Concediere prin desfiintarea postului - litigiu sindical

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
alin022

Concediere prin desfiintarea postului - litigiu sindical

Post by alin022 » 11 Feb 2009, 19:16

Salutare,

Mi-a fost desfiintat postul si urmeaza concedierea datorita reorganizarii activitatii. Am contestat aceasta decizie deoarece sunt lider de grupa sindicala si conform CCM pe inteprindere beneficiez de imunitate (lucru confirmat de juristul sindicatului cat si inteles de mine – din putinele cunostinte juridice pe care le am). La intrunirea cu juristul firmei acesta a invocat ca nu am niciun fel de imunitate si a facut aceasta afirmatie in baza Art. 10. (1) din LEGEA nr.54. care se refera la imunitate doar pentru reprezentantii alesi in functiile de conducere ale sindicatelor in schimb eu am invocat un articol din CCM care se refera la imunitate pentru reprezentantii sindicali (fara a se face referire la functie de conducere) si la Art. 60 (h) din Codul Muncii care face referire la functie sindicala eligibila – mentionez ca am fost ales prin vot in aceasta functie sindicala.
As vrea sa stiu la ce ma raportez intial, pentru ca juristul firme sustine ca trebuie sa ma raportez la legea sindicatelor desi atat prin CCM cat si prin Codul Muncii mi se acorda un drept suplimentar. Din cate stiu eu, ar trebui sa ma raportez initial la CCM pentru ca este un drept care imi revine si este stabilit de administratie impreuna cu sindicatele.
De asemenea, din 10 oameni dintr-un serviciu am fost concediati doar 4, exact persoanele care au participat la o greva anul trecut si, desi criteriul de stabilire a celor ce urmeaza sa fie concediati este performanta (Fisa de evaluare), se pare ca am fost concediati doar cei care au participat la greva desi in toate evaluarile facute anual de seful erarhic am fost peste restul colegilor din serviciu. As dori sa stiu cum ma pot lega de aceasta la un eventual viitor proces si cam ce anume ar trebui sa demonstrez.

Merci anticipat de raspunsuri.

alin022

Post by alin022 » 31 Mar 2009, 20:20

Intre timp am aflat ce anume trebuia sa demonstrez la tribunal si am aflat si ca voi avea castig de cauza, numai ca au aflat si ei acelasi lucru si au tergiversat treburile pana acum cand cred ei ca au gasit o idee geniala de a scapa de mine.
Pe data de 30.03 mi-a fost adusa la cunostinta o nota de transfer la un alt departament din cadrul Dacia, nota care era datata 01.03.2009. Astazi a trebuit sa ma prezint la noul sef de departament pentru a-mi lua postul in primire si surpriza: acesta mi-a spus ca a fost sunat de cineva pe un nivel mai sus decat el si i s-a spus ca trebuie sa ma tina la el in departament timp de o luna de zile. Am cerut fisa postului s-o semnez si mi s-a spus ca nu are o fisa a postului pentru ca postul respectiv nu exista in organigrama de la el din departament. El a fost oarecum prins la mijloc prin faptul ca acum 30 de zile am fost la el la un interviu pentru un alt post si astfel au putut ei sa motiveze decizia de mutare a mea la acest departament "ca ma cunoaste deja, imi cunoaste potentialul si ca sunt potrivit pentru postul respectiv". In plus, nici macar nu sunt trecut pe centul sau de cost, ci pe un altul pe care nu am reusit sa-l aflu si nimeni nu-mi spune nimic.
Ideea lor e ca daca sunt transferat la alt departament nu mai pot beneficia de imunitatea pe care mi-o acorda pe timpul mandatului calitatea de lider de sindicat pentru ca nu mai am cum sa-mi conduc oamenii si acolo urmeaza sa fie ales alt lider iar conform CCM beneficiez de imunitate pe perioada mandatului iar in caz de concediere trebuie sa-mi ofere un post la nivelul pregatirii daca totusi nu se poate renunta la decizia de desfiintare a postului.

In cateva cuvinte, ceea ce vor ei sa faca e sa ma tina o luna de zile aici si apoi sa ma concedieze.
Pot contesta cumva acest lucru si daca da ce anume trebuie sa fac. Deja m-am adresat ITM Arges si astept un raspuns de la ei dar vreau sa stiu daca ceea ce v-am prezentat poate fi contestat in instanta.

Post Reply