Raspunderea asociatilor in SRL

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
Diana Iulia

Raspunderea asociatilor in SRL

Post by Diana Iulia » 20 Mar 2010, 01:18

Buna ziua,

Se poate sa ma ajutati cu un sfat?

Sunt actionar in SRL, cu cota 32.5%. Compania nu merge foarte bine (avand datorii mari la bugetul statului si la alti creditori). Capitalul social, subscris si varsat este de 400 ron. Se poate sa imi spuneti, in caz de faliment, daca va fii necesara acoperirea pierderii cu bunuri proprii (trebuie sa aduc banii de acasa pentru acoperirea integrala a datoriilor neachitate, dupa ce patrimoniul societatii la fost integral lichidat)?

Multumesc anticipat.

costin

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by costin » 20 Mar 2010, 19:08

Diana Iulia wrote:Buna ziua,

Se poate sa ma ajutati cu un sfat?

Sunt actionar in SRL, cu cota 32.5%. Compania nu merge foarte bine (avand datorii mari la bugetul statului si la alti creditori). Capitalul social, subscris si varsat este de 400 ron. Se poate sa imi spuneti, in caz de faliment, daca va fii necesara acoperirea pierderii cu bunuri proprii (trebuie sa aduc banii de acasa pentru acoperirea integrala a datoriilor neachitate, dupa ce patrimoniul societatii la fost integral lichidat)?

Multumesc anticipat.
In cadrul procedurii insolventei,se poate atrage raspunderea patrimoniala a administratorului pentru una din faptele prevazute in mod limitativ la art.138 din lege;daca administratorul a savarsit una din faptele prevazute la acest articol.
Nu se atrage raspunderea d-voastra ca si asociat in firma respectiva.

Diana Iulia

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by Diana Iulia » 21 Mar 2010, 17:11

Multumesc frumos pentru raspuns. Cineva - jurist consult (dar nu cunosc persoana, si nici capacitatile) mi-a spus (in timpul AGA) ca in cazul in care datoriile la bugetul statului nu vor fii acoperite integral, si asociatii vor raspunde cu averea lor, lucru pe care il stiam fals....dar poate s-a schimbat ceva la lagislatie si eu nu mai sunt in tema. Este adevarat ceea ce a spus?

angel

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by angel » 21 Mar 2010, 17:13

asociatii raspund in limita capitalului social.Adminstratorul raspunde in codntiile in care a postat si Costin.

agenda

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by agenda » 21 Mar 2010, 19:02

costin wrote: In cadrul procedurii insolventei,se poate atrage raspunderea patrimoniala a administratorului pentru una din faptele prevazute in mod limitativ la art.138 din lege;daca administratorul a savarsit una din faptele prevazute la acest articol.
Nu se atrage raspunderea d-voastra ca si asociat in firma respectiva.
Art. 138. - (1) În cazul în care în raportul întocmit în conformitate cu dispoziţiile art. 59 alin. (1) sunt identificate persoane cărora le-ar fi imputabilă apariţia stării de insolvenţă a debitorului, la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecătorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului, persoană juridică, ajuns în stare de insolvenţă, să fie suportată de membrii organelor de conducere şi/sau supraveghere din cadrul societăţii, precum şi de orice altă persoană care a cauzat starea de insolvenţă a debitorului, prin una dintre următoarele fapte.......

asociatul se incadreaza aici.

Diana Iulia

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by Diana Iulia » 21 Mar 2010, 23:12

Multumesc pt raspunsuri. Sper inca sa nu fie cazul :), DAR exista vreo posibilitate ca un asociat sa ceara starea de insolventa? (pentru a evita "opinia" administratorului care nu crede ca firma va ajunge in faliment, administratorul fiind si asociat majoritar)

timi

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by timi » 23 Mar 2010, 09:11

Legea privind procedura insolventei nr. 85/2006:

Art. 27 - (1) Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
(2) Va putea să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi şi debitorul în cazul căruia apariţia stării de insolvenţă este iminentă.
(3) Cererile persoanelor juridice vor fi semnate de persoanele care, potrivit actelor constitutive sau statutelor, au calitatea de a le reprezenta.
(4) Introducerea prematură, cu rea-credinţă, de către debitor, a unei cereri de deschidere a procedurii atrage răspunderea patrimonială a debitorului, persoană fizică sau juridică, pentru prejudiciile pricinuite.
(5) Cererea debitorului se va judeca de urgenţă în termen de 5 zile în camera de consiliu.

Art. 28 - (1) Cererea debitorului va trebui să fie însoţită de următoarele acte:
a) bilanţul certificat de către administrator şi cenzor (auditor), balanţa de verificare pentru luna precedentă datei înregistrării cererii de deschidere a procedurii;
b) o listă completă a tuturor bunurilor debitorului, incluzând toate conturile şi băncile prin care debitorul îşi rulează fondurile; pentru bunurile grevate se vor menţiona datele din registrele de publicitate;
c) o listă a numelor şi a adreselor creditorilor, oricum ar fi creanţele acestora: certe sau sub condiţie, lichide sau nelichide, scadente sau nescadente, necontestate sau contestate, arătându-se suma, cauza şi drepturile de preferinţă;
d) o listă cuprinzând plăţile şi transferurile patrimoniale efectuate de debitor în cele 120 de zile anterioare înregistrării cererii introductive;
e) o listă a activităţilor curente pe care intenţionează să le desfăşoare în perioada de observaţie;
f) contul de profit şi pierderi pe anul anterior depunerii cererii;
g) o listă a membrilor grupului de interes economic sau, după caz, a asociaţilor cu răspundere nelimitată, pentru societăţile în nume colectiv şi cele în comandită;
h) o declaraţie prin care îşi arată intenţia de intrare în procedura simplificată sau de reorganizare, conform unui plan, prin restructurarea activităţii sau prin lichidarea, în tot sau în parte, a averii, în vederea stingerii datoriilor sale; dacă această declaraţie nu va fi depusă până la expirarea termenului stabilit la alin. (2), se prezumă că debitorul este de acord cu iniţierea procedurii simplificate;
i) o descriere sumară a modalităţilor pe care le are în vedere pentru reorganizarea activităţii;
j) o declaraţie pe propria răspundere sau un certificat de la registrul societăţilor agricole ori, după caz, oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială se află domiciliul profesional/sediul social, din care să rezulte dacă a mai fost supus procedurii prevăzute de prezenta lege într-un interval de 5 ani anterior formulării cererii introductive;
k) o declaraţie pe proprie răspundere autentificată de notar sau certificată de avocat, din care să rezulte că nu a fost condamnat definitiv pentru fals sau pentru infracţiuni prevăzute în Legea concurenţei nr. 21/1996 şi că administratorii, directorii şi/sau asociaţii nu au fost condamnaţi definitiv pentru bancrută frauduloasă, gestiune frauduloasă, abuz de încredere, înşelăciune, delapidare, mărturie mincinoasă, infracţiuni de fals ori infracţiuni prevăzute în Legea concurenţei nr. 21/1996, în ultimii 5 ani anteriori deschiderii procedurii; un certificat de admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise ;
l)un certificat de admitere la tranzacţionare pe o piaţă reglementată a valorilor mobiliare sau a altor instrumente financiare emise.
(2) Dacă debitorul nu dispune la momentul înregistrării cererii de vreuna dintre informaţiile prevăzute la alin. (1) lit. a) - f) şi h), el va putea înregistra acea informaţie la tribunal, în termen de 5 zile; dacă nu o va face, el va fi decăzut din dreptul de a propune un plan de reorganizare.

Art. 30 - Nu pot formula o cerere de reorganizare judiciară debitorii, persoane juridice, care în ultimii 5 ani precedenţi hotărârii de deschidere a procedurii au mai fost supuşi unei astfel de proceduri.

Ada_me

Re: Raspunderea asociatilor in SRL

Post by Ada_me » 02 Jan 2012, 01:05

As avea si eu o intrebare. Daca ma puteti ajuta cu un sfat sau cu legea care apartine. Am fost si eu asociata intr-un SRL cu 50%, nu eram admin, era partenerul Administratorul. Firma a dat faliment, eu nu mai stiu aproape nimic in ce stare a ajuns firma, sigur e inchisa deja,..dar asta s-a intamplat inainte de 2009, dar adminul a fost dat in judecata de carte o alta firma si de catre stat, neplata taxelor, datoriilor. Cererea controlului fondului de firma de catre fostul administrator ce forta are asupra asociatilor? Ma poate obliga la plata datoriilor, care judecatoria a hotarat dupa sentinta?

Va multumesc anticipat

Ionut

Re: Raspunderea actionarului in SRL

Post by Ionut » 09 Nov 2018, 12:24

Buna ziua.
O problema similara am și eu:
Am o firma SRL de care incerc sa scap. Cineva s-ar arătat interesat sa preia firma, dar cu condiția că eu sa rămân acționar unic, iar persoana respectiva sa fie administrator cu drepturi depline. Am înțeles că este posibil... Eu sa nu mai am drept de semnătură, și altele, dar întrebarea mea este următoarea:
Ce obligații/raspunderi îmi rămân mie, nu știu, in caz că nu plătește dările, etc?
Mulțumesc!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests