prejudiciu accident circulatie

Discutii privind procedura civila
Post Reply
norocel

prejudiciu accident circulatie

Post by norocel » 02 Aug 2005, 11:14

Daca am un prejudiciu cauzat printr-un accident de circulatie, trebuie sau nu sa fac conciliere prelabilla daca dau in judecata si societatea de asigurare?

kko

Post by kko » 02 Aug 2005, 11:25

Unii zic ca da, altii zic ca nu.... :grin:

norocel

Post by norocel » 02 Aug 2005, 11:28

Atunci, mai bine fac concilierea.
Este mai sigur asa si mai vad ce spune si asiguratorul.

codobelc

Post by codobelc » 02 Aug 2005, 11:39

Ce societate de asigurari se doreste a fi chemata in judecata? A autorului accidentului sau a victimei? Daca este societatea autorului, cred ca nu trebuie indeplinita procedura de conciliere, fiind vorba de un litigiu civil, raspundere civila delictuala.
Daca este vorba de societatea cu care victima accidentului are incheiat un contract de asigurare, cred se poate discuta de chemarea la conciliere.

kko

Post by kko » 02 Aug 2005, 11:44

Vezi ce scrie si art.6 al.1 C.com, insa soc. de asigurari merg, cel mai des, pe caracterul comercial al cauzei in privinta lor. Iar instantele au pareri diverse...

codobelc

Post by codobelc » 02 Aug 2005, 11:58

Corect, sunt de acord, doar ca intre tertul vatamat si societatea de asigurare a autorului nu exista un raport juridic de asigurare si de aceea cred ca raspunderea este civila delictuala. Societatea de asigurare a autorului se comporta procesual intocmai ca autorul accidentului. Or, cum autorul raspunde civil, nu stiu cum asiguratorul sau ar raspunde comercial sau cum ar putea fi judecate impreuna cele doua cereri in cadrul unui singur proces.
Daca este vorba de propriul asigurator (al reclamantului) atunci litigiul e comercial.

norocel

Post by norocel » 02 Aug 2005, 12:02

Este asiguratorul autorului, dar eu tot incerc o conciliere prelabila.

codobelc

Post by codobelc » 02 Aug 2005, 12:05

N-are cum sa te-ncurce, e drept..., ba chiar s-ar putea sa-ti prinda bine... :)

Post Reply