Vand societate.Cum voi fi impozitat? URGENT

Discutii privind Societatile Comerciale
Post Reply
diana80

Vand societate.Cum voi fi impozitat? URGENT

Post by diana80 » 30 Nov 2004, 12:10

Am intalnit pe cineva care isi punea urmatoarea problema:

Am o societate unde sunt proprietar unic, aceasta societate o voi vinde, acum se naste o prblema. daca o vand voi fi impozitat dupa I.V.G sau suma obtinuta va fi dividend si va fi impozitata cu 5% anul acesta , 10% de la 1 ianuarie?????
ar rezulta ca la 500.000 milioane lei ca divindende voi plati 25 milioane lei iar ca I.V.G. voi plati200 milioane lei (40%).
stie cineva sa ma jute va rog ??????????????

sofia

Post by sofia » 30 Nov 2004, 13:26

Cred ca se impoziteaza ca venit obtinut din vanzarea partilor sociale.

dinubocos

Post by dinubocos » 30 Nov 2004, 15:31

Partile sociale apartin asociatului unic si nu societatii.
Vanzarea acestora naste obligatia de a plati impozit pe venit in sarcina asociatului unic.
Vezi in Codul Fiscal cum se impoziteza venitul din vanzarea de actiuni sau parti sociale.

fanna

Post by fanna » 30 Nov 2004, 22:32

dupa cite stiu eu vinzarea partilor sociale constituie venit si se impoziteaza conform IVG,
dar daca scri expres intr-un articol in actul aditional, si in hotarire ca cesiunea de parti sociale se face cu titlu gratuit, atunci nu mai esti impozitat (sic!) :), pentru ca faci o gratuitate si se considera ca nu ai obtinut venit.
Asta in cazul in care poti sa scri ca e cu titlu gratuit, ca eu am avut o cauza in care vinzatorul nu a fost de acord cu asa ceva (ghinion) :(

wittmann

Post by wittmann » 02 Dec 2004, 19:32

Conform Codului Fiscal art. 71 si 71, transmiterea de parti sociale se impoziteaza cu un procent de 1%. Baza impozabila este diferenta pozitiva dintre valoarea de vanzare si valoarea de cumparare (in cazul in care ati cumparat societatea) sau valoarea nominala (din actul constitutiv - in cazul in care ati fost asociat fondator). Retinerea impozitului se face de catre dobanditorul partilor sociale, cu exc. situatiei in care acesta este o persoana fizica care nu are domiciliul in RO si nici nu si-a desemnat repr. fiscal. De mentinut ca Registrul Comertului sau registrul actionarilor (in cazul actiunilor) va refuza transcrierea dreptului de proprietate daca nu se face dovada platii la bugetul de stat a impozitului datorat.
Din experienta va pot spune ca cei de la registru nu cunosc acest lucru si deseori nu cer dovada in acest sens.

Post Reply