RECUPERARE CREANTE

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
catalinhy

RECUPERARE CREANTE

Post by catalinhy » 09 Feb 2006, 11:03

Ce posibilitati sunt de a recupera de la un S.R.L. niste datorii daca acesta nu are mare lucru in proprietate. Exista posibilitarea de a indrepta actiunea impotriva administratorilor sau a patronilor ca persoane fizice?

daniel_2006

Post by daniel_2006 » 09 Feb 2006, 18:06

Orice persoana, fizica sau juridica, raspunde pentru debitele sale cu intregul sau patrimoniu. In cazul SRL-urilor, raspunderea asociatilor este limitata la valoare partilor sociale pe care le detine din capitalul social.
Eventualii creditori trebuiau sa-si ia masuri de prevedere si sa nu incheie contracte cu un SRL-eu care nu are un patrimoniu prea mare.
Raspunderea administratorilor nu poate fi angajata pentru datoriile firmei, decat daca se poate dovedi reaua credinta a acestora eventual vreo fapta penala

ildi

Post by ildi » 09 Feb 2006, 21:52

Pt. a antrena raspunderea personala a administratorului, trebuie dovedit ca starea de insolventa se datoreaza savarsirii unei fapte prevazute de art.137 din Legea nr.64/1995 sau este suficient sa se constate, ca administratorul a savarsit una din aceste fapte?

ATX2003

Post by ATX2003 » 09 Feb 2006, 22:22

trebuie dovedit ca starea de insolventa se datoreaza savarsirii de catre asociati/administrator a unei fapte prevazute de art.137 din Legea nr.64/1995

ildi

Post by ildi » 09 Feb 2006, 22:42

Multumesc Atx. :cafea:
Se poate dovedi ca unele greseli (nu contabilitate fictiva!) in evidenta contabila au determinat insolventa societatii?

In practica se antreneaza frecvent raspunderea sau este dificil sa dovedesti legatura de cauzalitate?

Va rog sa imi spuneti unde pot gasi spete.

meda

Post by meda » 10 Feb 2006, 18:05

1. depinde de greseli. ma indoiesc ca o inregistrare gresita ar putea determina ea insasi starea de insolventa.

2. daca e greu de dovedit leg. de cauz?... depinde la ce caz de angajare a raspunderii te raportezi. pentru primul caz e cat se poate de simplu, fiind suficient sa se dovedeasca ridicarea de catre admin. a unor sume din caseria sau conturile societatii, sume ce nu sunt utilizate in interesul acesteia. de regula, cauzele de angajare a raspunderii reies din raportul lichidatorului. dar si aici trebuie sa ai grija. rareori am intalnit practicieni in reorg. si lich. impartiali.

3. spete. imi amintesc ca am gasit ceva pe legis. din pacate nu-ti pot da mai multe detalii. nu mai folosesc acest program.

Post Reply