Indemnizatie pt. cresterea copilului - studente an terminal

Familiei
snakemick

Indemnizatie pt. cresterea copilului - studente an terminal

Post by snakemick » 21 May 2005, 10:44

Salutare tuturor.
Va solicit asistenta in urmatorul caz destul de neobisnuit (cred eu):
Sotia mea urmeaza sa nasca incepand cu 25 MAI 2005. Este studenta la Facultatea de Geologie si Geofizica in ultimul an, examenul de licenta fiind programat pentru 27 IUNIE 2005, iar examenul de diploma fiind programat pe 29 IUNIE 2005. In ultimii 2 ani sotia mea a beneficiat de bursa de studii.
Dat fiind ca sotia nu a fost angajata niciodata si, in plus, naste inainte de terminarea studiilor, am ajuns sa ma intreb "in ce conditii poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?".
As aprecia discutii/solutii cu trimiteri la acte normative specifice (data fiind tendinta slujbasilor publici de a te bombarda cu O.U., H.G., L. de diverse numere - unele chiar alese aleator :evil: )
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

carinchen

Post by carinchen » 21 May 2005, 18:49

vorbea lumea ca se va da indemnizatia asta la toate femeile indiferent daca au lucrat sau nu....asta se vorbea in campania electorala....acum nu se mai aude nimic ba mai rau propun "astia" sa se ia indemnizatia aceasta pentru ca nu mai sunt fonduri pentru pensii....
(daca tu lucrezi insa, ar exista o solutie si pt voi....acum depinde de specializare....)

Crtistina

Post by Crtistina » 22 May 2005, 10:25

Eu zic ca poate primi indemnizatia, pentru urmatoarele motive: (imi cer scuze dar nu se poate fara a cita aticole din lege)

Confrom art. 98 din L. 19/2000 (legea pensiilor) beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, asiguratii care au relizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12, anterioare nasterii copilului..

Dar conform art. 38, paragraf 1 litera b: in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive in care: asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

Cu privire la aceasta ultima conditie, parerea mea este ca odata absolvita facultatea, sotia ta va primi retroactiv (adica din urma) drepturile ce i se cuveneau intre momentul nasterii si cel al absolvirii.

Itii sugerez sa iti scoti legea de pe cdep.ro si sa te prezinti cu ea in mana la autoritati.

Dupa aceea te rog spune-mi ce s-a intamplat. :)

martta

Post by martta » 22 May 2005, 20:51

Eu am nascut in an terminal, dar sansa mea a fost posibilitatea de a incheia(in 2002) contract individual de asigurare, astfel incat am reusit sa obtin indemnizatie pt cresterea copilului pana la 2 ani.
Acum...situatia este putin mai complicata.
Legea poate fi interpretata...in favoarea voastra, in conditiile in care, in mod uzual, nu se obtine aceasta indemnizatie, insa e usor de obtinut in urme introducerii unei actiuni in instanta. Primul pas e, deci, sa soliciti acest lucru, iar in cazul unui raspuns nefavorabil, sa ceri recunoasterea acestui dr. in instanta.
Multa bafta si un bb sanatos!

snakemick

Post by snakemick » 23 May 2005, 01:29

carinchen: Mda, am auzitsi eu ceva vorbe despre retragerea acestei indemnizatii, dar mi se pare o... barbarie. In UE aceasta indemnizatie exista, ba, mai mult, am inteles ca femeile insarcinate care doresc sa beneficieze de aceasta indemnizatie sunt obligate sa se prezinte regulat la controale medicale si sa isi faca (gratuit) anumite teste si analize (printre care si testul de toxoplasmoza, care la noi costa cca. 800,000 - 1,000,000)...
solutia pomenita de tine pentru noi este pur teoretica, din moment ce eu am salariul de peste 9,800,000 LEI (vechi) :mrgreen:
Crtistina: Exact aceeasi interpretare am dat-o si eu articolelor specificate de tine atunci cand am aflat ca voi fi tatic... Numai ca zvoner-ii si raspandacii m-au facut sa ma indoiesc pana si de faptul ca apa-i uda :roll:
martta: Multumesc pentru sugestii... Marturisesc ca m-am gandit si la varianta asta, dar ma cam sperie perspectiva alergatului prin tribunale...

Tuturor va multumesc pentru raspunsuri si pentru promptitudine. Bineinteles ca va voi tine la curent cu toate aspectele relevante :)

aho

Post by aho » 24 May 2005, 14:28

Daca nu ai stagiu de cotizare nu primesti indemnizatie chiar daca esti student; art. 38 din L 19 nu se valorifica ca stagiu de cotizare ptr. indemnizatie, daca citesti cu atentie legea vei gasi si precizare in acest sens in art 98 alin4 .
(1) Asiguratii sistemului public au dreptul, ?n afara de pensie, la:
a) concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente ?n afara muncii, boli profesionale si accidente de munca;
b) prestatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca;
c) concediu si indemnizatie pentru maternitate;
d) concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului;
e) concediu si indemnizatie pentru ?ngrijirea copilului bolnav;
f) ajutor de deces.
(2) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) lit. a), b), c) si e) asiguratii care, ?n ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical ?nscrise ?n certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni, realizat ?n conditiile art. 37 si/sau ?n una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38.
(3) Persoanele care au dob?ndit, conform legii, calitatea de asigurat beneficiaza de indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, ?n cazul accidentelor de munca, bolilor profesionale, urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei si bolilor infecto-contagioase din grupa A. Lista cuprinz?nd urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infecto-contagioase din grupa A este stabilita prin hotar?re a Guvernului.
(4) Beneficiaza de drepturile prevazute la alin. (1) lit. d) asiguratii sistemului public care au realizat, ?n conditiile art. 37 si/sau ?n una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38, un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni ?n ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
(5) In situatia ?n care nasterea se produce ?nainte de termen, stagiul de cotizare necesar deschiderii dreptului se diminueaza cu perioada cuprinsa ?ntre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
(6) Dreptul asiguratilor la ajutor de deces nu este conditionat de ?ndeplinirea unui stagiu de cotizare.
-----------------

Crtistina

Post by Crtistina » 25 May 2005, 08:54

AHO, te rog explica-ti punctul de vedere.

Intr-un mesaj anterior am explicat de ce perioada studiilor constituie stagiu de cotizare si am plecat de la articolul pe care l-ai citat.

Asa cum spune art. 98, stagiul de cotizare se realizeaza in conditiile art. 37 si/sau in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38, . In aceste situatii enumerate, se afla si perioada de studiu.

E posibil sa ma insel, dar te rog explica de ce.

aho

Post by aho » 25 May 2005, 14:32

Nu este pct. de vedere ci articol de lege postatin rosu.Explicatii : art. 38 se valorifica ptr. alte drepturi de asigurare, in cazul indemnizatiei crestere copil art. 98 in alin 4 stabileste clar necesitatea stagiului de cotizare .

Crtistina

Post by Crtistina » 25 May 2005, 15:01

Atunci de ce se spune in articolul colorat de tine in rosu ca:
asiguratii sistemului public care au realizat, ?n conditiile art. 37 si/sau ?n una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 38

nu inteleg cum citind acest articol intelegi complet altceva

snakemick

Post by snakemick » 28 May 2005, 23:23

Bine v-am regasit...
A fost o saptamana destul de aglomerata, asa ca n-am mai apucat sa va scriu, dar am citit raspunsurile voastre.
Se pare ca bebe nu se prea grabeste sa iasa in lume (poate stie el ceva :mrgreen: ). Oricum, din 25 MAI sunt in "DEFCON1" :grin:
In ce priveste problema din topic, am mai auzit una: daca naste inainte de luna in care da licenta, nu beneficiaza de indemnizatie; daca naste in luna in care da licenta, poate beneficia... deoarece (zice d-na de la CNPAS) "legea este interpretabila" 8O
Pe de alta parte, fiica unei colege este in aceeasi situatie ca si sotia mea, iar ei i s-a spus ca nu-i nici o problema, cu conditia obtinerii licentei (ca in textul de lege: "cu conditia absolvirii acestora").
Inca astept...

Cassiopeia

Post by Cassiopeia » 23 Aug 2005, 18:41

Salut!

Sunt in situatie similara! Te rog scrie-mi si mie un mail la addresa orban_eniko@yahoo.com, daca a-ti primit sau nu indemnizatie pt. cresterea copilului si ce conditii a/ar fi trebuit sa indepliniti!

Mersi

snakemick

Post by snakemick » 26 Aug 2005, 18:18

Copilul meu s-a nascut pe 03 iunie 2005, iar sotia a sustinut examenul
de licenta pe 27 si 29 iunie 2005.
Am reusit sa merg cu sotia la sucursala locala a CNPAS, unde o doamna amabila ne-a spus sec ca nu beneficiaza de aceasta indemnizatie deoarece nu a cotizat.
Asta cu toate ca fiica unei colege a nascut la aproximativ o luna dupa
sotia mea, a sustinut examenul de licenta tot cam la o luna dupa sotia
mea, a adresat aceleasi intrebari aceleiasi persoane, dar a primit
raspunsul favorabil.
M-am dus direct la sediul central al CNPAS (Str. Latina nr. 8, Bucuresti) unde am depus o cerere formala (atentie, si cu numar de inregistrare) pentru a ni se comunica daca beneficiaza de aceasta indemnizatie SI in ce conditii.
Dupa aproape 10 zile am primit un raspuns "evaziv catre pozitiv" prin care ni se enumerau articolele de lege pe care le-ai vazut citate in forum si ni s-a cerut sa trimitem o copie a adeverintei de terminare a studiilor (copia adeverintei de licenta).
Atat deocamdata... abia am trimis copia.

Multa sanatate,
SnakeMick

P.S. Vad ca deja Cassiopeia ar trebui sa fi nascut :))

misulina

Post by misulina » 29 Aug 2005, 07:58

Incercatii www.pensiiprahova.ro. Sunt foarte in tema si foarte amabili.

maxxim

Post by maxxim » 29 Aug 2005, 12:53

"Potrivit dispozitiilor art.98 alin.(4) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, asiguratii sistemului public care au realizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
De concediu si indemnizatie de maternitate, potrivit art.98 din aceeasi lege, beneficiaza ASIGURATELE care in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical inscrise in certificatul de concediu medical, au un stagiu de cotizare de cel putin 6 luni, realizat in conditiile art.37 si/sau in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art.38.
Totodata, va precizam ca potrivit dispozitiilor art.38 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000, in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia ABSOLVIRII acestora.
In consecinta, o studenta nu poate benficia de concediu si indemnizatie de maternitate sau de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani intrucat nu indeplineste conditiile de stagiu cerute de lege."- acelasi site.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 29 Aug 2005, 14:31

Crtistina wrote:Eu zic ca poate primi indemnizatia, pentru urmatoarele motive: (imi cer scuze dar nu se poate fara a cita aticole din lege)

Confrom art. 98 din L. 19/2000 (legea pensiilor) beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, asiguratii care au relizat un stagiu de cotizare de cel putin 10 luni in ultimele 12, anterioare nasterii copilului..

Dar conform art. 38, paragraf 1 litera b: in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive in care: asiguratul a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora.

Cu privire la aceasta ultima conditie, parerea mea este ca odata absolvita facultatea, sotia ta va primi retroactiv (adica din urma) drepturile ce i se cuveneau intre momentul nasterii si cel al absolvirii.

Itii sugerez sa iti scoti legea de pe cdep.ro si sa te prezinti cu ea in mana la autoritati.

Dupa aceea te rog spune-mi ce s-a intamplat. :)
Acu nu as vrea sa incurc mai rau decat sa descurc dar undeva mai jos de art. 38 paragraf 1 lit b nu cumva mai scrie si ca aceasta se aplica numai pensiilor si nu si altor drepturi de asigurari sociale? ca eu parca asa am citit

Post Reply