Lipsa cap. procesuala reclamant/cheltuielile paratului?

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

Lipsa cap. procesuala reclamant/cheltuielile paratului?

Post by norocel » 02 Jul 2006, 19:02

Se respinge o actiune ca o consecinta a admiterii exceptiei lipsei capacitatii procesuale a reclamantului.
Voi ce parere aveti, paratul de la cine poate cere cheltuieli de judecata? :razz:

krisstina

Post by krisstina » 02 Jul 2006, 19:24

De la reclamant.

norocel

Post by norocel » 02 Jul 2006, 20:12

Dar reclamantul nu are capacitate procesuala si daca nu are drepturi nu are nici obligatii.

Ca sa se inteleaga mai bine speta, sa prespunem ca reclamant este un serviciu din cadrul unei institutii publice.

krisstina

Post by krisstina » 02 Jul 2006, 20:51

Reclamantul a (ab)uzat de dreptul de a se adresa justitiei, a determinat cheltuiala facuta de parat, cine ar trebui sa plateasca? A "jucat" si a pierdut - pe exceptie.

gavril

Post by gavril » 02 Jul 2006, 21:06

de la reclamantul caruia i s-a respins actiunea ca urmare a constatarii lipsei calitatii sale .. clar.

din cauza reclamantului .. paratul a inaintat niste chetuili de judecata.

norocel

Post by norocel » 03 Jul 2006, 06:03

Nu vorbesc de lipsa de calitate ci de lipsa de capacitate.
Asa cum am aratat, daca un serviciu (ex: contabilitatea) din cadrul unei institutii, introduce actiunea in nume propriu, este evident ca acest serviciu nu are personalitate juridica, nu are patrimoniu, nici drepturi sau obligatii proprii, motiv pentru care cererea va fi respinsa.
Sigur ca persoana care a formulat aceasta actiune este in culpa procesuala dar daca se admit cheltuielile de judecata si este obligat la plata acel serviciu, fara patrimoniu, va puteti imagina cum se pot executa silit aceste cheltuieli ?
Nu se ajunge la o situatie in care obligi la plata o entitate care nu exista din punct de vedere juridic?

krisstina

Post by krisstina » 03 Jul 2006, 07:29

Actiunea Serviciului Contabilitate obliga instititutia. Nici sa-l pagubesti pe parat nu mi se pare fair.

kko

Post by kko » 03 Jul 2006, 07:34

Intemeiat pe art.35 din decretul 31/1954 ??? 8-)

norocel

Post by norocel » 03 Jul 2006, 15:53

krisstina wrote:Actiunea Serviciului Contabilitate obliga instititutia. Nici sa-l pagubesti pe parat nu mi se pare fair.
Cum sa oblige institutia din moment ce functionarul nu a fost imputernicit sa reprezinte persoana juridica?
Mai mult, cererea este formulata nu in numele instiututiei ci chiar in numele acelui serviciu.
Ex: Serviciul X din cadrul Y, cheama in judecata pe Z care are un contract cu institutia.
Si cine spune ca paratul este pagubit?
El are dreptul sa ceara cheltuileile de judecata printr-o actiune separata formulata impotriva persoanei care a semnat cererea.

Art. 35 din Decretul nr. 31/1954 are urmatoarea formulare:

"Persoana juridica isi exercita drepturile si isi indeplineste obligatiile prin organele sale.
Actele juridice facute de organele persoanei juridice, in limitele puterilor ce le-au fost conferite, sint actele persoanei juridice insasi.
Faptele ilicite savirsite de organele sale obliga insasi persoana juridica, daca au fost indeplinite cu prilejul exercitarii functiei lor.
Faptele ilicite atrag si raspunderea personala a celui ce le-a savirsit, atit fata de persoana juridica, cit si fata de cel al treilea."

Poate nu m-am exprimat eu foarte clar dar am in vedere situatiile in care serviciul din cadrul unei institutii introduce o actiune in nume propriu si nu pentru institutia din care face parte.

kko

Post by kko » 03 Jul 2006, 16:33

Nu stiu de ce, Norocel, dar pe mine m-ar fi mancat &...sa-i oblig pe semnatarii cererii de chemare in judecata(eventual in solidar) la plata cheltuielilor de judecata&... conf. principiului statuat de art.723 c.pr.civ cu raportare la art.274 C.pr.civ .Nu inainte de a cere prin intermediul instantei ca institutia in care lucreaza, sa comunice datele de identificare si fisa postului :grin:
Asa, de exemplu :mrgreen:

norocel

Post by norocel » 03 Jul 2006, 16:49

Cred ca ai dreptate.
Asa ar fi corect. :idea: :mrgreen:

Post Reply