raspunderea salariatului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
mirabela

raspunderea salariatului

Post by mirabela » 31 Jul 2006, 15:11

salariatul in timpul programului de munca(conducea un utilaj) a avariat o masina. accidentul sa petrecut in aprilie 2006. pana acum cateva zile nu a spus nimic si am primit si de la o societate de asigurare dosarul cu privire la accident(poze facturi, ordin de plata al societatii de asigurare). suma este destul de mare.
potrivit art. 1003 C.civ angajatorul si salariatul raspund solidar.
societatea plateste, dar eu am niste nelamuriri referitor la modul de recuperare a sumei platite de catre angajator.
art. 275 din codul muncii prevede posibilitatea apelarii la executorul judecatoresc daca prejudiciul nu este acoperit, in termen de 3 ani, de la prima retinere , care nu pot depasi 1/3 din salariu. dintr-un calcul nu are cum sa plateasca in termen de 3. salariu este mic.
am citit intr-un tratat de dreptul muncii ca pot apela la executorul judecatoresc dupa 3 ani(autorul a precizat art. 35 alin 2 din legea nr.24/2000, potrivit caruia in cadrul legilor se foloseste timpul prezent pentru a accentua caracterul imperativ al legii, dar ca in cazul de fata nu este corect). de asemenea a mai precizat faptul ca in trei ani situatia financiara a debitorului se poate schimba, putand astfel achita paguba in cei 3 ani.

am citit pe un site ca o conventie incheiata intre angajator si salariat, in fata unui notar constituie titlu executoriu. daca asa este atunci prefer aceasta varianta. daca nu il dau in judecata prin somatie de plata.

voi ce ma sfatuiti?
va multumesc.

kinga

Post by kinga » 31 Jul 2006, 15:32

Nu te grabi asa de tare..pana la executor judecatoresc ai cate ceva de facut.
Potrivit art. 164 al.2 Codul muncii
"Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
deci, prima data obtii hotararea judecatoreasca.
apoi procedezi la retinerea din salariu a sumei cuvenite angajatorului cu titlu de daune.
Angajament de plata , potrivit dispozitiilor legale in materie nu mai exista.
Ca si portita de scapare ai putea sa inchei o conventie la notar, dar in cazul in care el nu plateste, nu prea poti sa te prevalezi de ea, decat ca si un inceput de dovada scrisa.

mirabela

Post by mirabela » 01 Aug 2006, 07:53

eu nu urmaresc sa ii retin 1/3 din salariu pentru acoperirea pagubei pentru ca salariu este mic si dupa calculele mele nu reuseste sa plateasca in 3 ani. nu am nici o garantie ca la actualul loc de munca i se va mari salariul sau ca ii va gasi un loc de munca mai bine platit.
sa zicem ca il dau in judecata si instanta da o hot definitiva si irevocabila in baza careia eu pot sa ii opresc 1/3 din salariu. dupa un an fac un calcul si vad ca el nu poate achita datoria in cei 2 ani care i-au ramas.apelez la executorul judecatoresc sau astept sa se inmplineasca termenul de 3 ani prevazut de art. 275 din Codul muncii?

kinga

Post by kinga » 01 Aug 2006, 12:14

Nu astepti trei ani... intervine prescriptia.
Art. 275 vorbeste de maximum 3 ani...

roxy

Post by roxy » 01 Aug 2006, 16:45

Parerea mea este ca nu curge prescriptia atat timp cat salariatului i se fac lunar retineri din salariu.
Prescripria incepe sa curga din momentul unei eventuale sistari a retinerilor.
Cat priveste introducerea cererii la executor sunt si eu de acord ca se poate introduce inainte de expirarea celor trei ani.

kinga

Post by kinga » 01 Aug 2006, 16:54

Roxyyy
Scuze ..ai perfecta dreptate..am postat fara sa fiu prea atenta si imi cer scuze...din nou. Cu fiecare plata facuta incepe un nou termen. pentru ca este un act de executare.
Ai dreptate. Am gresit. Si este o greseala de neiertat. Scuze Mirabela pentru dezinformare.
Noa, lectia pentru ziua de azi. Daca esti cu gandul in alta parte nu da sfaturi.

:floare: :floare:

Post Reply