O problema si o intrebare....
.... in date de 17.06.2003 un angajat al firmei in care lucrez a adus pentru completare o adeverinta de salar pentru a-si lua ceva in rate. Prin adeverinta respectiva firma se obliga ca, in caz de neplata, sa faca retinerile necesare si sa le vireze intr-un cont mentionat , precum si sa anunte orice modificare intervenita in legatuira cu contractul respectivului angajat, lucru care nu stiu daca s-a facut. Nu stiu nici daca s-au cerut efectuarea unor retineri in perioada cand era angajat.
Respectivul salariat nu mai lucreaza in firma din data de 26.06.2004, contracul de munca fiindu-i desfacut disciplinar, nefacandu-se nici un fel de retineri pe statul de plata al acestuia cat timp a fost angajat.
De curand firma a primit o notificare de plata in calitate de garant pentru sumele neachitate de acesta cu amenintarea ca altfel vor trece la executare silita.
Intrebarea mea este: are firma obligatia de a plati aceasta suma si in conditiile mai sus mentionate?
Daca s-ar ajunge la proces ar avea castig de cauza?
Problema......... - speta de executare silita - ajutor
In primul rand, la ce sume se refera notificarea?La sume neachitate inainte de 26.06 2004 sau dupa aceasta data?
Trebuia sa primiti o copie a contractului pe care l-a incheiat angajatul cu firma de la care a cumparat produsul in rate.
Din acest contract care cuprinde detalierea ratelor si a dobanzilor ce trebuie platite aflati de cand nu si-a achitat debitul angajatul.
Trebuia sa primiti o copie a contractului pe care l-a incheiat angajatul cu firma de la care a cumparat produsul in rate.
Din acest contract care cuprinde detalierea ratelor si a dobanzilor ce trebuie platite aflati de cand nu si-a achitat debitul angajatul.
Raspuns - Problema executare silita
Nu e vorba de o suma foarte mare .... vreo 5.000.000 si ceva la care se adauga dobanzile .... in total ar rezulta aproape 10.000.000. Deci dobanda este de cam 3.000.000 si ceva ..... probabil pe mai mult de 6 luni....
... e posibil ca firma respectiva sa fi solicitat retineri cat timp respectivul era angajat la noi dar aceste retineri nu s-au facut la acel moment... in masura in care acesta este cazul, adica retinerile s-au cerut dar nu s-au facut ... trebuie sa platim suma ...? .... doar e vorba de garant nu de girant, nu?
... e posibil ca firma respectiva sa fi solicitat retineri cat timp respectivul era angajat la noi dar aceste retineri nu s-au facut la acel moment... in masura in care acesta este cazul, adica retinerile s-au cerut dar nu s-au facut ... trebuie sa platim suma ...? .... doar e vorba de garant nu de girant, nu?
Depinde cum este redactata exact adeverinta, dar oricum daca firma va fi obligata la plata are drept de regres pentru ca a platit pentru altul.
Vezi ca intr-o revista de anul trecut (Dreptul sau Dr. comercial) exista un articol in care un judecator sustine ca o astfel de adeverinta constituie o forma de garantie sui generis
Vezi ca intr-o revista de anul trecut (Dreptul sau Dr. comercial) exista un articol in care un judecator sustine ca o astfel de adeverinta constituie o forma de garantie sui generis
Multumesc pentru informatii.
Adeverita suna cam asa:
".. in cazul neachitarii la timp a ratelor, neobligam sa infiintam poprire si sa retinem lunar din remuneratie, la solicitarea creditorului sau a persoanei care s-a subrogat in drepturile creditorului, fara discutie si fara indeplinirea vreunei formalitati, sumele esalonate conform contractului de credit de consum nr .........../.......... urmand ale vira in contul SC Flanco...... . in cazul incetarii sau desfacerii contractului de munca in intervalul mentionat (.... nu stiu care e acesta .....) , schimbarii locului de munca, demisiei ori pensionarii .... ne obligam sa anuntam creditorul in termen de 3 zile de la data producerii acestui eveniment..... " .... lucru care nu cred ca a fost facut .....
Adeverita suna cam asa:
".. in cazul neachitarii la timp a ratelor, neobligam sa infiintam poprire si sa retinem lunar din remuneratie, la solicitarea creditorului sau a persoanei care s-a subrogat in drepturile creditorului, fara discutie si fara indeplinirea vreunei formalitati, sumele esalonate conform contractului de credit de consum nr .........../.......... urmand ale vira in contul SC Flanco...... . in cazul incetarii sau desfacerii contractului de munca in intervalul mentionat (.... nu stiu care e acesta .....) , schimbarii locului de munca, demisiei ori pensionarii .... ne obligam sa anuntam creditorul in termen de 3 zile de la data producerii acestui eveniment..... " .... lucru care nu cred ca a fost facut .....
Avand in vedere forma, redactarea deficitara a adeverintei, societatea care a eliberat-o este absolvita de vina doar in parte. Cum? In cazul in care nu a comunicat schimbarea locului de munca al angajatului este rasapunzatoare fata de creditor. In rest... poprirea se face doar la cererea creditorului. E problema lui dak nu a cerut asta in timp util, adica in speta in timp ce debitorul era inca angajatul societatii respective. Sper ca e destul de limpede si ma bucur daca ti-am fost de ajutor.