VANZAREA BUNURILOR INAINTEA DESCHIDERII SUCCESIUNII
VANZAREA BUNURILOR INAINTEA DESCHIDERII SUCCESIUNII
Unchiul meu a decedat in aug. 2002. Din casatoria cu sotia supravietuioare nu au rezultat copii. Ultimul domiciliu al acestuia in Rm. Valcea. Tatal meu a decedat in apr. 2004 cu ultimul domiciul in aceeasi localitate.
Intamplarea face ca succesiunile celor doi defuncti (frati) sa aiba loc in acelasi an si la acelasi notar.
In feb. 2004 a unchiului , si a tatalui in sep.2004.
La succesiunea unchiului nu a fost anuntata nici o ruda.
Matusa mea a vandut apartamentul in care au locuit in 29.ian. 2004. contract inregistrat la notar.
Este posibila instrainarea unui bun imobil din inventarul patrimonial al defunctului inaintea deschiderii succesiunii sau a eliberarii certificatului de mostenitor.
Ordinea evenimentelor: deschidera succesiunii,emiterea certificatului de mostenitor si apoi vanzarea bunurilor.
Ce documente ,o dispozitie testamentara i-ar fi rezervat matusii mele dreptul de a vinde un bun in ian.2004 cand unchiul meu era decedat ca apoi sa obtina cerficatul de mostenitor in feb. 2004.
Este corect ?
Care sunt caile de a dovedi nulitatea contractului de vanzare-cumparare al apartamentului? mai ales ca nepoti ai acestuia nu au fost inscrisi cu vocatie la mostenire ?
Va multumesc
Intamplarea face ca succesiunile celor doi defuncti (frati) sa aiba loc in acelasi an si la acelasi notar.
In feb. 2004 a unchiului , si a tatalui in sep.2004.
La succesiunea unchiului nu a fost anuntata nici o ruda.
Matusa mea a vandut apartamentul in care au locuit in 29.ian. 2004. contract inregistrat la notar.
Este posibila instrainarea unui bun imobil din inventarul patrimonial al defunctului inaintea deschiderii succesiunii sau a eliberarii certificatului de mostenitor.
Ordinea evenimentelor: deschidera succesiunii,emiterea certificatului de mostenitor si apoi vanzarea bunurilor.
Ce documente ,o dispozitie testamentara i-ar fi rezervat matusii mele dreptul de a vinde un bun in ian.2004 cand unchiul meu era decedat ca apoi sa obtina cerficatul de mostenitor in feb. 2004.
Este corect ?
Care sunt caile de a dovedi nulitatea contractului de vanzare-cumparare al apartamentului? mai ales ca nepoti ai acestuia nu au fost inscrisi cu vocatie la mostenire ?
Va multumesc
Vinzarea este legala si nu poate fi atacata.
La momentul decesului unchiului, singurii mostenitori legali care aveau vocatie succesorala concreta (puteau culege efectiv mostenirea) erau sotia si fratele. chiar daca erau si nepoti de la frate, acestia nu au dreptul sa vina la mostenire, fiind indepartati prin prezenta unei rude de grad mai apropiat - tatal lor, frate cu defunctul.
pentru a putea mosteni, trebuie exercitat dreptul de optiune succesorala in temen de 6 luni de la decesul celui care lasa mostenirea. in cazul de fata din cite inteleg, singura care si-a exercitat acest drept este sotia, raminind in casa ce face parte din mostenire si comportindu-se ca proprietara. tatal dvs, intrucit nu si-a exercitat dreptul de optiune, a devenit strain de mostenirea lasata si astfel matusa a devenit sigura mostenitoare, care putea vinde oricind apartamentul, caci calitatea de mostenitor nu este conditionata de dobindirea certificatului de mostenitor.
existau si alte bunuri succesorale decit apartamentul, lucruri de valoare pe care sa si le fi insusit tatal dvs?
La momentul decesului unchiului, singurii mostenitori legali care aveau vocatie succesorala concreta (puteau culege efectiv mostenirea) erau sotia si fratele. chiar daca erau si nepoti de la frate, acestia nu au dreptul sa vina la mostenire, fiind indepartati prin prezenta unei rude de grad mai apropiat - tatal lor, frate cu defunctul.
pentru a putea mosteni, trebuie exercitat dreptul de optiune succesorala in temen de 6 luni de la decesul celui care lasa mostenirea. in cazul de fata din cite inteleg, singura care si-a exercitat acest drept este sotia, raminind in casa ce face parte din mostenire si comportindu-se ca proprietara. tatal dvs, intrucit nu si-a exercitat dreptul de optiune, a devenit strain de mostenirea lasata si astfel matusa a devenit sigura mostenitoare, care putea vinde oricind apartamentul, caci calitatea de mostenitor nu este conditionata de dobindirea certificatului de mostenitor.
existau si alte bunuri succesorale decit apartamentul, lucruri de valoare pe care sa si le fi insusit tatal dvs?
Voiam sa imi dau seama daca se poate invoca o acceptare tacita a succesiunii unchiului de catre tatal dvs. acceptarea tacita presupune acte juridice sau fapte materiale cu privire la bunurile succesorale care implica in mod necesar faptul ca persoana respectiva si-a insusit calitatea de succesor. totusi, actele facute asupra bunurilor aflate in coproprietate - terenurile de care pomeniti - sunt echivoce, si nu inseamna neaparat acceptare. incercati sa vedeti cum s-a facut plata impozitului pe teren, dupa decesul unchiului. cred ca ati avea o sansa daca dovediti ca partea care i-ar fi revenit unchiului a fost platita dupa decesul acetuia de tatal dvs.
DBOANDEA,
acceptarea succesiunii si dezbaterea succesiunii sunt doua momente distincte. doar acceptarea trebuie facuta in 6 luni - iar cel mai simplu este ca mostenitorul sa se duca frumusel la notar si sa dea o declaratie in care spune atit: "accept succesiunea dupa X".
dezbaterea succesiunii poate avea loc oricind.
nu sunt foarte familiara cu verificarile pe care ar trebui sa le faca un notar inainte de autentifica un asemenea act de v-c, dar cert este ca actul nu poate fi atacat doar pentru ca notarul nu i-a dat mai intii certificat de mostenitor.
acceptarea succesiunii si dezbaterea succesiunii sunt doua momente distincte. doar acceptarea trebuie facuta in 6 luni - iar cel mai simplu este ca mostenitorul sa se duca frumusel la notar si sa dea o declaratie in care spune atit: "accept succesiunea dupa X".
dezbaterea succesiunii poate avea loc oricind.
nu sunt foarte familiara cu verificarile pe care ar trebui sa le faca un notar inainte de autentifica un asemenea act de v-c, dar cert este ca actul nu poate fi atacat doar pentru ca notarul nu i-a dat mai intii certificat de mostenitor.
Cumintzica wrote: nu sunt foarte familiara cu verificarile pe care ar trebui sa le faca un notar inainte de autentifica un asemenea act de v-c, dar cert este ca actul nu poate fi atacat doar pentru ca notarul nu i-a dat mai intii certificat de mostenitor.
Nu stiu cum se procedeaza la Rm.Valcea, insa in Ardeal notarul are obligatia de a solicita extrasul CF inaintea intocmirii unui act de vanzare cumparare ,iar daca in acesta figureaza sotul si sotia , va solicita prezenta ambilor la autentificarea actului de instrainare. Daca figureaza o singura persoana , notarul il intreaba daca este casatorit sau nu (inclusiv fata de momentul dobandirii imobilului)specificand aceasta in cuprinsul actului notarial de instrainare precum si faptul ca respectivul imobil este bun propriu.
Deci, in situatia in care imobilul era bun comun, notarul putea observa acest lucru din extrasul CF sau ar fi facut o mentiune in actul notarial privind calitatea imobilului de bun propriu al d-nei.
Deci, daca imobilul era bun comun al sotilor , NOTARUL ar fi trebuit sa observe acest lucru si sa solicite consimtamantul ambilor soti proprietari la instrainarea imobilului. Prin urmare, in aceasta situatie, unul dintre soti fiind decedat, instrainarea nu se putea face valabil decat dupa efectuarea mostenirii.
v-c a apartamentului putea sa nici nu fie incheiata in forma autentica, ci doar in forma unui act sub semnatura privata (deci fara verificarile notarutui) si care este perfect valabil. e treaba cumparatorului daca si-a asumat riscul ca dupa partaj, bunul sa nu fie atribuit vinzatorului. este cazul obisnuit de vinzare a bunului indiviz, vinzare ce depinde de rezultatul partajului.
din punctul de vedere al notarului, inteleg ca acesta nu si-a indeplinit in mod corespunzator obligatiile, dar asta nu afecteaza validitatea actului in conditiile spetei noastre.
din punctul de vedere al notarului, inteleg ca acesta nu si-a indeplinit in mod corespunzator obligatiile, dar asta nu afecteaza validitatea actului in conditiile spetei noastre.
Apartamentul a fost bun dobandit in comun cumparat in timpul casatoriei de cei doi soti.
De Cartea funciara si schita s-a ocupat agentia prin care s-a vandut
Exista un testament al celor doi prin care toate bunurile mobile si imobile vor trece in proprietatea celuilalt sot in caz de deces.
Dar totusi data emiterii certificatului de mostenitor este 17 feb 2004
iar data incheierii contractului de vanzare-cumparare este 29-ian-2004.
Multumesc ,
dboandea
De Cartea funciara si schita s-a ocupat agentia prin care s-a vandut
Exista un testament al celor doi prin care toate bunurile mobile si imobile vor trece in proprietatea celuilalt sot in caz de deces.
Dar totusi data emiterii certificatului de mostenitor este 17 feb 2004
iar data incheierii contractului de vanzare-cumparare este 29-ian-2004.
Multumesc ,
dboandea
Nu conteaza data emiterii certificatului de mostenitor, cu atit mai mult cu cit exista un testament prin care unchiul lasa totul matusii. prin acest testament toti ceilalati potentiali mostenitori, rude, au fost deshederati.
iar calitatea de mostenitor a matusii se intemeiaza pe testament, de aceea notarul i-a si autentificat actul de v-c inante de a dezbate succesiunea. dobindirea certificatului de mostenitor are caracter declarativ, doar constata negru pe alb ca a operat trasmisiunea mostenirii, dar ea devenise deja proprietara deplina a apartamentului din momentul deshiderii succesiunii, din momentul decesului, in baza testamentului.
cu alte cuvinte, ea devine proprietara in baza testamentului, si poate vinde bunul chiar de a doua zi dupa deces.
uita de mostenirea dupa unchi, nu mai exista nici o posibilitate de a primi ceva.
iar calitatea de mostenitor a matusii se intemeiaza pe testament, de aceea notarul i-a si autentificat actul de v-c inante de a dezbate succesiunea. dobindirea certificatului de mostenitor are caracter declarativ, doar constata negru pe alb ca a operat trasmisiunea mostenirii, dar ea devenise deja proprietara deplina a apartamentului din momentul deshiderii succesiunii, din momentul decesului, in baza testamentului.
cu alte cuvinte, ea devine proprietara in baza testamentului, si poate vinde bunul chiar de a doua zi dupa deces.
uita de mostenirea dupa unchi, nu mai exista nici o posibilitate de a primi ceva.
Opinia mea este nputinteln diferita de a "cumintici", desigur se pot instraina(vinde) dreptuirle succesorale, dar este o modalitate juridica extrem de rar intalnita in practica. In speta expusa nu cred ca e cazul. Opinez ca vanzarea apartamentului fara dezbaterea initiala a succesiunii si eliberarea certificatului de mostenitor, nu este legala, chiar daca colateralii privilegiati au fost inlaturati de la mostenire prin testament.
Ori notarul instrumentator era lipsit de exerienta, ori vanzatoarea l-a indus in eroare prin declaratiile facute, ori si una si alta. Posibil sa fi existat numai o promisiune de vanzare - cumparare.
Doar prin certificatulul de mostenitor se poate constata caliatea de mostenitor si partea ce-i revine succesorului, legal sau testamentar, din masa succesoarala, iar cu prilejul dezbaterii se verifica si daca nu a fost revocat testamentul.
Sper sa ma fi facut destul de bine inteleasa; Am avut niscavai emotii, fiind noua pe aici.

Ori notarul instrumentator era lipsit de exerienta, ori vanzatoarea l-a indus in eroare prin declaratiile facute, ori si una si alta. Posibil sa fi existat numai o promisiune de vanzare - cumparare.
Doar prin certificatulul de mostenitor se poate constata caliatea de mostenitor si partea ce-i revine succesorului, legal sau testamentar, din masa succesoarala, iar cu prilejul dezbaterii se verifica si daca nu a fost revocat testamentul.
Sper sa ma fi facut destul de bine inteleasa; Am avut niscavai emotii, fiind noua pe aici.

Cred ca certificatul de mostenitor are un caracter declarativ, ramane sa verific ...adica nu stabileste care sunt mostenitorii, ci numai ii constata. Deci , parerea mea ar fi ca nu are importanta data emiterii certificatului de mostenitor. Conteaza daca mostenitorii (legali sau testamentari), si care dintre succesori si-a exprimat optiunea de a accepta succesiunea, in mod tacit sau expres .
DAr daca este cazul unui testament, din cate inteleg, atunci cine poate ataca acest act , decat mostenitorii rezervatari ( adica: sotia , descendentii si ascendentii privilegiati ai defunctului) in cazul in care le este incalcata rezerva succesorala. Consider ca testamentul prin care de cujus i-a lasat bunurile mobile si imobile sotiei, nu poate fi atacat de fratele defunctului, sau de alti mostenitori legali. Asadar testamentul , daca exista, ramane baza impartirii mostenirii.