chemare in garantie

Discutii privind procedura civila
Post Reply
ame

chemare in garantie

Post by ame » 22 Dec 2004, 12:43

Am preluat un dosar al carui obiect este chemarea in garantie a unui debitor . Dosarul s-a disjuns din alt dosar in care se solutiona cererea de chemare in judecata pentru neplata unei facturi , cerere inntrodusa de catre subcontractanti. Intrebari :
1. paratul poate chema in judecata doua soc. com : una din Anglia , pentru care s-a emis factura si una din tara , cu acelasi nume, care a facut comanda ? In ian. este primul termen pentru jud. chemarii in garantie . In aceasta faza mai pot face cerere de chemare in garantie pentru a doua firma ?
2. Cum pot cere ca dosarul deja judecat sa fie arhivat la noul dosar ? Pentru ca acolo s-au instrumentat deja probe care pot fi utile si in noul dosar .

Va multumesc anticipat
Sarbatori fericite si un an mai prosper

croc

Post by croc » 22 Dec 2004, 13:15

eu as avea nevoie de mai multe detalii cu privire la dosar;
intrebarile sunt clare si la obiect, dar nu inteleg situatia;

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Dec 2004, 21:32

in principiu nu vad nici un motiv pentru care sa nu chemi si tu, la randul tau, in garantie o alta persoana, personal sunt de parere ca esti in termen.
Avand in vedere ca admisibilitatea cererii d echemare in garantie este strict legata de soarta actiunii principale (respectiv daca s-a respins actiunea principala urmeaza a se respinge din scaun si cererea de chemare in garantie) mie personal mi se pare chiar obligatorie atasarea dosarului de fond la cel in care se judeca chemarea in garantie.
De ce s-a disjuns cererea de chemare in garantie? a fost facuta peste termen?

ainsof

Post by ainsof » 09 Nov 2005, 04:21

Disjungerea nu se dispune pentru ca s-a depus tardiv cererea de chemare in garantie ci pentru ca se apreciaza ca s-ar intarzia prea mult si nejustificat judecata cererii principale.
Cand cererea de chemare in garantie se depune tardiv, se pune in discutia partilor exceptia de tardivitate, dupa care, daca partea adversa nu este de acord cu judecata impreuna, se dispune judecata separata si nu disjungerea.


In speta de mai sus, daca s-a dispus disjungerea si nu judecata separata, ar fi posibil ca in dosarul in care s-a inceput judecata cererii principale sa se fi administrat probe si pe cererea de chemare in garantie.
Avand insa in vedere ca in acest al doilea dosar paratul a devenit reclamant, el este in termen sa depuna cererea de chemare in garantie pana la inchiderea dezbaterilor, inaintea primei instante.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 27 guests