exemplu
Vrei sa divortzezi ?
OK ! Intr-o cerere de divort poti sa aduci orice motiv (care sa fie cat de cat de bun simt) iar mesajul pe care il primeste judecatorul este ca " domnle asa nu se mai poate" . Acun judecatorul poan sa te asculte si pe tine si pe restun si la sfarsit delibereaza si zice suveran : " Uite ca io zic ca se mai poate ! " Asta e motiv ! Acum vorbind serios, in afara de cazurile prevazute ca fiind motive intemeiate de divort, sansele sunt de 50-50. C-asa a vrut legiuitorul mioritic. 

deci este posibil ca in cazul in care eu ma duc si spun ca vreau sa divortez invocand faptul ca "asa nu se mai poate" fara a avea un motiv intemeiat judecatorul sa imi spuna "ba iti zic eu ca se mai poate" si sa imi respinga cererea. corect?... iar apoi ca sa introduc o noua carere tb sa inventez un alt motiv sperand ca acesta va fi mai convingator. sincer nu mi se pare corect ca judecatorul sa decida ce e mai bine pt mine cand eu asta vreau pur si simplu fara sa fiu nevoita sa inventez un motiv de divort...
krmen wrote:dsincer nu mi se pare corect ca judecatorul sa decida ce e mai bine pt mine cand eu asta vreau pur si simplu fara sa fiu nevoita sa inventez un motiv de divort...
nu a decis judecatorul ce e mai bine pt. tine ci tu cand te-ai prezentat in fata ofiterului de stare civila ..
daca ar putea fi invocat orice motiv .. atunci care ar mai fi diferenta dintre concubinaj si casatorie ? Te-ai casatorit ? pai stai frate asa ... si incearca sa-ti rezolvi problemele ... nu sa le ocolesti !
sa respinga .. asemenea cereri .. de la un capat la celalalt !!!
Si uite asa ajunge un certificat de casatorie o condamnare pe viata. In unele cazuri, certainly!Gavril wrote: daca ar putea fi invocat orice motiv .. atunci care ar mai fi diferenta dintre concubinaj si casatorie ? Te-ai casatorit ? pai stai frate asa ... si incearca sa-ti rezolvi problemele ... nu sa le ocolesti !
Daca ar fi dupa mine, as scoate divorturile, macar cele amiabile, din competenta instantelor si le-as da serviciilor de stare civila.
Principiul paralelismului: zici DA la incheierea casatoriei in fata ofiterului de stare civila, zici tot DA la ...descheierea ei tot in fata ofiterului de stare civila.

Ce ti-e si cu institutia asta dnle. A casatoriei. La inceput ei is spun: "vreau sa impart totul cu tine".
La sfarsit spun la fel: "vreau sa impart totul cu tine: masina e a mea ca e de la mama, TV-ul l-am luat din prima de Craciun si muraturile le facem fifty-fifty.

In rest, citand un distins coleg, ura si la gara!
P.S. Ma intreb ce-o face instanta daca temei de divort cum scrie la lege nu exista dar partile sunt separate in fapt?
E-he-he-he-he ! Vedeti cum va invartiti in jurul cozii ? Exact asta au vrut si desteptii aia cand au "inventat C. Fam. ". Krmen nu tre sa uiti ca reglementarile astea sunt din timpuri dinozauriene cand ideea de divort lovea in celua de baza. Orice ai zice-face daca nu te incadrezi intr-unul din motivele intemeiate de divort---you are in a big... dnala. Stiu ce zic ca am trecut prin circul asta! Sfatul meu ? Stati departe de starea civila ! 

nu inteleg care este problema nu mai poate omun sa aiba o opinie- pana la urma unii pot gasi rezolvarea in fata instantei, asta e motivul pt care orice a fost facut poate fi si desfacut...si apoi nu ai de unde sa stii, se poate ca motivul temeinic pentru unii sa nu aiba aceeasi rezonanta pentru altii...Gavril wrote:krmen wrote:dsincer nu mi se pare corect ca judecatorul sa decida ce e mai bine pt mine cand eu asta vreau pur si simplu fara sa fiu nevoita sa inventez un motiv de divort...
nu a decis judecatorul ce e mai bine pt. tine ci tu cand te-ai prezentat in fata ofiterului de stare civila ..
daca ar putea fi invocat orice motiv .. atunci care ar mai fi diferenta dintre concubinaj si casatorie ? Te-ai casatorit ? pai stai frate asa ... si incearca sa-ti rezolvi problemele ... nu sa le ocolesti !
oricum realizezi ca discutia e pur ipotetica deci ar trebui sa fii fericit ca asa ceva nu se intampla...
Hai sa va spun cum e cu divortul prin alte parti. In Elvetia daca vrei sa divortezi si celalalt nu vrea atunci judecatorul face o mica cercetare, vede ca bolanzii nu se mai inghit si decide : gata, punct. Acun daca sotul are ceva bani si un salariu bun, descopera ca nu mai are niciun ban iar salariul nu-i mai ajunge sa plateasca intretinerea fostei mandre. Solutia generatiei noi ? Concubinajul ! Si au obligat societatea sa recunoasca legal starea de concubinaj.