Taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ?

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
dya_68

Taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ?

Post by dya_68 » 10 Apr 2010, 10:21

Rog distinsa comunitate de a analiza urmatoarea situatie, si de a da un eventual raspuns :

O societate, cu punct de lucru internet cafe, in acest moment plateste 3 taxe, care, in principiu, reprezinta cam aceeasi chestie si anume:
1. taxa catre UCMR-ADA, in cuantum de 50 lei +TVA pe luna( pe factura scrie drepturi utilizare muzica ambientala )
2. taxa catre CREDIDAM, in cuantum de 30 lei +TVA pe luna ( asta nu stiu ce e, ceva cu artisti interpreti.....fonograme, n-am inteles prea bine...)
3. taxa radio , in cuantum de 10 lei pe luna.

Asadar, in acest moment arunc pe fereastra 105 lei lunar pe niste facturi dintre care doar cea de radio este corecta, fiindca aici ascultam DOAR postul de radio Gold Fm de pe net. Acuma....in aceasta luna am trimis o notificare catre UCMR ADA, comunicandu-le ca nu voi mai asculta nici un fel de muzica in unitate si , in consecinta , nu le mai sunt datoare cu nimic. Este ok, in principiu, insa, intrebarea s-ar pune de maniera urmatoare : Daca tot se plateste taxa aceea radio, in banii aceia, nu am dreptul sa ascult post de radio de pe net ??? Mergand mai departe, poate din experienta domniilor voastre , ar putea sa imi raspunda cineva ce e cu CREDIDAM-ul acela, fonograme ??? aiurea total. Mi s-ar parea corect ca, singura taxa pe care sa o platesc sa fie cea radio, datorita faptului ca , intr-adevar radio ascultam. Cerandu-mi scuze pentru mesajul prea lung si poate plictisitor, va multumesc anticipat pentru orice sugestie/raspuns.

DevilMean

Re: taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ???

Post by DevilMean » 10 Apr 2010, 17:52

Hai sa te lamuresc eu:
Oficiul Român pentru Drepturile de Autor - Decizie nr. 113/2006 din 09/05/2006 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 445 din 23/05/2006
Art. 1. - Se desemnează organismul de gestiune colectivă Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (CREDIDAM), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Jules Michelet nr. 15-17, et. 2, ap. 11, sectorul 1, drept colector al remuneraţiilor cuvenite artiştilor interpreţi sau executanţi pentru comunicarea publică a fonogramelor
publicate în scop comercial sau a reproducerilor acestora, precum şi a prestaţiilor artistice din domeniul audiovizual, stabilite prin Protocolul din 19 decembrie 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 9 februarie 2006, conform Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 244/2005.
Art. 2. - Se desemnează organismul de gestiune colectivă Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR), cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Nicolae Racotă nr. 16-18, et. 4, ap. 9, sectorul 1, drept colector al remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme pentru comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial sau a
reproducerilor acestora, stabilite prin Protocolul din 19 decembrie 2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 123 din 9 februarie 2006, conform Deciziei directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 244/2005.
Art. 3. - Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Deci pe scurt:
- UCMR ADA- pentru drepturile de autor
- CREDIDAM - drepturi conexe - artisitii care au interpretat muzica
- iar cei care faci tu referire cu fonogramele sunt UPFR dar cum tu nu ai cumparat produsele lor, nu face obiectul.

Cel mai bine consider eu, sa platesti taxa radio, si treci pe un radio :P
Caci inca sunt in dubii in ceea ce priveste radioul digital.
Intru-cat nu exista niciun text care sa incadreze asta, sfatul meu e sa renunti la credidam, platind doar ucmr si radio.
Sau daca vrei... treci la solutia de mai sus.

asdasda

Re: taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ???

Post by asdasda » 18 Sep 2012, 18:08

ma cac in taxele lor de prosti !

Lexus

Re: Taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ?

Post by Lexus » 30 Jun 2017, 13:45

Trebuie facut un grup pe facebook cu toti care suntem ”victime” a acestor duble sau triple impozitari sa ne punem de acord si sa facem ceva impotriva lor. Ei sunt organizati si noi nu, de aceea ne ia pe rand unul cate unul si nu avem sorti de izbanda singuri. :wall:

Mciucu

Re: Taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ?

Post by Mciucu » 05 Feb 2018, 05:49

👍🏿
Da ai perfecta dreptate.

simona

Re: Taxe UCMR ADA, CREDIDAM, RADIO ?

Post by simona » 27 Nov 2018, 15:23

Buna ziua,
Ceea ce urmeaza a enunta mai jos, s-a ma spus; ideea este daca putem face lumina in acest haos
Eu detin o cafenea extrem de mica (22 mp)
La acest moment sunt hartuita efectiv de cei de la UPFR sa achit taxa lor; de retinut un aspect foarte important : nu au trimis tot anul nicio factura iar luna trecuta am gasit cutia postala burdusita cu plicuri le la ei ce contineau somatii de plata sub aspectul incalcarii Codului Penal.
Din tot ce am citit eu am inteles urmatoarele :
- Organismele de gestiune colectivă ce colectează remuneraţiile cuvenite titularilor de drepturi pentru comunicare publică şi eliberează licenţe-autorizaţii neexclusive, CONFORM DECIZIEI ORDA(Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor) sunt urmatoarele:

UCMR-ADA - drepturi de autor pentru categoria autorilor de opere muzicale (comunicarea operelor muzicale)
CREDIDAM - drepturi conexe pentru categoria artiştilor interpreţi sau executanţi (comunicarea fonogramelor)
UPFR - drepturi conexe pentru categoria producătorilor de fonograme (comunicarea fonogramelor)

Conform DEX :FONOGRAMA= inregistrarea sunetelor cu mijloace electrice / telegrama telefonata :( inteleg ca un mesaj transmis prin telefon trebuie taxat de CREDIDAM si UPFR ????)

Intrebari :
1) Care este diferenta dintre "comunicarea operelor muzicale" si "comunicarea fonogramelor" atat timp cat intr-o locatie se asculta doar muzica si nu alte sunete ?
2) Cum incaseaza de ex Elvis Presley, casa de discuri ce i-a imprimat piesele, si compozitorii pieselor sale, cele TREI (3) taxe ?
3) Cine incaseaza cele 3 taxe daca ascult un post de radio din Belgia de ex ?
4) De ce aceste trei institutii percep taxe pentu artistii straini ascultati pe un play list de youtube ?
5) Pana la urma care este cea mai simpla cale (solutie) astfel incat sa se reduca numarul institutiilor ce ne taxeaza ?
Multumesc

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests