URGENT:ajutor! studenti neacreditati!

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
leo26

URGENT:ajutor! studenti neacreditati!

Post by leo26 » 30 Jul 2005, 19:28

Va rugam din suflet sa ne ajutati cu sfaturile voastre!
Suntem absolventi ai Departamentului de Limbi Moderne Aplicate al Facultatii de Litere, UBB Cluj. Cu un an inaintea absolvirii am aflat de la colegii mai mari ca in cadrul departamentului nostru italiana si spaniola nu sunt acreditate.Facultatea a ascuns acest lucru tuturor studentilor, desi am dat examen de admitere pentru aceste specializari. Cand am confruntat-o pe sefa noastra de catedra ne-a spus ca este adevarat si ne-a indemnat sa nu spunem nimanui asigurandu-ne ca se va rezolva pana terminam noi deoarece deja au depus dosarul pentru acreditate. Asta se intampla la inceputul anului IV. (au existat deja vreo 3 promotii inaintea noastra) De asemenea ni s-au spus o groaza de minciuni de genul: noi nu am stiut ca nu suntem acreditati. iata ca am terminat facultatea si cand ne-am ridicat adeverintele surpriza a fost ca nu scria pe ele in paranteza limbile pe care le-am studiat si la care am dat examen scris la licenta. Am fost extrem de revoltati deoarece acele adeverinte urmau a fi trimise la Ministerul Justitiei pentru autorizatia de traducator (specializarea noastra in facultate fiind cea de traducator). Secretara ne-a spus ca dat fiind faptul ca italiana si spaniola nu sunt acreditate au hotarat sa nu scrie limbile pe adeverinta celor care le au in combinatie. Asta inseamna ca nici macar limbile acreditate din combinatiile noastre nu apar, adica engleza si franceza. Dar absolventii de anul trecut nu au patit acest lucru. Erau si ei in aceasi situatie dar adeverintele lor au fost in regula.Toata lumea la facultate ne ignora. Am inteles ca s-a convocat o sedinta de urgenta cu privire la problema noastra dar nu ne comunica nimeni decizia lor. Cu decanul nu reusim sa vorbim pentru ca este plecat, sau asa ni se spune de vreo saptamana. Acum ni s-a cerut sa facem un memoriu la decanat pentru a se rezolva, dar suntem siguri ca este doar o metoda pentru a trage de timp. Totusi noi avem contracte de studiu incheiate cu facultatea si in care nu se specifica faptul ca cele doua limbi nu sunt acreditate. Nu ne-a spus nimeni ce consecinte are acest lucru. Ce trebuie sa facem? va rugam ajutati-ne pentru ca nu ne baga nimeni in seama si ne spun tot felul de lucruri pentru a incerca sa ne intimiteze deoarece le-am spus ca ii dam in judecata.
va rugam daca se poate sa trimiteti raspunsurile pe adresa: leoral26@yahoo.com
mii de multumiri, absolventii LMA 2005

norocel

Post by norocel » 31 Jul 2005, 06:38

Ar fi o solutie sa-i dati in judecata, dar depinde ce anume doriti.
Daca doriti despagubiri, ati putea obtine hotarare judecatoreasca dar, probabil ca nu o veti putea executa pentru ca debitorii, chiar daca aum ar fi solvabili, vor avea grija sa devina insovabili pana sa puteti voi executa hotararea.
Au stiut si au tolerat autoritatile functionarea unei astfel de facultati?

leo26

studenti neacreditati- continuare

Post by leo26 » 31 Jul 2005, 08:24

Multumim pentru raspuns.
Ceea ce noi dorim si ne este urgent sunt acele adeverinte pa care sa apara in paranteza limbile studiate de noi, deoarece fara acestea nu putem obtine autorizatia de traducator de la Ministerul Justitie, deci nu putem profesa.
Despagubirile nu ne intereseaza in acest moment -la ele se va ajunge doar in cazul in care ei nu vor obtine acreditarea celor doua limbi (dosarul de acreditare a fost depus si comisia de la bucuresti va veni in cursul anului universitar 2005-2006 -cel putin asta ne-a spus sefa de catedra).
Ceea ce ne revolta pe noi este: 1) faptul ca nu ni s-a spus ca cele doua limbi nu sunt acreditate si bineinteles ce urmari are acest lucru pentru noi. Ei au o autorizatie temporata de functionare pentru aceste doua limbi, restul limbilor fiind acreditate (engleza, franceza, germana si rusa). Deci au dreptul de a functiona dar sunt obligati sa isi anunte studentii ca respectivele limbi nu sunt acreditate inainte de examenul de admitere si am impresia ca trebuie specificat si in contractul de studii. 2) de ce tocmai noi? Celelatle generatii inaintea noastra se aflau in aceeasi situatie dar si-au primit adeverintele in regula.
In plus decanul ne ignora total. Suntem sigure ca s-a ascuns in birou si da ordin secretatei sa ne mai indruge cateva minciuni pentru a trage de timp..poate poate o lasam mai moale. Repet ca si sefa de catedra a incercat sa ne intimideze spunand ca nu avem argumente solite si nu avem nici o sansa in instanta. Fapt ce demonstreaza ca le e frica deoarece ei au focut o groaza de ilegelitati.
Acum, dupa ce parintii au facut scandal la facultate secretara le-a spus sa facem un memoriu de la toti cei care au in combinatie cele doua limbi (suntem cam 16) si sa-l dam decanului..dar noi suntem siguri ca este o alta strategie de amanare si ca acel memoriu va sta mult si bine pe un birou. Exista un timp limita in care trebuie solutionat un memoriu??? Cred ca mai degraba mergem la televiziune sa le spunem ce-am patit&...ei mai au studenti care anul asta au dat admitere la aceste limbi si pe cat punem pariu ca nu stiu ca nu sunt acreditati? Daca afla nu isi iau toti dosarele si pleaca la alta universitate?

aho

Post by aho » 01 Aug 2005, 06:23

Mediatizarea cazului ar fi o solutie, dar va descurcati singure sau aveti nevoie de un avocat ? Miscati-va repede! Acreditarea ( daca va fi ) in anul 2006, nu stiu in ce masura s-ar putea reflecta in diplomele dvs. parerea mea este ca nu . Nu stiu nici in ce masura veti putea obtine despagubiri, deoarece anual se publica in M.O. situatia facultatilor neacreditate, voi nu veti putea invoca necunoasterea lipsei acreditarii. Parerea mea : cautati un avocat.

leo26

Post by leo26 » 01 Aug 2005, 07:58

va trebui sa ne descurcam singure se pare. nu avem avocat, de asta am si introdus subiectul pe acest forum, pentru a obtine niste sfaturi. nu avem noi bani sa mergem la un avocat, dar incercam sa mai gasim ceva cunostinte care sa ne mai sfatuiasca.
vreti sa spuneti ca daca ei obtin acreditarea nu se reflectasi in diplomele celor care au terminat deja?doar cei care termina incepand cu anul obtinerii acreditari?????
Faza e ca se publica in M.O. situatia facultatilor neacreditate, dar facultatea este acreditata...la fel si departamentul, doar doua limbi din toate 6 nu sunt si asta nu scrie pe nicaieri, in nici o publicatie oficiala. pur si simplu nu ai cum sa aflii.si asta o dovedeste si faptul ca atunci cand am aflat si am intrebat-o pe sefa de catedra ne-a zis ceva de genul: vai, dar de unde stiti?sa nu spuneti la nimeni! lasati ca se rezolva pana terminati voi, nu va faceti griji. sunt si sigura ca in contractul de studii trebuie sa se specifice neacreditarea nu?

aho

Post by aho » 01 Aug 2005, 08:20

Sincer nu stiu alta cale de a modifica diploma de licenta decat in instanta si in instanta nu stiu care ar fi temeiul, imi pare rau dar eu nu vad alta cale.Insistati! Poate se gaseste cineva mai instruit .

sansiro

Post by sansiro » 01 Aug 2005, 08:50

SIncer, mi se pare cea mai mare gainarie cu care s-a ocupat aceaata facultate. Nu cunosc ce se publica in M.O. cu privire la acreditari, insa cred ca o campanie negativa de presa ar pune toate rotitele sistemuui asta de doi bani in miscare. Atata astepata bunii nostri ziaristi: un scandal de toata frumisetea in care sa cada ceva capete de universitari. Sfatul meu: profitati de aceasta sete nepotolita a ziaristilor. Nu va pieedeti vremea cu memorii sau alte asemenea chestii. Nici vorba sa va rezolve cu memoriul. Daca puteau va rezolvau pana acum. Aveti o copie dupa contractul de studii de care vorbiti? sa vedem ce scrie in el

croc

Post by croc » 01 Aug 2005, 09:06

nu are cum sa se reflecte in diplomele voastre acreditarea viitoare;
prin intermediul presei (in primul rand) si apoi chiar prin instanta (nu si-au indeplinit obligatiile contractule - dar trebuie sa vedem contractul) sa fie obligati ca, dupa acreditare sa va scoleasca gratis si astfel sa obtineti diplomele;

problema ramane cu timpul pierdut (practic va fi reluata facultatea);

cam asa o vad eu deocamdata;

sau nu stiu, poate daca sunt presati tare, sa organizeze numai un examen pe care daca-l treceti, sa va fie recunoscuta diploma si voua, celor care ati terminat inainte de acreditare;
dar fara presiune nu faceti nimic;

aho

Post by aho » 01 Aug 2005, 09:11

Intrebarea este daca a existat autorizatie de functionare provizorie ptr. specializarile respective si care este ultima generatie ptr care este valabila ?In cazul celor cu aut. prov. licenta se da in baza unui protocol cu o univ. cu facult. acreditata fie la sediul acelei facult. fie la sediul propriei dvs. facult. in fata unei comisii a facult. acreditate

sebi77

Post by sebi77 » 01 Aug 2005, 09:15

Discutia asta e un nonsens total ...

S-a dat OUG care spune asa:

Cica Legea Calitatii .... Parerea mea ca este legea junglei ...

http://www.edu.ro/download/ougcalitedu.pdf

Art. 40 - "Toate institutiile si unitatile de INVATAMANT PUBLIC care functioneaza la data intrarii in viguoare a prezentei ordoaante de urgenta SUNT CONSIDERATE ACREDITATE si se supun procedurilor de evaluare periodica din 5 in 5 ani"

Traiasca si sa fie primita...!!

lidia23

Acreditare si contract

Post by lidia23 » 01 Aug 2005, 10:29

Sunt si eu una dintre absolventele 2005 a Facultatii de Litere, Limbi Moderne Aplicate, specializarea italiana-franceza.

1) Contracte de studii: contractele de studii le-am predat in fiecare an in 2 exemplare. Eu nu mi-am xeroxat niciodata sa am un exemplar si eu, dar am in schimb un model de contract, adica acelasi contract dar necompletat. Contractul continea in general urmatoarele informatii: datele despre studenti, materiile studiate si daca suntem dau inscrisi si alte facultati. Intr-adevar in primul an am semnat inca un contract separat dar nu se specifica ca italiana/spaniola nu sunt acreditate. Eu una nu am facut copie dupa asa ceva. Eram oricum prea mica si copila pentru a crede ca-mi va folosi la ceva.

2) Chiar daca se acrediteaza italiana/spaniola, mi se pare de-a dreptul stupid sa mai sustin examene din aceste doua limbi sau sa reiau studiile inca o data pentru am semnat in fiecare semestru un contract, eu am respectat contractul.

3) Nu ma intereseaza despagubirile doar atunci cand se lungeste termenul de rezolvare. Lucrez de prin anul 2 ca si traducator-interpret, dar acum nu mai pot astepta luni/ani pana sa obtin autorizarea.

aho

Post by aho » 03 Aug 2005, 07:21

sebi77 wrote:Discutia asta e un nonsens total ...

S-a dat OUG care spune asa:

Cica Legea Calitatii .... Parerea mea ca este legea junglei ...

http://www.edu.ro/download/ougcalitedu.pdf

Art. 40 - "Toate institutiile si unitatile de INVATAMANT PUBLIC care functioneaza la data intrarii in viguoare a prezentei ordoaante de urgenta SUNT CONSIDERATE ACREDITATE si se supun procedurilor de evaluare periodica din 5 in 5 ani"

Traiasca si sa fie primita...!!
Din moment ce exista o problema inseamna ca exista si un sens al discutiei, poate facultatea si/sau specializarea a functionat in afara cadrului legal, caz in care nu se poate considera ca exista deci nu se poate considera acreditata chiar daca functioneaza la BB Cluj.

leo26

multumim pentru raspunsurile voastre

Post by leo26 » 03 Aug 2005, 09:13

in urma scandalului pe care l-am facut..hop top a parut si acreditarea..care cica exista inca dinainte de a primi adeverintele, desi ni s-a spus clar ca nu exista..oricum ideea e ca ceva putred este la mijloc, dar va trebui sa asteptam inca o saptamana pentru a primi noile adeverinte si a afla adevarul :) de data asta daca ne mai amana o zi in plus s-au ingropat singuri pentru ca avem la mana mailul lor in care spun ca acreditarea a fost inregistrata pe 22 iulie la rectorat....
va multumim mult pentru ajutorul acordat!!!
LMA 2005

lidia23

Post by lidia23 » 03 Aug 2005, 09:15

Va multumim pentru opinii si ajutor. Ieri am primit un mail de la sefa de catedra a sectiei noastre cum ca italiana si spaniola sunt acreditate, iar Facultatea a luat cunostinta de acest fapt in data 22 iulie 2005. Culmea ca in data de 25 iulie am scos eu doua adeverinte: pentru mine si inca o colega, dar ceea ce am terminat noi nu aparea pe adeverinta.

Exista doua variante:
1) ori au gresit adeverintele noastre si daca nu faceam putin scandal nu recunosteau nimic.

2) ori in urma presiunii asupra lor au decis sa treaca ca si anii trecuti limbile studiate pe adeverinta, chiar daca nu s-au acreditate.

Ideea este ca s-a rezolvat cat de cat situatia si macar pe adeverinta va aparea scrisa si combinatia de limbi pentru a putea solicita autorizatia de traducator.

Multumim oricum!

Lidia matei :lol:

sebi77

Post by sebi77 » 03 Aug 2005, 09:17

Au functionat cu siguranta... ! Cred ca aveau autorizatie provizorie de functionare (nu erau acredidati) ....

Am trimis si eu ieri un mail la UBB secretarei sefe Batiz ... legat de acest subiect...

Intrebarea mea care ma framanta foarte tare:

In sens juritic: "Fac parte universitatile particulare din INVATAMANTUL PUBLIC?"

PS
Conform reglementarilor din UE, invatamantul de orice forma (de stat sau particular) face parte din sistemul de invatamant public. Sa inteleg ca avem o problema cu acreditarea peste noapte a 136 (una suta treizeci si sase ) bucati de universitati?

Post Reply