salarii indexate, majorate si reactualizate

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
shoarecu

salarii indexate, majorate si reactualizate

Post by shoarecu » 18 Jun 2009, 15:34

Am actionat in instanta fostul angajator in urma unei concedieri oe care am considerat-o fara temei si mi s-a dat castig de cauza. Printre cele admise se numara si plata despagubirilor cu salariile care mi se cuvin de la data la care a avut loc concedierea pana la data reintegrarii.

1. salariile indexate, majorate si reactualizate inseamna actualizate cu rata inflatiei si majorate cu rata dobanzii de referinta a BNR pentru ca au tinut si au folosit niste bani care nu erau ai lor? :lol:

2. eu sunt acum angajata in alta parte. trebuie neaparat sa ma reintegreze?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 18 Jun 2009, 15:55

îţi voi da un răspuns mai spre seară.
ex-angajatorul este deosebit de şiret în astfel de cazuri.

dusterXXX

Post by dusterXXX » 18 Jun 2009, 16:49

1. nu de aceea că ar fi ţinut şi folosit nişte bani care nu erau ai lor i-a obligat instanţa să-ţi plătească despăgubirea (egală cu cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ai fi beneficiat), ci pentru că, în cazul în care concedierea a fost efectuată în mod netemeinic sau nelegal, sancţiunea pentru angajator este aceea prevăzută în Art. 78. alin. (1) - Codul Muncii, adică tot pomelnicul acesta: "va obliga angajatorul la plata unei despăgubiri egale cu salariile indexate, etc., etc."

2. reintegrarea este dispusă de instanţă, în situaţia concedierilor netemeinice sau nelegale, doar dacă este solicitată în mod expres de către salariat în contestaţia formulată. dacă tu nu ai solicitat reintegrarea,
instanţa nu te reintegrează cu de la sine putere. ce scrie în dispozitivul
sentinţei? zice ceva de reintegrare ta, pe acelaşi post avut înaintea
concedierii, sau nu? dacă zice, înseamnă că ai cerut tu să fii reintegrată, cf. Art. 78, alin. (2) din acelaşi cod.

acuma, înţeleg că nu doreşti reintegrarea deoarece prestezi la o altă societate. foarte bine! nu îi vei cere acest lucru angajatorului, ci îi vei cere doar să-ţi plătească despăgubirea.

mai am câteva întrebări:

- ţi-a fost comunicată sentinţa civilă pronunţată de tribunal?
- nu s-a reţinut nici o excepţie de nulitate absolută a deciziei de concediere?
- decizia de concediere a fost anulată exclusiv pe "fond", adică a fost doar lipsită de temeinicie? ia vezi pe site la MJ!;
- ştii ce trebuie să faci ca să-ţi primeşti banii?
- cheltuieli de judecată ţi s-au acordat?
- ştii ce căi de atac mai are angajatorul împotriva acestei sentinţe civile?
- firma (ex-angajatorul, adică) e una mare sau un srl de 3 lulele?
- ex-angajatorul mai există? nu şi-a schimbat numele, adresa, etc.;

(până acum ai câştigat o bătălie; sper să te ajutăm să câştigi şi războiul!)

shoarecu

Post by shoarecu » 19 Jun 2009, 11:14

Inca nu mi s-a comunicat hotararea, stiu doar ca s-a admis partial adica u reintegrare, plata salariilor si fara daune morale- am cerut si asta in contestia impotriva deciziei de concediere :grin:

Ca sa raspund intrebarilor, acolo unde stiu raspunsul:
-decizia a fost anulata pe fond din cate stiu eu
- nu, nu stiu ce trebuie sa fac pt a primi banii
- firma nu este una mare, este un srl si nu si-a schimbat datele de identificare intre timp

In legatura cu reintegrarea, avocatul care m-a reprezentat in instanta a spus ca asa trebuie sa cerem. Eu de atunci stiam ca nu vreau sa ma mai intorc in "gura lupului" dar daca asa am fost sfatuita sa cer, asa am facut. Cum procedez ca sa nu ma reintegrez?

Si pana la urma cum traducem "salariile indexate, majorate si reactualizate"?

dusterXXX

Post by dusterXXX » 19 Jun 2009, 22:50

aşa faci: aştepţi să primeşti un exemplar al sentinţei (în vreo 30 de zile de la pronunţare, nu mai devreme); faci o copie a sentinţei şi o cerere, prin care ceri angajatorului să dispună plata despăgubirii, cu aceleaşi cuvinte cum este descris şi în dispozitivul sentinţei (nu îi ceri şi reintegrarea); îi trimiţi cererea şi copia sentinţei prin poşta recomandată, cu confirmare de primire. vezi data la care primeşte angajatorul cererea - în confirmarea de primire care ţi se va întoarce - şi numeri 15 zile calendaristice de la acea dată. dacă în acest interval nu-ţi primeşti banii, poţi face plângere penală împotriva conducătorului srl-ului, în baza art. 277 codul muncii şi respectiv vei contacta un executor judecătoresc, pentru a-ţi executa creanţa. poţi să ceri şi sfaturi avocatului avut la fond, pentru nelămuriri.

acuma, funcţie de angajator, la ce te-ai mai putea aştepta:
1. să ceară suspendarea executării sentinţei civile a tribunalului;
2. să formuleze recurs împotriva aceleiaşi sentinţe civile;
3. în caz de nereuşită pentru el, să mai facă o contestaţie în anulare ori o cerere de revizuire a deciziei civile date în recurs;
4. dacă iniţiezi o procedură de executare silită: să ceară suspendarea ei, să ceară anularea ei, să formuleze acţiuni pentru lămurirea sentinţei civile/titlu executoriu; etc, etc, ..., inclusiv recursuri la punctele la care nu primeşte satisfacţie.

noţiunea de "salarii majorate, indexate şi reactualizate": este treaba angajatorului să calculeze suma în cauză, odată ce îi ceri să plătească.
dacă angajatorul vrea el să te reintegreze (că aşa scrie în sentinţă, deşi tu nu îi ceri expres acest lucru), te reintegrează, îţi comunică în scris că te-a reintegrat, iar a doua zi îţi depui demisia fără preaviz (pe motivul că şi-a încălcat obligaţiile stabilite în cim).

ar mai fi multe de spus, dar le lăsăm pe mâine, ...

demonica

Post by demonica » 20 Jun 2009, 14:32

Am si eu o cunostinta persoana cu handicap ce a fost data afara abuziv a contestat si castigat si in fon d si in apel, dar i-au platit doar salariu fara reactualizare si fara indexare au reangajat-o dar pe alt post cu munca mai grea de noapte si fara spor de noapte la statul de plata. L-a notificat prin executor si acesta a facut contestatie la dos executional dar a pierdut aceasta contestatie pe motiv ca nu s-a prezentat fiind in spital si instanta a retinut din apararrea angajatorului ca a respectat sentinta -a platit salariile si a reangajat-o. Mai poate face ceva in privinta diferentei neincasate?

demonica

Post by demonica » 20 Jun 2009, 14:32

Am si eu o cunostinta persoana cu handicap ce a fost data afara abuziv a contestat si castigat si in fon d si in apel, dar i-au platit doar salariu fara reactualizare si fara indexare au reangajat-o dar pe alt post cu munca mai grea de noapte si fara spor de noapte la statul de plata. L-a notificat prin executor si acesta a facut contestatie la dos executional dar a pierdut aceasta contestatie pe motiv ca nu s-a prezentat fiind in spital si instanta a retinut din apararrea angajatorului ca a respectat sentinta -a platit salariile si a reangajat-o. Mai poate face ceva in privinta diferentei neincasate?

demonica

Post by demonica » 20 Jun 2009, 14:37

dusterXXX

Post by dusterXXX » 20 Jun 2009, 15:03

da, se poate. în temeiul sentinţei (devenită irevocabilă, cum zici) i se cere angajatorului din nou să plătească suma derivând din indexare, reactualizare, majorare. acesta nu plăteşte, desigur. salariatul se adresează din nou executorului şi acesta execută diferenţa, prin poprirea disp. băneşti ale angajatorului. pentru a cunoaşte cuantumul, trebuie făcută o expertiză contabilă sau trebuie ca executorul însuşi să socotească la cât se ridică pretenţiile.

(ca o părere personală: indexările, majorările, reactualizările, etc. sunt pe la câteva sute de lei, iar costurile cu expertiză, executor, etc, le pot depăşi cu uşurinţă. dacă au şi reintegrat persoana, eu zic să nu mai cheltuie timp şi nervi şi bani, pentru că nu merită).

demonica

Post by demonica » 20 Jun 2009, 17:48

Sigur ai dreptate, probabil o va lasa balta e mai comod

Post Reply