constatarea incetarii contractului individual de munca

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
hirondelle

constatarea incetarii contractului individual de munca

Post by hirondelle » 14 Feb 2006, 17:27

Pentru a evita desfacerea disciplinara a CIM, pot introduce o astfel de actiune ? Cim a incetat prin expirarea termenului de preaviz legal acordat, iar angajatorul se face ca nu stie si ameninta cu art.61 lit a. Nu vreau sa fiu pusa in situatia de a contesta o eventuala decizie de concediere.

DA, hai, spuneti ceva, hai spuneti....... :-( :-( :-(

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 14 Feb 2006, 17:58

Art. 79.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

hirondelle

Post by hirondelle » 14 Feb 2006, 19:03

Multumesc. Problema nu e ca nu stiu codul, il stiu, chiar pe de rost. Asteptam ceva idei de la practicieni. Mersi de raspuns, oricum.

defectu

Re: constatarea incetarii contractului individual de munca

Post by defectu » 14 Feb 2006, 20:12

hirondelle wrote:Pentru a evita desfacerea disciplinara a CIM, pot introduce o astfel de actiune ? ......... Nu vreau sa fiu pusa in situatia de a contesta o eventuala decizie de concediere.
Hirondelle, desfacerea disciplinara a CIM este tot concediere...pt motive ce tin de persoana salariatului.
Cred ca trebuie sa detaliezi putin ca sa poti primi mai multe raspunsuri.

Cronos

Post by Cronos » 15 Feb 2006, 10:50

Parerea mea e ca nu trebuie sa te stresezi, angajatorul nu-ti poAte face nimic si degeaba te ameninta cu 61 - a, daca tu detii dovada depunerii cererii de demisie si a respectarii termenului de preaviz (de ex. un nr. de inregistrare)...cred ca momentan nu trebuie sa te stresezi, ci daor cand o sa ai motive pe care sa le contesti, respectiv dc angajatorul face vreun abuz (nu-ti elibereaza CM, iti incheie CIM cu 61-a etc.)
Daca te intereseaza totusi sa-ti clarifici situatia de pe acum, tre vazut dc art. 281 CM te lasa... "Jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dintre partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod."
+ art. 3 din Legea 168/1999 prevede:"Conflictele dintre salariati si unitatile la care sunt incadrati, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca, sunt conflicte de munca. Salariatii si unitatile au obligatia sa solutioneze conflictele de munca prin buna intelegere sau prin procedurile stabilite de lege."
Deci: pana cand temerea ta nu e intemeiata pe un abuz savarsit de angajator, care sa genereze un conflict si care sa poata fi solutionat amiabil intai, nu prea cred ca se va admite...cum vei putea dovedi ca angajatorul intentioneaza sa comita o nelegalitate, un abuz?
parerea mea...
toate cele bune! BFT! :lol:

hirondelle

Post by hirondelle » 15 Feb 2006, 17:09

MERSI Cronos! Se pare ca vorbim aceeasi limba(AI INTELES ce voiam sa spun). Nu ma grabeam eu sa introduc actiune, dar am intrebat si eu, poate pierdeam ceva din vedere, vreo oportunitate.

Post Reply