incetare CIM + cartea de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
leo26

incetare CIM + cartea de munca

Post by leo26 » 17 Mar 2006, 09:26

In cazul in care angajatul si-a prezentat demisia motivand cu nerespectarea obligatiilor de catre angajator incepand cu ce moment isi prodece efectele demisia (adica in ce moment inceteaza CIM)? in cat timp este angajatorul obligat sa inregistreze incetarea CIM la ITM?
referitor la cartea de munca nu am gasit nicaieri cum se procedeaza?? trebuie sa fie eliberata angajatului de catre angajator? poate imi dati vreo idee unde sa caut mai multe informatii.
multumesc

Motanu

Post by Motanu » 17 Mar 2006, 09:46

In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile, angajatul poate demisiona fara preaviz, conf. art. 79 Codul muncii (demisia produce efecte din momentul comunicarii). Termenul pentru inregistrarea la ITM a oricaror modificari ce privesc contractul de munca este de cinci zile. Mai multe informatii in Legea 130/1999 (modificata si completata) privind protectia persoanelor incadrate in munca.

leo26

Post by leo26 » 17 Mar 2006, 11:52

Motanu wrote:In cazul in care angajatorul nu isi respecta obligatiile, angajatul poate demisiona fara preaviz, conf. art. 79 Codul muncii (demisia produce efecte din momentul comunicarii). Termenul pentru inregistrarea la ITM a oricaror modificari ce privesc contractul de munca este de cinci zile. Mai multe informatii in Legea 130/1999 (modificata si completata) privind protectia persoanelor incadrate in munca.
multumesc pentru ajutor. vin cu o completare la problema. seful i-a spus colegei mele ca ii semneaza demisia (cu renuntarea la preaviz) cu conditia ca aceasta sa dea declaratie la notar ca timp de 2 ani nu va desfasura activitati concurentiale pe raza teritoriului (conform clauzei de neconcurenta) si ca renunta la indemnizatia de neconcurenta!! de fapt asta il roade pe el. eu cred ca ar fi o mare prostie ca vorba aia el nu vrea sa-i plateasca indemnizatia de neconcurenta si de aia o forteaza practic sa dea declaratia. am sfatuit-o sa-si dea demisia conform nerespactarilor obligatiilor angajatorului. iar daca el vrea ca ea sa respecte clauza n-are decat sa-i plateasca conform legii.
ce credeti?

leo26

completare la completare

Post by leo26 » 17 Mar 2006, 14:26

tocmai ma gandeam. daca persoana in cauza da declaratie la notar ca renunta la indemnizatia de neconcurenta, pentru care totusi a semnat contact (aditional ) nu e ca si cum ai renunta la un drept care este al tau si de fapt nu poti??de exemplu ca si cum ai semna ca tre sa dai preaviz de 40 zile cand legea spune maxim 15?? teoretic nu are putere mai mare contractul semnat decat o declaratie prin care renunti la dreptul care iti revine prin acel contract?
a mai intervenit intre timp amentitarea cu desfacere disciplinara a contractului. e posibil ca angajatorul, rauvoitor fiind, sa desfaca disciplinar contractul in perioada de preaviz?

Motanu

Post by Motanu » 17 Mar 2006, 15:29

1. Angajatorul nu poate conditiona renuntarea la preaviz. Daca se poate produce dovada ca angajatorul nu a respectat contractul individual de munca (in aspectele sale esentiale) demisia se notifica pur si simplu, iar contractul de munca inceteaza, fara a mai fi nevoie de preaviz (prin efectul legii, nu pentru ca angajatorul ar renunta la el). Asadar colega poate pleca linistita (repet - daca poate proba ca nu a fost respectat contractul individual de munca) si sa incaseze indemnizatia prevazuta in clauza de neconcurenta
2. Nu inteleg de ce se agita atat de tare angajatorul, pentru ca aceasta indemnizatie este deductibila la calculul venitului impozabil.

Motanu

Post by Motanu » 17 Mar 2006, 15:57

Am uitat un aspect. In ceea ce priveste la renuntarea la clauza de neconcurenta, teoretic ar fi posibil. Din moment ce clauza reprezinta o intelegere intre parti, prin vointa partilor ar putea fi modificata sau stinsa (nu este vorba despre nulitatea prevazuta de codul muncii pentru renuntarea la drepturi, pentru ca in acest caz este vorba despre drepturi conferite de lege)

Post Reply