regim zilieri

Discutii privind litigiile de munca
pepita

regim zilieri

Post by pepita » 25 Apr 2006, 14:07

La un depozit, in momentul in care ajung camioanele cu marfa, apar persoane care se ofera sa descarce contra unei remuneratii. Uneori sunt aceiasi oameni, alterori nu....
Va rog sa-mi spuneti si mie care este procedura de urmat pentru a fi in legalitate cu aceste persoane care presteaza munca ?

mariusms

Post by mariusms » 25 Apr 2006, 14:27

Ar trebui sa aiba incheiate contracte de munca, cu dubla calificare - incarcatori-descarcatori. :lol:

rosia_montana

Post by rosia_montana » 25 Apr 2006, 14:36

Ala e cumul de functii, Marius :mrgreen:

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 25 Apr 2006, 15:46

Poti sa le faci contract de prestari servicii. Este acceptat de catre ITM, ai o baza pentru a inregistra cheltuielile in contabilitate. In schimb venitul trebuie impozitat la sursa si trebuie depuse niste declaratii la finante. Daca nu ma insel este vorba de Declaratia 205.
Cred ca am acasa in calculator un model si daca il gasesc o sa-ti trimit.
Oricum, uita-te pe OMFP 1847/2003, si la obiectul contractului faci precizarea ca meseria/activitatea este prevazuta in OMFP 1847/2003 la pozitia nr ______.
Trebuie sa le atragi si zilierilor atentia ca trebuie sa inregistreze contractele la finante.
O sa ma uit sa vad daca mai am model si daca ai nelamuriri poti sa ma intrebi.

lyanne91gl

Post by lyanne91gl » 25 Apr 2006, 16:48

Eu stiam ca cei de la ITM nu mai inregistreaza contracte de prestari servicii. Persoana care incheie un contract de prestari servicii trebuie sa se inregistreze la finante ca fiind prestatoare de astfel de activitati.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 26 Apr 2006, 09:07

Eu nu am spus ca aceste contracte/conventii se inregistreaza la ITM. Sunt acceptate de ITM in sensul ca, daca vin in control si gasesc acesti zilieri nu iti dau amenda ca nu au CIM, adica nu considera ca "lucreaza la negru".
Ei nu trebuie sa se inregistreze mai inainte de incheierea contractului la finante pt ca nu sunt PFA. Trebuie doar ca, in 15 zile de la incheierea acestui contract, sa-l inregistreze la finante (potrivit Codului fiscal). Si tot potrivit Codului fiscal impozitul se retine la sursa.
Cam asa arata contractul:

CONTRACT PRESTARI SERVICII NR. .......
Incheiat astazi ..................................., intre

1. Dl./dna. ............................................................. cu domiciliul in .....................................
str. .............................................................. nr. ..........., bl. .........., sc. ..........., ap. .........., posesor al B.I/C.I seria ............ nr. ............................,C.N.P. ......................................................., eliberat de ....................................................., la data de .............................................., in calitate de "prestator", ca persoana ce desfasoara individual, activitate de prestari servicii, si
2. S.C _____________ S.R.L, reprezentata prin ____________ - administrator/director general, in calitate de "beneficiar",

Obiectul contractului:
Prestatorul va efectua beneficiarului servicii ocazionale in conformitate cu pozitiile din "Nomenclatorul activitatilor independente pentru contribuabilii care isi desfasoara activitatea individual", aprobat prin O.M.F.P nr. 1847/2003, si anume:
- ............................................................. poz...............
- .............................................................. poz...............
- ............................................................ poz...............
- ................................................................ poz...............

Obligatii si raspunderi:
- Beneficiarul va instrui prestatorul asupra lucrarilor ce trebuiesc indeplinite, privind normele de munca si masurile de protectia muncii si P.S.I ce trebuiesc luate;
- Plata lucrarilor realizate se va efectua dupa receptia acestora de catre seful responsabil, in conformitate cu normativele folosite in unitate pentru plata personalului muncitor angajat cu contract de munca: onorariul va fi in conformitate cu Normele Tehnice de Munca si tarifele aprobate pentru perioada lucrata (............... zile), in functie de cantitatea si calitatea lucrarii predate;
- Beneficiarul va retine si va vira catre bugetul de stat un impozit de 10% din venitul brut cuvenit prestatorului, in conformitate cu art. 52 alin. (2) lit. a din Codul fiscal;
- Beneficiarul nu are nici o obligatie fata de prestator, in ceea ce priveste asigurarile sociale, somaj sau vechime in munca.

Durata contractului:
Contractul este valabil ................ zile, pe perioada cuprinsa intre ...................................... si ......................................., avand caracter sezonier, el putand fi intrerupt si reinceput de mai multe ori, la solicitarea beneficiarului si cu acceptul prestatorului, in functie de volumul de lucrari necesar, de intemperii sau alte cauze.
Orice litigii cu privire la incheierea, executarea, modificarea, incetarea prezentului contract de prestari servicii, se vor solutiona in conformitate cu art. 942 si urm. din Codul civil si ale Codului de procedura civila.
Incheiat in 2 (doua) exemplare originale, cate unul pentru fiecare parte.
Contractul se inregistreaza la beneficiar si va fi pus la dispozitia organelor de control pentru verificarea veridicitatii si a semnaturilor celor doua parti.
Semnaturile de mai jos atesta ca beneficiarul si prestatorul au incheiat acest acord la data de ......................................

Beneficiar Prestator,
S.C ________ S.R.L Dl./dna. ........................................

Prin,

maxxim

Post by maxxim » 26 Apr 2006, 09:20

Reusesti sa bulversezi juristi! :-?

Cu contractele astea de prestari servicii esti intr-o ilegalitate crasa, daca persoana fizica nu-i autorizata ..... pai nu discutaram noi pe alte topice ca nu-s legale si se incheie contracte part-time. 8O

Si reusesti sa bulversezi si contabilii! :fluierat:
Impozitul care se retine in cazul unui contract de prestari servicii legal este de 16%....

Maine-poimaine o sa sfatuiesti zilierul sa tina si contabilitatea in partida simpla :mrgreen:

Parerea mea.
:floare: :floare: :floare: la domnite.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 26 Apr 2006, 09:44

Codul fiscal art. 52
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;

Cam asta zice Codul fiscal.
Nu inteleg de ce te simti bulversat?!
Sau de ce s-ar simti bulversat un contabil.
Daca esti PFA ai obligatia sa tii contabilitate in partida simpla si atunci impozitul este, in general, de 16%. Depinde ce activitate prestezi. In aceasta situatie ai posibilitatea sa emiti factura, sa tai chitanta pt sumele incasate. Ai cheltuieli deductibile, iar impozitul nu se calculeaza la intreaga suma incasata.
Daca zici ca esti jurist ar fii bine sa analizezi mai bine textele de lege. Si mai ales sa gasesti "portite"pt anumite situatii.
Spune-mi, te rog, sub ce forma ai plati tu zilierii? Asta in situatia in care nu realizezi venituri "la negru" si trebuie sa inregistrezi toate cheltuielile.
Ca sa nu mai intreb de ce exista texte de lege care fac referire la veniturile obtinute in baza acestor contracte, precum si declaratii fiscale, care privesc aceste venituri.
Cred ca pe acest site trebuie sa-ti spui parere numai in chestiunile pe care le stii intr-adevar. Nu sa-ti dai cu parerea la cum crezi tu ca ar fii mai bine. Eu m-am lovit de asa ceva si am gasit solutia. Care, daca te intereseaza a fost acceptata si de ITM si de finante (cand au venit in control).
Daca tu ai avut situatii de acest gen, spune-mi cum le-ai rezolvat. La mine s-a demonstrat ca solutia a fost corecta.

maxxim

Post by maxxim » 26 Apr 2006, 10:07

dana_lavinia wrote:Codul fiscal art. 52
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;

Cam asta zice Codul fiscal.
Nu inteleg de ce te simti bulversat?!
Sau de ce s-ar simti bulversat un contabil.
Daca esti PFA ai obligatia sa tii contabilitate in partida simpla si atunci impozitul este, in general, de 16%. Depinde ce activitate prestezi. In aceasta situatie ai posibilitatea sa emiti factura, sa tai chitanta pt sumele incasate. Ai cheltuieli deductibile, iar impozitul nu se calculeaza la intreaga suma incasata.
Daca zici ca esti jurist ar fii bine sa analizezi mai bine textele de lege. Si mai ales sa gasesti "portite"pt anumite situatii.
Spune-mi, te rog, sub ce forma ai plati tu zilierii? Asta in situatia in care nu realizezi venituri "la negru" si trebuie sa inregistrezi toate cheltuielile.
Ca sa nu mai intreb de ce exista texte de lege care fac referire la veniturile obtinute in baza acestor contracte, precum si declaratii fiscale, care privesc aceste venituri.
Cred ca pe acest site trebuie sa-ti spui parere numai in chestiunile pe care le stii intr-adevar. Nu sa-ti dai cu parerea la cum crezi tu ca ar fii mai bine. Eu m-am lovit de asa ceva si am gasit solutia. Care, daca te intereseaza a fost acceptata si de ITM si de finante (cand au venit in control).
Daca tu ai avut situatii de acest gen, spune-mi cum le-ai rezolvat. La mine s-a demonstrat ca solutia a fost corecta.
Draguta, first ... Codul fiscal a suferit si modificari pe care daca le-ai fi citit ai fi descoperit ca incepand cu 01.01.2005 impozitul este de 16% 8O

Ordonanta de urgenta nr. 138/2004
din 29/12/2004
Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1281 din 30/12/2004 este
pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal

Second ..... Codul muncii reglementeaza raporturile de munca, so ......creezi munca la negru si prejudiciezi bugetele prin neretinerea impozitelor aferente salariilor! Portita ta e cam "ilegala" :evil:

3rd ...Controlul de la ITM care ti-a acceptat conventiile a fost facut de oameni "atotstiutori" si in mod sigur nu in prezent! Am avut placerea sa constat ca in prezent echipele de control au habar de dreptul muncii... :grin:

:floare: :floare: :floare: la domnite.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 26 Apr 2006, 10:20

Am citit-o. Inainte sa-mi spui tu. Si daca si tu ai fi citit-o mai atent ai fi vazut ca la art. 52 impozitul de care vorbeam a ramas la fel, adica 10% din venitul brut.
Asa ca hai sa nu ne mai certam.
Dar nu mi-ai raspuns la intrebare. Tu ce solutie ai gasit sau gasesti in aceste situatii?
P.S: Nu ai de unde sa stii daca sunt draguta sau nu.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 26 Apr 2006, 10:23

Poate din punctul tau de vedere este ilegal, dar daca vrei sa argumentezi argumenteaza cu texte de lege (pe care sa le citesti pana la sfarsit). Pana acum nu mi-a zis nimeni ca sunt ilegale, asa ca poate imi demonstrezi tu "dragutule".

maxxim

Post by maxxim » 26 Apr 2006, 11:48

:-D :-D :-D Ehe, hai ca-mi placi!

Nu crezi ca ar fi bine sa vedem si noi argumentele tale ca respectivele ar fi raporturi civile ...... pe mine asta ma intereseaza la nebunie!

Ce zici, ne bagam???? :grin:

Mai tarziu .....mai vedem!

:floare: :floare: :floare: la domnita.

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 26 Apr 2006, 12:19

Astept intai raspunsurile tale.

maxxim

Post by maxxim » 26 Apr 2006, 12:26

Io zic sa-ti faci un corp de elita de carcasi! Only part-time sau poate norma intreaga sau foloseste-te de serviciile unei firme ce are un astfel de obiect de activitate......

Mingea e la tine....

PS Pot presupune ca esti dragutza ori ba! :grin:

dana_lavinia

Post by dana_lavinia » 26 Apr 2006, 12:49

Carcasi nu stiu ce inseamna. Explica/defineste.
P.S1: Poate ma supar sa ma faci draguta, pentru ca sunt chiar frumoasa. :lol: :-P Asa zice lumea.
P.S2: Sper ca iti dai seama ca glumesc. Si acum si putin mai inainte.
P.S3: Acum sunt cam ocupata, dar din punctul meu de vedere discutia ramane deschisa. Nu de alta dar imi plac "certurile" intre juristi. Cu conditia sa fie argumentate.
Tu ce zici?
P.S4: eu nu te jignesc pe tine asa ca mi se pare normal ca si tu sa faci la fel.

Post Reply