timbraj apel provocat

Discutii privind procedura civila
norocel

timbraj apel provocat

Post by norocel » 16 May 2005, 09:31

Stie cineva daca pentru apelul provocat exista vreun text legal privind cuantumul taxei de timbru?

Luciann

Post by Luciann » 16 May 2005, 10:29

Se timbreaza la fel cum s-ar timbra un apel principal daca ar fi introdus de acea parte. Nu cred ca este text de lege care sa prevada expres asta, dar pare logic

norocel

Post by norocel » 16 May 2005, 11:43

Multumesc Luciann, speram sa existe ceva norme speciale.
Dar in legatura cu cererea de reexaminare a taxei fixate de instanta, stii daca se plateste sau nu taxa de timbru?

Luciann

Post by Luciann » 16 May 2005, 12:35

Da, e 2% din taxa contestata, dar eu am o varianta neactualizata a Legii 146 si s-ar putea sa se mai fi schimbat

Lmihai

Post by Lmihai » 16 May 2005, 13:08

Nu cred ca se mai taxeaza cererea de reexaminare a taxei fixate de instanta pentru ca art. 18 din Legea nr. 146/1997 a fost modificat prin Legea nr. 195/2004 si are urmatorul continut:

ART. 18
(1) Determinarea cuantumului taxelor judiciare de timbru se face de catre instanta de judecata sau, dupa caz, de Ministerul Justitiei.
(2) Impotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru se poate face cerere de reexaminare, la aceeasi instanta, in termen de 3 zile de la data la care s-a stabilit taxa sau de la data comunicarii sumei datorate.
(3) Cererea se solutioneaza in camera de consiliu de un alt complet, fara citarea partilor, prin incheiere irevocabila.
(4) In cazul admiterii integrale sau partiale a cererii de reexaminare, taxa de timbru se restituie total ori, dupa caz, proportional cu reducerea sumei contestate.

norocel

Post by norocel » 16 May 2005, 13:21

Am facut-o si nu am timbrat-o.
O sa sa spun ce a dispus instanta.
Multumesc!

AllyMcBeal

Post by AllyMcBeal » 16 May 2005, 15:17

Va rog sa ma lamuriti si pe mine ce e nnapelul provocatnn,ca - desi sunt in domeniu de vreo 8 ani - n-am auzit de el.Sa fie vreun regionalism?In ce text de lege e reglementat?

wittmann

Post by wittmann » 16 May 2005, 15:26

Stai linistita ca nici eu nu stiu....

croc

Post by croc » 16 May 2005, 15:51

Codul de Procedura Civila;
nici eu nu am stiut de el pana la examenul de admitere in avocatura; am dat peste el invatand; :mrgreen:
dar nu l-am folosit niciodata;

danutza

Post by danutza » 16 May 2005, 19:46

pt AllyMcBeal

:oops: nici eu n-am auzit, dar cred ca se refera la art. 293/1 din Cpc

si iata cum am aflat, marturisesc, de pe net:

http://www.drept.unibuc.ro/pwebfacdreptbuc/pagfac2.htm

norocel

Post by norocel » 18 May 2005, 18:56

Pe langa apelul principal, codul nostru civil mai reglementeaza inca doua forme, apelul incident si cel provocat (art. 293 si 293 indice 1).
Sunt interesante si merita folosite.

kko

Post by kko » 19 May 2005, 21:21

Ai dreptate Norocel .
Iata o modalitate "interesanta" de folosire a dispozitiilor legale amintite de tine.

Societatea X a formulat o actiune impotriva soc.Y iar actiunea i-a fost admisa partial. Impotriva sentintei respective, soc. y a formulat apel. Apelul a fost admis, sentinta a fost schimbata in tot, iar pe fond a respins actiunea inaintata de societatea x.
Societatea x a formulat recurs, solicitind admiterea resursului, modificarea in totalitate a deciziei recurate, rejudecarea cauzei si admiterea actiunii in totalitate
Prin intimpinare la recurs, intimata a invocat exceptia inadmisibilitatii recursului formulat de recurenta reclamanta motivand prin aceea ca impotriva sentinte de fond (admisa partial) reclamanta ( actuala recurenta) nu a formulat apel si nici nu a aderat la apelul formulat de parata ,in conditiile art.293 C.pr.civ. Potrivit alin. final al art.129 C.pr.civ "In toate cazurile, judecatorii hotarasc numai asupra obiectului cererii dedusa judecatii" "Prin urmare,avind in vedere caracterul imperativ al acestei norme, instanta de apel , potrivit art. 295 alin.1 C.pr.civ ,a verificat in mod firesc si in limitele cererii de apel formulate doar de parata apelanta stabilirea situatiei de fapt si aplicarea legii de catre prima instanta.
Fata de aceasta situatie, formularea unui recurs de catre reclamanta recurenta prin care se solicita modificarea in totalitate a deciziei recurate ,rejudecarea cauzei si admiterea actiunii in totalitate, este in mod evident inadmisibil , o astfel de solicitare tinzind sa treaca , in mod nefiresc si nelegal, peste un grad de jurisdictie(apelul) pe care reclamanta recurenta a omis sa-l valorifice in interesul acesteia, in conditiile legii
. "
Prin urmare, avind in vedere dispozitiile art.129 alin. final C.pr.civ precum si obiectul cererii de recurs, s-a solicitat respingerea acestuia ca inadmisibil.
In subsidiar,s-a solicitat si repingerea ca inadmisibile a acelor motive de recurs expuse de recurenta si pentru care anterior, nu a considerat necesar, sa formuleze vreo cerere de apel .

gabrielle

Post by gabrielle » 20 May 2005, 18:01

Si care a fost solutia instantei de recurs cu privire la exceptia inadmisibilitatii recursului?

sofia

Post by sofia » 20 May 2005, 18:48

Norocel wrote:Dar in legatura cu cererea de reexaminare a taxei fixate de instanta, stii daca se plateste sau nu taxa de timbru?
Intrebarea are vreo legatura cu apelul provocat?

kko

Post by kko » 21 May 2005, 08:33

gabrielle wrote:Si care a fost solutia instantei de recurs cu privire la exceptia inadmisibilitatii recursului?
Recursul respectiv are termen abia in 08.06.2005 la ICCJ iar intimata va fi reprezentata de un avocat de renume din Bucuresti. Si eu sunt curios sa vad cum gandesc judecatorii ICCJ...Personal, exceptia o gasesc "admisibila" in contextul "valorificarii temei" propuse de Norocel( asta asa , pentru faptul ca recurenta nu a fost atenta la exprimare si nici la disp. art.296 C.pr.civ).... :mrgreen:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 33 guests