Buna seara!
O problema ingrozitoare vreau sa va prezint; o persoana incadrata pe post de secretar -casier, are de indeplinit aceste doua munci, plus altele suplimentare specifice activitatii institutiei. Ea merge la banca, scoate bani cu cec semnat de presedintele institutiei, face state de plata, ordine de plata, contabilitate primara (neavand studii contabile, sau macar cursuri de specialitate) face viramente, operatiuni finanicar-bancare. Este, va sa zica si gestionara...avand in vedere ca lucreaza cu banii. Control financiar se face anual, de catre o comisie de cenzori, ai carei membrii nu au studii contabile la randul lor. Ei iau de bun ce le prezinta secretara-casiera-contabila, si intocmesc un proces-verbal, avand la dispozitie documentele prezentate de secretara. Secretara constata atunci cand isi face socotelile pentru sfarsitul de an, ca nu cade pe sume, adica cheltuielile institutiei sunt mult mai mici decat banii scosi din banca .Nu stie ce sa faca sa cada pe socoteli si prezinta comisiei de cenzori situatia asa cum crede ea si ies acolo niste cifre care arata ca socotelile sunt in ordine. Asta s-a intamplat timp de 3 ani. O persoana din conducerea institutiei hotaraste sa se faca un control mai serios si atunci se constata aceste neconcordante intre banii scosi din banca pentru cheltuieli, cei cheltuiti si soldul casei. I-au adus la cunostinta persoanei care a cumulat toate aceste functii, si s-a ocupat de casierie ca se face vinovata de delapidare. I-au dat un termen pana la care sa acopere prejudiciul si au instiintat-o ca daca acesta nu va fi recuperat, vor anunta procuratura.
Intrebari - 1. este posibil ca o persoana sa aiba atat de multe sarcini de serviciu, casiera poate sa faca si contabilitate, (neavand studii sau macar cursuri de specialitate), contabila poate sa se ocupe de casierie, casiera poate sa faca state de plata si tot ea sa scoata bani din banca si apoi sa le plateasca tot ea?
2.- Este singura vinovata pentru lipsa din gestiune, avand in vedere cumulul de functii pe care il are si care o fi oare legal?
3 - Institutia este nu este bugetara, are fonduri proprii si un statut care ii permite sa dispuna de banii incasati.
4. Care este pedeapsa pentru delapidare? Cat dureaza un astfel de proces?
Va multumesc mult!
neglijenta in serviciu sau delapidare?
Re: neglijenta in serviciu sau delapidare?
1. da;
2. da, din cele ce reies din povestirea ta;
3. de acord cu tine;
4. delapidarea: Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani. În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
5. 2-3 ani.
nu ar fi exclusă şi infracţiunea de fals, uz de fals, etc.
3. de acord cu tine;
4. delapidarea: Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani. În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
5. 2-3 ani.
din chestia asta nu vei scapa cu una cu doua. de fapt, nu cred ca vei scapa. si daca te ocupi tu cu lucruri de acest GEN si intrebi daca e neglijenta sau delapidare...pai...atunci stii ce si cum si cu pedeapsa...si cu mai multe. cred ca stii si cu GOAGAL. deci ... o scoti tu.
culpa nu cred ca e pe undeva in ce ai relatat...avand in vedere o anumita repetabilitate si preocupare de a ascunde...
contabil...necontabil...cumul de functii...asta e cancan. conteaza ca ai pus mana pe bani si i ai luat. in plus...ai mai facut si altele. cum a spus duster.
DUSTER...eu in locul tau m as duce la LOGAN...si le as cere bani...pentru denumire folosita.
culpa nu cred ca e pe undeva in ce ai relatat...avand in vedere o anumita repetabilitate si preocupare de a ascunde...
contabil...necontabil...cumul de functii...asta e cancan. conteaza ca ai pus mana pe bani si i ai luat. in plus...ai mai facut si altele. cum a spus duster.
DUSTER...eu in locul tau m as duce la LOGAN...si le as cere bani...pentru denumire folosita.
buna seara!ignite wrote:din chestia asta nu vei scapa cu una cu doua. de fapt, nu cred ca vei scapa. si daca te ocupi tu cu lucruri de acest GEN si intrebi daca e neglijenta sau delapidare...pai...atunci stii ce si cum si cu pedeapsa...si cu mai multe. cred ca stii si cu GOAGAL. deci ... o scoti tu.
la vremea cand s-au intamplat aceste lucruri eu eram sefa! nu pot sa cred ca s-a intamplat asta cand eu conduceam institutia..... mie imi este mila de ea, pentru ca o cunosc de 15 ani si este o persoana deosebita si nu as vrea sa sa i se intample vreo nenorocire, pentru ca a muncit extrem de mult. Ma gandeam la neglijenta, pentru ca nu tinea banii in casa de bani, ii tinea intr-un sertar si nici nu il incuia. Zicea ca ne cunoaste pe toti, (din cand in cand ne adunam mai multe persoane in birou) si ca nu umbla nimeni in sertarul ei. O fi umblat, n-o fi umblat cineva, nu stiu. Ceea ce stiu sigur este ca s-au ratacit niste acte. Si eu n-am controlat-o niciodata, Am si eu vreo raspundere?
Nu inteleg faza cu goagal si cu o scoti tu si nici cu logan. La ce v-ati referit cand ati spus
<culpa nu cred ca e pe undeva...>?
Cum putem sa o ajutam si cat timp ii putem da sa puna banii la loc? Din pacatre eu nu mai am functie de conducere, dar fac parte din consiliu. As vrea sa o ajut dar nu stiu cum, ma gandesc ca daca se face plangere voi fi si eu implicata. Asa este?
Multumesc!
multumesc pentru raspuns!dusterXXX wrote:1. da;
3. de acord cu tine;
5. 2-3 ani.
@ignite:
dacă punem XXL în coadă, poate aveam vreo şansă vs. Dacia, dar aşa, ...
stau în aşteptarea versiunii cu 3 de X, doar-doar vor scoate şi vehiculul pentru starlete de o anumită factură.
D.
dacă punem XXL în coadă, poate aveam vreo şansă vs. Dacia, dar aşa, ...
stau în aşteptarea versiunii cu 3 de X, doar-doar vor scoate şi vehiculul pentru starlete de o anumită factură.
D.
@roxana:
dacă (mai) este valabilă alegaţia "I-au dat un termen pana la care sa acopere prejudiciul si au instiintat-o ca daca acesta nu va fi recuperat, vor anunta procuratura.", unicul sfat călduros se-l pot da este să vândă casa, masa, maşina, pc-ul, etc, ce-o mai fi, să dea banii şi să se roage la biserică să o lase instituţia în pace.
în cazul contrar, rugăciunile nu vor avea nici un efect şi trebuie plătiţi avocaţi.
D.
dacă (mai) este valabilă alegaţia "I-au dat un termen pana la care sa acopere prejudiciul si au instiintat-o ca daca acesta nu va fi recuperat, vor anunta procuratura.", unicul sfat călduros se-l pot da este să vândă casa, masa, maşina, pc-ul, etc, ce-o mai fi, să dea banii şi să se roage la biserică să o lase instituţia în pace.
în cazul contrar, rugăciunile nu vor avea nici un efect şi trebuie plătiţi avocaţi.
D.