data de la care curge interdictia prev.de art. 32 din L18/91

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
anieja

data de la care curge interdictia prev.de art. 32 din L18/91

Post by anieja » 27 Jan 2009, 14:27

Ma poate ajuta cineva cu o opinei in privinta datei de la care curge interdictia de 10 ani prevazute in art. 32 din Legea 18/1991, respectiv daca curge de la data inscrierii proprietatii in registrul de transcriptiuni/inscriptiuni/carte funciara sau de la data inscrierii in registrul agricol?

vulpacris

Post by vulpacris » 27 Jan 2009, 19:08

Art. 32 “terenul atribuit conform art. 19 alin. 1, art. 21 şi art. 43 nu poate fi înstrăinat prin acte între vii timp de 10 ani, socotiţi de la începutul anului următor celui în care s-a facut înscrierea proprietăţii,[…]”

Atribuirea în proprietate se face de comisia locală de fond funciar, prin înscrierea în anexe, care sunt validate printr-o hotărâre de comisia judeţeană, şi se emite titlul de proprietate.
Titlul de proprietate este emis de OCPI judeţean, deci înscrierea proprietăţii este data emiterii titlului.
Dacă înscrierea s-a făcut numai în registrul agricol în baza adeverinţei eliberate de comisia locală, după validarea anexelor prin hotărârea comisiei judeţene, şi există un proces verbal de punere în posesie, iar titlul de proprietate s-a emis la o dată ulterioară, termenul începe de la data punerii în posesie.
Registrul agricol este document de evidenţă primară a proprietăţii, iar cele înscrise în el sunt opozabile terţilor, evidenţa fiind ţinută de primărie, se prezumă că datele înscrise sunt corecte.
Tot conform celor înscrise în registrul agricol, administraţia financiară locală stabileşte taxele aferente şi impozitul pentru proprietate.
Sper că îţi este de folos. :)
Sau poţi folosi art. 813 şi urm. Cod civil.
8)

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Ahrefs [Bot] and 47 guests