In luna aprilie 2005 am contestat niste numiri pe posturi didactice temporar vacante la o universitate....
Paratul a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active pe motivul ca reclamatul (eu) nu am dorit sa ocup aceste posturi deci lipseste interesul promovarii unei astfel de cereri ... Acum ce a hotarat instanta...
Decizia 588/CAF/2005 dosarul 740/CAF/2005 -Tribunalul Valcea (prima instanta)
"Instanta de judecata in urma probelor administrate retine urmatoarele:
Exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantului pentru petitul 4 este NEFONDATA
Potrivit art. 1 alin 2 din legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, se poate adresa instantei de contecios si persoana vatamata intr-un drept al sau sau intr-un interes legitim pintr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept.
Interesul legitim poate fi public sau privat.
Art. 2 alin 1 lit. p din aceasi lege prevede ca interesul legitim public reprezinta posibilitatea de a pretinde o anumita conduita in considerarea realitatii unui drept fundamental care se exercita in colectiv ori dupa caz, in considerarea apararii unui interses public.
Prin interes public se intelege interesul care vizeaza ordinea de drept si democratia constitutionala, garantarea drepturilor libertatilor si indatoririlor fundamentale ale cetatenilor, satisfacerea nevoilor comunitare, realizarea competentei autoritatilor publice.
Formuland cererea de constatare a nulitatii deciziei de numire pentru posturile didactice temporar vacante, reclamantul actioneaza in baza unui interes legitim public materializat in aplicarea legii 128/1997 privind statutul cadrelor didactice, la cazuri concrete din cadrul universitatii parate"
Cum comentati???
Calitate procesuala activa - Speta contencios adminsitrativ