Plângere prealabilã. Infracþiune continuã

Discutii privind procedura penala
Post Reply
codobelc

Plângere prealabilã. Infracþiune continuã

Post by codobelc » 06 Jun 2005, 14:10

Problema: in cazul infractiunilor continue (sau continuate) judecate la plangerea prealabila a persoanei vatamate (ex. tulburarea de posesie), care este momentul in care incepe sa curga termenul de 2 luni pt. introducerea plangerii? M-ar interesa in special exemple de practica judiciara de prin tara, pt. ca prin teorie cam stiu ce se zice. Astept pareri si exemple. Multam.

steaua03

Post by steaua03 » 06 Jun 2005, 22:35

Termenul de 2 luni in care poti introduce plangerea prealabila incepe sa curga de la data savarsirii ultimului act de executare al infractiunii. Astfel, in cazul tulburarii de posesie, termenul de 2 luni curge de la data ultimului act material prin care se tulbura posesia. Cum tulburarea de posesie se poate realiza prin violente, amenintari, stramutarea sau desfiintarea semnelor de hotar, rezulta ca acest termen de 2 luni incepe sa curga de la data ultimei amenintari, violente, stramutari sau desfiintari a semnelor de hotar. O noua amenintare, violenta, etc nu face altceva decat sa intrerupa cursul termenului de 2 luni in care se poate formula plangere prealabila.
Trebuie insa sa fii atent, in cazul infractiunii de tulburare de posesie, caci aceasta are ca situatie premisa existenta unei posesii asupra unui imobil.

codobelc

Post by codobelc » 07 Jun 2005, 09:10

Ma refer la forma de baza "ocuparea [..] fara drept a unui imobil", nu la formele agravate. Vine unul, ia imobilul in stapanire si nu mai pleaca de acolo. Conform teoriei, infr. este continua. Termenul de 2 luni curge de la data cand p. vat. a cunoscut identitatea faptuitorului, chiar daca infr. este inca in desfasurare? Sau, avand in vedere ca infr. este in desfasurare, termenul nu curge, chiar daca faptuitorul era cunoscut deja? Aiasta-i intrebarea!

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 07 Jun 2005, 12:14

Cum adica nnnu curge termenul ? Adica partea vatamata sta si asteapta ca faptuitorul sa plece? O fi ea infractiune continua,dar nu teoretiza pana la absurd...Caracterul ei se determina la momentul in care este deja sesizat organul competent . Crezi ca la furtul de energie electrica se asteapta pana omul isi face plinul?

steaua03

Post by steaua03 » 07 Jun 2005, 12:29

Ceea ce vreau sa spun este ca partea vatamata poate sa faca oricand doreste plangerea prealabila atata timp cat infractiunea este in desfasurare. Plangerea poate fi facuta cel mai tarziu la doua luni de la data ultimului act de executare al infractiunii.
In cazul infractiunii de tulburare de posesie ca si in cazul furtului de energie electrica partea vatamata poate face plangere chiar daca infractiunea este in desfasurare, si poate sa introduca plangerea oricand, si nu in termen de 2 luni de la data primului act de executare. De asemenea nu este necesar ca infractiunea sa se consume pentru a se face plangere. Astfel, daca faptuitorul nu mai fura curent electric sau paraseste imobilul detinut in mod nelegal, partea vatamata se poate adresa cu plangere cel mai tarziu in 2 luni de la data cand infractiunea s-a consumat, dar nimic nu impiedica partea vatamata sa adreseze plangerea prealabila atata timp cat infractiunea este in curs de desfasurare.
Termenul limita pana la care se poate face plangerea in cazul infractiunilor continuate este de 2 luni de la data savarsirii ultimului act material de executare a infractiunii.

codobelc

Post by codobelc » 07 Jun 2005, 12:36

[quote="AllyMcBeal"]Caracterul ei se determina la momentul in care este deja sesizat organul competent .
Al cui caracter? la momentul sesizarii org. competent infractiunea este in desfasurare.

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 07 Jun 2005, 18:00

Spuneam ca la momentul sesizarii organului competent se va analiza tipul infractiunii,in functie de nr. de acte de executare,de natura acestora etc. - acte efectuate pana la acel moment.
Cum spune si Steaua03,plangerea se poate face oricand cat timp actiunea este in desfasurare.

sansiro

Post by sansiro » 07 Jun 2005, 19:07

Tulburarea de posesie in forma simpla este o infractiune continua. Nu poate fi vorba de mai multe acte de executare. Este un singur act de executare insa acesta se prelungeste in timp. Ceea ce intreba colegul codoblec esra: care este practica judiciara dominanta in privinta momentului din care curge termenul de 2 luni prevazut de lege. Steaua 03 pare a face confuzie intre epuizarea si savarsirea (consumarea) infractiunii continue. Aceasta se consuma in momentul in care incepe actul de executare care dureaza in timp si se epuizeaza in momentul in care actul respectiv inceteaza.

ADR

Post by ADR » 14 Jun 2005, 22:37

tulburarea de posesie vad ca a devenit o moda printre cei care vor sa faca o actiune in revendicare sau posesorie fara sa plateasca taxa de timbru

eu cred ca nu mai are valoare practica acest art. intrucat a fost denaturat scopul lui

cat priveste termenul de sesizare a instantei depinde dupa parerea mea si de felul tulburarii in sensul ca daca ea este continua momentul epiuzarii poate fi si hotararea definitiva de condamnare.

am o tulburare de posesie in lucru si imi scoate peri albi faptul ca solutia de achitare este evidenta si parchetul la fiecare termen a sustinut-o si noi audiem martori in prostie si expertize etc bine macar ca am termen tocmai in septembrie ca poate pana atunci poate ma mai calmez

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests