07 Aug 2006, 10:12

Cred ca dreptul de a avea legaturi personale cu copilul nu trebuie interpretat prea larg, adica in sensul ca trebuie exercitat in absenta celuilalt parinte, de fata cu terti, etc.
Acest drept acordat parintelui ce nu il are in ingrijire pe minor vine sa atenueze efectele pe care despartirea parintilor le are asupra cresterii normale a copilului.
De vreme ce sotii nedespartiti nu au un drept (recunoscut legal) de a interzice celuilalt sot prezenta atunci cand ei au relatii personale cu copilul lor, cred ca cu atat mai putin parintele care nu-l are in ingrijire pe copuil are dreptul de a interzice prezenta parintelui caruia i s-a incredintat copilul.

Ca sa nu mai spun ca incredintarea spre educare si crestere are aplicabilitate inclusiv in momentele in care celalalt are legaturi personale cu minorul.

Parerea mea este ca, din punct de vdere legal, instanta nu ar putea sa excluda parintele caruia i s-a incredintat copilul de la intalnirea minorului cu parintele care pastreaza legaturile personale.
Cu atat mai putin ar ptea sa conditioneze desfasurarea intalnirilor de prezenta unei terte persoane, cum este sotia parintelui adulterin.

jean

relatii personale

Post by jean » 07 Aug 2006, 11:28

ce spuneti de art. 18 alin. 2 din Legea nr. 272/2004: "Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca."
vrei sa pleci in tara, in concediu, cu el si iti trebuie acordul celuilalt parinte? poate apare o oportunitate si pana stabileste instanta ti se termina concediul si adio iesire. planificam toate iesirile cu 3 luni inainte?

Post Reply