cec refuzat la plata

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
kristabella

cec refuzat la plata

Post by kristabella » 02 Dec 2004, 11:26

buna! in conditiile in care ne-a fost refuzat la plata un cec pentru lipsa totala de disponibil (client aflat in interdictie bancara), investirea cu formula executorie a filei de cec este cea mai buna solutie? :?:
in paralel se angajeaza si raspunderea penala a emitentului cecului fara acoperire?
va multumesc anticipat pentru ajutor,
k.

sofia

Post by sofia » 02 Dec 2004, 11:56

Daca nu ai depus o plangere penala este foarte probabil sa nu se sesizeze nimeni din oficiu.
Poti cere investirea cu formula executorie sau te poti constitui parte civila in procesul penal.
Din experienta pe care o am eu, cand o societate ajunge sa emita cecuri fara acoprerire inseamna ca nu prea mai ai ce executa silit.

croc

Post by croc » 02 Dec 2004, 12:24

corect!
iar o condamnare pentru inselaciune.......................... :lol:

stefanmihaiv

Post by stefanmihaiv » 06 Dec 2004, 16:47

Nu mai demult de cateva saptamani am avut un proces in provincie pe aceeasi tema..
In ceea ne priveste, actiunea penala fiind pusa la acea data in miscare, am preferat sa ne constituim parte civila in cadrul procesului penal.
Acum, subiectul este destul de controversat- unii arata, pe buna dreptate, ca, daca infractiunea e mai greu de dovedit, e de preferat sa soliciti despagubiri instantei civile. Daca, insa, infractiunea e clara si probele suficiente, cum a fost cazul nostru, poti opta pentru procesul penal si, implicit, pentru constituirea ca parte civila in cadrul acestuia. Poti cere si investirea cu formula executorie
Depinde de particularitatile cazului tau alegerea uneia sau alteia din variante..

avc

Post by avc » 06 Dec 2004, 22:01

investirea cu formula executorie a filei de cec este cea mai buna solutie?

parerea mea ca DA.
formulezi o cerere instantei prin care soliciti investirea cu formula executorie a filei cec---Termenul de solutionare va fi scurt apoi repede cu el la executorul judecatoresc, poate mai gasesti ceva bunuri ptr. recuperarea debitului.
daca formulezi plangere penala in acest sens, va trece mult timp pana se solutioneaza cauza, iar timpul trece in defavoarea ta.

minodora

Post by minodora » 07 Dec 2004, 09:01

Care ar fi instanta competenta?

kristabella

Post by kristabella » 07 Dec 2004, 11:10

competenta sa solutioneze cererea de investire cu formula executorie a filei de cec e judecatoria.
in cazul meu, beneficiarul si tragatorul au sediile in localitati diferite. pe fila de cec e stipulat ca loc al platii localitatea de domiciliu al tragatorului.
carei judecatorii ar trebui sa ma adresez?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 07 Dec 2004, 14:36

judecatora de la locul platii (de la sediul tragatorului daca am inteles bine)

edycool

Post by edycool » 16 Dec 2004, 13:21

Plangerea penala poti s-o folosesti ca mijloc de "constrangere" ( ca sperietoare), pentru ca eventual sa plateasca de buna voie.

Daca e solvabil, investirea cu formula executorie si apoi executarea este cea mai buna si mai rapida solutie de recuperare a banilor.

Post Reply