intrebare actiune ipotecara

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
ionut777

intrebare actiune ipotecara

Post by ionut777 » 30 May 2009, 22:46

buna ziua,as avea si eu o intrebare daca nu va suparati...dreptul la actiune aprivind valorificarea ipotecii se prescrie in 3 ani sau 30 de ani?multumesc frumos..

vulpacris

Post by vulpacris » 31 May 2009, 00:21

Cu placere. :grin:
Conform Decretului- Lege nr. 167/1958 privitor la prescriptia extinctiva, se prescrie in 3(trei) ani.

:cafea:

ionut777

Post by ionut777 » 31 May 2009, 09:52

mersi vulpacris,insa marian nicolae in cartea sa nnprescriptia extinctivann spune ca se prescrie in 30 de ani...

scar

Post by scar » 31 May 2009, 12:10

asa si... ce ai vrut de fapt sa stii?

Marian Nicolae in teza sa de doctorat are pareri si pareri. Unii subscriu la unele, iar altii la altele.

In orice caz, mie imi place la acea carte ca are citate in franceza (de ce oare?)...imi place cum lucreaza omul acesta...la nebunie chiar.

asta ca sa fiu in ton cu mesajul tau.

vulpacris

Post by vulpacris » 01 Jun 2009, 07:24

ionut777 wrote:mersi vulpacris,insa marian nicolae in cartea sa nnprescriptia extinctivann spune ca se prescrie in 30 de ani...
Bine, ai dreptate, dar incearca sa-l convingi si pe jude cu argumentul asta...cand cand vei incerca sa executi ipoteca dupa 4 ani... si vezi ce aplica... legea sau opinia din teza de doctorat... s-ar putea sa ai o surpriza neplacuta si o sa spui ca a avut ceva cu tine judele. :-D

:cafea:

ionut777

Post by ionut777 » 01 Jun 2009, 10:59

pana la urma cum ramane?care termen se aplica? cel de 3ani sau cel de 30 de ani?

Jimmy

Re: intrebare actiune ipotecara

Post by Jimmy » 23 Jul 2009, 16:40

ionut777 wrote: valorificarea ipotecii se prescrie in 3 ani sau 30 de ani?multumesc frumos..
actiunea ipotecara fiind o actiune confesorie, se prescrie in 30 de ani.

lala

Post by lala » 24 Jul 2009, 19:23

Actiunea confesorie reprezinta actiunea prin care se valorifica un dezmembramant al dr. de proprietate privata.

Din cate imi amintesc, dr. de ipoteca nu este un dezmembr., ci un drept real accesoriu, care are ca drept principal un drept de creanta nascut din raportul obligational.

In consecinta, stabilirea termenului de prescriptie extictiva aferent actiunii pt. valorificarea dr. de ipoteca trebuie sa se faca prin raportare la natura dreptului, pt. a sti daca devin incidente dispozitiile Decretului sau C. civ.

Intrucat, D.167/1958 nu se aplica dr.proprietate si dezmembramintelor dr. de propr. (art.22), rezulta ca dr. reale accesorii sunt supuse prescriptiei extictive din decret, respectiv termenul de 3 ani (potrivit principiului accesorium sequitur principale , termenul pentru valorificarea creantei principale este acelasi si pt. valorificarea dr.real accesoriu). :cafea:

Post Reply