Decizie de sanctionare

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
vezina

Decizie de sanctionare

Post by vezina » 08 Sep 2009, 12:19

Problema: am primit o sanctiune disciplinara de la directorul unei institutii de stat. Sanctiunea a fost data in baza Statutului personalului didactic. In statul de functii al institutiei sunt incadrat ca referent de specialitate, functie nedidactica, intalnita si in alte institutii bugetare. In ultimii 3 ani am beneficiat de drepturile corespunzatoare acestei functii, de personal nedidactic. Am contestat sanctiunea la Tribunal, iar judecatorii au hotarat ca institutia era indeptatita sa-mi aplice sanctiunea in baza Statutului personalului didactic, dar au anulat-o deoarece nu au fost parcurse etapele premergatoare sanctionarii, prevazute in Statut.
Intrebare: avand la baza aceasta Hotarare, pot solicita plata drepturilor cuvenite in calitate de personal didactic de care nu am beneficiat de la momentul angajarii si pana acum?
Precizare: nu am avut contract individual de munca cu institutia care m-a sanctionat, iar pe statul de functii figuram ca referent de specialitate, deci functie nedidactica. Hotararea Tribunalului a fost data fara ca institutia care m-a sanctionat sa depuna contractul individual de munca, fisa postului si statul de functii la Tribunal, in urma solicitarii.

Eu am contestat calitatea de angajator a institutiei precum si acordarea sanctiunii in baza respectivului Statut. Tribunalul a hotarat ca institutia imi poate acorda sanctiunea conform statutului, deci a fost angajator, iar eu am avut functie didactica. ("Paratul in cauza are calitatea de a aplica sanctiuni in baza Legii 128/1997"). De asemenea, decizia de sanctionare a fost anulata pentru ca institutia nu a procedat conform cu art. 110 si art. 120 din Legea 128/1997 (Statutul personalului didactic). Institutia nu a facut recurs.
Timp de trei ani am lucrat in acea institutie, dar nu am stiut pe ce functie, deoarece functia pe care am avut-o a fost in cadrul unui proiect cu finantare externa, care nu se afla in COR. Din auzite, stiam ca in statul de functii sunt referent de specialitate. Contract individual de munca nu am avut cu respectiva institutie, din neglijenta institutiei (Tribunalul a considerat-o angajator, iar eu nu am fost angajat pe perioada nedeterminata astfel incat sa poata fi vorba despre un contract individual de munca in forma nescrisa). Mai concret: angajatorul m-a tratat ca personal nedidactic atunci cand era vorba despre drepturile salariale si de odihna, dar ca personal didactic atunci cand a aplicat sanctiunea.
De aceea, avand in vedere Hotararea Tribunalului si motivatia primita, cat si faptul ca nu am avut contract in care sa-mi fie prevazute drepturile, eu am aflat ca sunt "personal didactic" in urma procesului.
Asta e motivul pentru care va intreb daca pot sa cer drepturile neacordate timp de trei ani.

Post Reply