poate ma puteti lamuri - am consultat trei surse diferite (anii diferiti) si la fiecare am gasit altceva - (eu invat de pe ciobanu si de pe deleanu, care de asemenea se contrazic) competenta tribunalului in materie civila si comerciala este:
1. in prima instanta:
a) procesele si cererile in materie comerciala cu exceptia celor al caror obiect are o valoare de pana la 10 milioane lei inclusiv;
b) procesele si cererile privind drepturi si obligatii rezultand din raporturi juridice civile, al caror obiect are o valoare de peste 150 milioane lei;
sau este una dintre celelalte variante (din pacate nu le am cu mine, ca vi le-as fi postat pe toate...)?
voi stiti altceva ?
Multumesc
competenta materiala tribunal
Tribunalul judeca:
1. in prima instanta:
a) procesele si cererile in materie comerciala al caror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, precum si procesele si cererile in aceasta materie al caror obiect este neevaluabil in bani;
b) procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei, cu exceptia cererilor de imparteala judiciara, a cererilor in materia succesorala, a cererilor neevaluabile in bani si a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dupa caz, posesorii, formulate de tertii vatamati in drepturile lor prin aplicarea legilor in materia fondului funciar.
1. in prima instanta:
a) procesele si cererile in materie comerciala al caror obiect are o valoare de peste 1 miliard lei, precum si procesele si cererile in aceasta materie al caror obiect este neevaluabil in bani;
b) procesele si cererile in materie civila al caror obiect are o valoare de peste 5 miliarde lei, cu exceptia cererilor de imparteala judiciara, a cererilor in materia succesorala, a cererilor neevaluabile in bani si a cererilor privind materia fondului funciar, inclusiv cele de drept comun, petitorii sau, dupa caz, posesorii, formulate de tertii vatamati in drepturile lor prin aplicarea legilor in materia fondului funciar.
Conf. Alin. 5. art.45 din L 348/2004 (denominarea monedei nationale)
"Toate sumele in moneda veche prevazute in actele normative
emise anterior datei de 1 iulie 2005 se inlocuiesc cu sumele in moneda noua, prin impartirea la 10.000."
L 219/2005 de modificare a C.pr.civ a fost publicata in M.Of 609/14.iulie 2005
Un coleg mi-a povestit ca a invocat necompetenta tribunalului, prin raportare la valoarea litigiului (lei noi)si disp. art.45 alin.5din L 348/2004, tinand cont si de data publicarii in M.Of a L 219/2005. Judecatorul s-a amuzat dar a respins exceptia motivand ca este vorba de o necorelare legislativa&....Hmmmm
Tare mi-a placut ideea

"Toate sumele in moneda veche prevazute in actele normative
emise anterior datei de 1 iulie 2005 se inlocuiesc cu sumele in moneda noua, prin impartirea la 10.000."
L 219/2005 de modificare a C.pr.civ a fost publicata in M.Of 609/14.iulie 2005

Un coleg mi-a povestit ca a invocat necompetenta tribunalului, prin raportare la valoarea litigiului (lei noi)si disp. art.45 alin.5din L 348/2004, tinand cont si de data publicarii in M.Of a L 219/2005. Judecatorul s-a amuzat dar a respins exceptia motivand ca este vorba de o necorelare legislativa&....Hmmmm