Problema......... - speta de executare silita - ajutor

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
Jo_drept

Problema......... - speta de executare silita - ajutor

Post by Jo_drept » 05 Mar 2005, 10:40

O problema si o intrebare....
.... in date de 17.06.2003 un angajat al firmei in care lucrez a adus pentru completare o adeverinta de salar pentru a-si lua ceva in rate. Prin adeverinta respectiva firma se obliga ca, in caz de neplata, sa faca retinerile necesare si sa le vireze intr-un cont mentionat , precum si sa anunte orice modificare intervenita in legatuira cu contractul respectivului angajat, lucru care nu stiu daca s-a facut. Nu stiu nici daca s-au cerut efectuarea unor retineri in perioada cand era angajat.
Respectivul salariat nu mai lucreaza in firma din data de 26.06.2004, contracul de munca fiindu-i desfacut disciplinar, nefacandu-se nici un fel de retineri pe statul de plata al acestuia cat timp a fost angajat.
De curand firma a primit o notificare de plata in calitate de garant pentru sumele neachitate de acesta cu amenintarea ca altfel vor trece la executare silita.
Intrebarea mea este: are firma obligatia de a plati aceasta suma si in conditiile mai sus mentionate?
Daca s-ar ajunge la proces ar avea castig de cauza?

costel75

Post by costel75 » 05 Mar 2005, 13:55

firma raspunde doar daca a girat respectiva persoana,adica a semnat un contract prin care se obliga sa plateasca in cazul in care titularul creditului devine insolvabil.O adeverinta de venit o obliga doar in masura in care acel angajat figureaza in statele de plata(retinere de salariu).

Gabi

Post by Gabi » 05 Mar 2005, 14:39

In primul rand, la ce sume se refera notificarea?La sume neachitate inainte de 26.06 2004 sau dupa aceasta data?
Trebuia sa primiti o copie a contractului pe care l-a incheiat angajatul cu firma de la care a cumparat produsul in rate.
Din acest contract care cuprinde detalierea ratelor si a dobanzilor ce trebuie platite aflati de cand nu si-a achitat debitul angajatul.

Jo_drept

Raspuns - Problema executare silita

Post by Jo_drept » 06 Mar 2005, 12:17

Nu e vorba de o suma foarte mare .... vreo 5.000.000 si ceva la care se adauga dobanzile .... in total ar rezulta aproape 10.000.000. Deci dobanda este de cam 3.000.000 si ceva ..... probabil pe mai mult de 6 luni....
... e posibil ca firma respectiva sa fi solicitat retineri cat timp respectivul era angajat la noi dar aceste retineri nu s-au facut la acel moment... in masura in care acesta este cazul, adica retinerile s-au cerut dar nu s-au facut ... trebuie sa platim suma ...? .... doar e vorba de garant nu de girant, nu?

norocel

Post by norocel » 06 Mar 2005, 15:04

Depinde cum este redactata exact adeverinta, dar oricum daca firma va fi obligata la plata are drept de regres pentru ca a platit pentru altul.
Vezi ca intr-o revista de anul trecut (Dreptul sau Dr. comercial) exista un articol in care un judecator sustine ca o astfel de adeverinta constituie o forma de garantie sui generis

Jo_drept

Post by Jo_drept » 07 Mar 2005, 10:41

Multumesc pentru informatii.

Adeverita suna cam asa:
".. in cazul neachitarii la timp a ratelor, neobligam sa infiintam poprire si sa retinem lunar din remuneratie, la solicitarea creditorului sau a persoanei care s-a subrogat in drepturile creditorului, fara discutie si fara indeplinirea vreunei formalitati, sumele esalonate conform contractului de credit de consum nr .........../.......... urmand ale vira in contul SC Flanco...... . in cazul incetarii sau desfacerii contractului de munca in intervalul mentionat (.... nu stiu care e acesta .....) , schimbarii locului de munca, demisiei ori pensionarii .... ne obligam sa anuntam creditorul in termen de 3 zile de la data producerii acestui eveniment..... " .... lucru care nu cred ca a fost facut .....

babyflo2703

Post by babyflo2703 » 08 Mar 2005, 18:26

Avand in vedere forma, redactarea deficitara a adeverintei, societatea care a eliberat-o este absolvita de vina doar in parte. Cum? In cazul in care nu a comunicat schimbarea locului de munca al angajatului este rasapunzatoare fata de creditor. In rest... poprirea se face doar la cererea creditorului. E problema lui dak nu a cerut asta in timp util, adica in speta in timp ce debitorul era inca angajatul societatii respective. Sper ca e destul de limpede si ma bucur daca ti-am fost de ajutor.

Jo_drept

Post by Jo_drept » 08 Mar 2005, 21:48

multumesc tuturor

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 38 guests