Accident cu masina firmei

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
MihaiPetre

Accident cu masina firmei

Post by MihaiPetre » 13 Dec 2008, 13:37

Am facut accident cu masina sefului meu, care este inregistrata pe firma, in timpul serviciului . Masina are dauna aproape totata , nu are casco , era inmatriculata provizoriu , in momentul accidentului mergeam la RAR pentru inmatriculare finala ! Seful meu are pretentia de ai plati integral masina (7000-8000 euro ) .
As vrea sa stiu daca sunt obligat sa ii platesc daunele atata timp cat eram in interes de serviciu , iar daca imi dau demisia ma poate actiona in judecata pentru recuperarea prejudiciului ?
In accident am mai lovit o masina in care era o persoana aceasta fiind transportata la spital pentru investigatii , dar este bine si nu a necesitat internare . Ce pretentii ar putea sa aiba acea persoana , nu stiu daca are certificat medicolegal , si daca are care este perioada minima de spitalizare sau ingrijiri medicale ca sa poate sa ma dea in judecata sau sa depuna plangere la politie ?
Astept raspuns cat mai repede ! Va multumesc !

aiurel

Post by aiurel » 13 Dec 2008, 18:44

Incheierea unei polite CASCO nu este obligatorie (cum estei cazul politei RCA). Nu inteleg cum s-a ajuns la concluzia ca este vorba de o "dauna totala" pentru ca acest lucru poate fi stabilit numai de catre societatea de asigurari care la care s-ar fi putut incheia o polita CASCO.

Daca iti dai demisia nu rezolvi nimic pentru ca se va puitea indrepta impotriva ta printr-o actiune in justitie pentru recuperarea prejudiciului.

kinga

Post by kinga » 13 Dec 2008, 21:18

aiurel wrote:. Nu inteleg cum s-a ajuns la concluzia ca este vorba de o "dauna totala" pentru ca acest lucru poate fi stabilit numai de catre societatea de asigurari care la care s-ar fi putut incheia o polita CASCO.

.
dauna totala.. in traducere libera ar insemna.. cheltuielile cu reparatii sunt egale sau depasesc valoarea masinii..

aiurel

Post by aiurel » 13 Dec 2008, 22:49

kinga wrote:
aiurel wrote:. Nu inteleg cum s-a ajuns la concluzia ca este vorba de o "dauna totala" pentru ca acest lucru poate fi stabilit numai de catre societatea de asigurari care la care s-ar fi putut incheia o polita CASCO.

.
dauna totala.. in traducere libera ar insemna.. cheltuielile cu reparatii sunt egale sau depasesc valoarea masinii..
Probabil Ca nu m-am facut inteles - am idee ce presupune o dauna totala, dar notiunea este folosita de catre un agent de asigurari si nu de sefun.

Ca sa poti declara "dauna totala" va trebui sa evaluezi reparatiile si sa le compari cu valoarea asigurata, valoare ce este diminuata in functie de vechimea automobilului, ceea ce nu e cazul aici.

MihaiPetre

Post by MihaiPetre » 14 Dec 2008, 21:31

In masina pe care am lovitno era o fata care a fost la spital si are niste dureri de la soc dar nu a fost internata in spital ci doar i sna zis sa stea in casa o saptamana.
Ar putea sa ma dea in judecata pt daune morale,soc si etc?
Ea vrea masina ei inapoi..daca i se constata ca fiind dauna totala vede cati bani ii da pe ea si restul banilor sa ii pun eu ca sa ia una noua la fel sau daca nu e dauna totala si o face sa o vand sa vad cat iau pe ea si restul tot eu sa pun...
Momentan este depusa plangere la politie si sunt cercetat penal pt ca este accident cu vatamare de persoana.
Daca ii face masina si nu sunt de acord sa ii platesc restul banilor ca sa ia una noua ma poate da in judecata pt daune morale?
Nu stiu cum sa procedez :(

aiurel

Post by aiurel » 15 Dec 2008, 08:14

Tu nu ai avut asigurare RCA?

MihaiPetre

Post by MihaiPetre » 15 Dec 2008, 21:36

aiurel wrote:Tu nu ai avut asigurare RCA?
Ba da..masina in care eram(masina firmei) are RCA insa nu are casco deoarece este abea adusa din afara si era la ultima inmatriculare,avea ultimele numere rosii si in ziua accidentului o duceam la RAR (eram trimis de sefun in interes de serviciu).

Din cate am inteles nu ar trebui sa platesc masina in care eram deoarece era masina firmei,eram in timpul serviciului si eram trimis de sef sa duc masina(deci sina asumat un risc)..Insa daca ma da in judecata pt platirea pagubelor nu stiu ce se intampla..Mai e si ideea ca m a pus sa conduc cu o masina care nu avea RARnul facut si nici airbagnurile nu snau declansat chiar daca impactul a fost mare.

Iar cat despre fata care era in masina cealalta stiu ca doar a fost la doctor sa faca investigatii dar nu a avut internare in spital si nici la ea nu stiu ce se intampla daca ma da in judecata.
Masina ei o face asigurarea de la masina cu care am fost eu insa ea vrea masina noua nu vrea una reparata.

observer

Post by observer » 15 Dec 2008, 22:55

Din cate am inteles nu ar trebui sa platesc masina in care eram deoarece era masina firmei,eram in timpul serviciului si eram trimis de sef sa duc masina(deci sina asumat un risc)..
Poti fi obligat la plata daca se constata vina ta in accident.
Mai e si ideea ca m a pus sa conduc cu o masina care nu avea RARnul facut si nici airbagnurile nu snau declansat chiar daca impactul a fost mare.

Nu trebuia sa te duci. Si evitati si accidentul si pagubele.
Iar cat despre fata care era in masina cealalta stiu ca doar a fost la doctor sa faca investigatii dar nu a avut internare in spital si nici la ea nu stiu ce se intampla daca ma da in judecata.
Masina ei o face asigurarea de la masina cu care am fost eu insa ea vrea masina noua nu vrea una reparata.
Te poate da in judecat , iar daunele morale si materiale le va plati asiguratorul tau RCA.

Poate sa vrea si o racheta tot cu aia reparata va ramane.

MihaiPetre

Post by MihaiPetre » 15 Dec 2008, 23:10

observer wrote:
Mai e si ideea ca m a pus sa conduc cu o masina care nu avea RARnul facut si nici airbagnurile nu snau declansat chiar daca impactul a fost mare.

Nu trebuia sa te duci. Si evitati si accidentul si pagubele.
Eram la servici si seful mi a spus sa fac ceva era cam greu sa refuz.
observer wrote:
Te poate da in judecat , iar daunele morale si materiale le va plati asiguratorul tau RCA.

Poate sa vrea si o racheta tot cu aia reparata va ramane.

Deci asiguratorul RCA plateste daunele morale?
Dar daca ma da pe mine in judecata sinmi cere mie bani?

observer

Post by observer » 16 Dec 2008, 18:37

Dar daca ma da pe mine in judecata sinmi cere mie bani?
Chemi in garantie asiguratorul ce de aia se plateste RCA.

Post Reply