Instanta civila si instanta sportiva

Discutii filosofice pe teme actuale.
Post Reply
nicuvar

Instanta civila si instanta sportiva

Post by nicuvar » 09 Sep 2008, 11:56

Cand aveti timp si chef, poate ma ajutati si pe mine sa pricep ceva. Nu e ceva urgent sau important. Asa, de curiozitate.
Daca ai castigat un proces intr-o instanta civila, ai hotararea definitiva, irevocabila si investita cu formula executorie poti pierde in aceeasi speta la o instanta sportiva? Cred ca stiti la ce ma refer. La Poli Timisoara care a castigat procesul cu Zambon in Romania, dar a fost depunctata de Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. In instanta sportiva sunt alte reguli sau acea instanta din Elvetia este mai puternica decat una civila din Romania?
Va multumesc.

kinga

Post by kinga » 09 Sep 2008, 14:33

PREAMBUL



Urmare a solicitării adresate FIFA de Federaţia Română de Fotbal referitoare la organizarea unei întâlniri pentru discutarea unor aspecte legate de punerea în executare a hotărârilor pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, dl. Mircea Sandu, şi avocatul FRF, dl. Justin Ştefan, au fost invitaţi în data de 8 mai 2007, la sediul FIFA de la Zurich.

Cu ocazia întâlnirii dintre reprezentanţii FIFA (dl. Marcel Mathier – preşedintele Comisiei de Disciplină şi dl. Volker Hesse – secretarul Comisiei de Disciplină) şi cei ai FRF au fost discutate anumite aspecte legate de: aplicarea Statutului şi regulamentelor FRF, de interpretarea art. 60 din Statutul UEFA referitor la soluţionarea cauzelor naţionale în ultimă instanţă de către o curte de arbitraj independentă şi imparţială, competenţa organelor jurisdicţionale ale FRF, principiul aplicării obligatorii la nivel naţional a hotărârilor pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului

De asemenea, în cadrul întâlnirii s-au discutat o serie de probleme practice legate de aplicarea anumitor hotărâri pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului (AS CSM Reşiţa c/ FRF; FC Univştiinţa Craiova c/ Octavian Marin, SC FC Politehnica Timişoara c/ AS CS FCU Politehnica Timişoara). Reprezentanţii FIFA au subliniat că asociaţiile naţionale au obligaţia de a se asigura că membrii afiliaţi, jucătorii, oficialii şi agenţii de jucători repectă deciziile pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului.

Potrivit art. 13.1 lit. a) din Statutul FIFA, membrii FIFA au obligaţia de a respecta în orice moment statutele, regulamentele, directivele şi deciziile organelor FIFA, precum şi deciziile pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului. Potrivit art. 13.2 din Statutul FIFA, încălcarea obligaţiilor prevăzute de art. 13.1 lit. a) – f) poate duce la sancţionarea asociaţiei naţionale vinovate, prin aplicarea uneia din sancţiunile prevăzute de Statutul FIFA, mergând până la excluderea asociaţiei din rândul membrilor FIFA, în condiţiile prevăzute de art. 15. din Statutul FIFA.

În condiţiile actualei reglementări, competenţa pentru punerea în executare a hotărârilor Tribunalului Arbitral al Sportului revine Comitetului Executiv al FRF, care, în condiţiile art. 60 alin. (1) din Statutul FRF, va decide în toate cazurile neprevăzute în prezentul statut, corespunzător dispoziţiilor în materie ale FIFA şi UEFA, cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare.

Având în vedere discuţiile purtate cu reprezentanţii FIFA, s-a decis elaborarea unei proceduri de punere în executare a hotărârilor Tribunalului Arbitral al Sportului, care urmează a fi inclusă ulterior în regulamentele FRF.



PROCEDURA DE PUNERE ÎN EXECUTARE A HOTĂRÂRILOR PRONUNŢATE DE TRIBUNALUL ARBITRAL AL SPORTULUI DE LA LAUSANNE



Articolul 1



(1) Federaţia Română de Fotbal recunoaşte jurisdicţia Tribunalului Arbitral al Sportului, astfel cum este definită în art. 60 – 62 din Statutul FIFA şi în art. 59 – 63 din Statutul UEFA.

(2) Federaţia Română de Fotbal este obligată să se asigure că membrii afiliaţi, jucătorii, oficialii, precum şi agenţii de jucători respectă în totalitate deciziile pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului.

(3) Deciziile pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului sunt definitive şi irevocabile, în conformitate cu dispoziţiile art. R46 şi R59 din Codul Tribunalului Arbitral al Sportului.



Articolul 2



Federaţia Română de Fotbal va asigura punerea în executare a hotărârilor pronunţate de Tribunalul Arbitral al Sportului. În acest sens, în conformitate cu dispoziţiile art. 60 din Statutul FRF, competenţa privind punerea în executare a hotărârilor Tribunalului Arbitral al Sportului aparţine Comitetului Executiv al FRF sau Comitetului de Urgenţă în condiţiile prevăzute de articolul 3 din prezentul regulament.



Articolul 3



(1) Ulterior momentului la care hotărârea Tribunalului Arbitral al Sportului a fost comunicată FRF, Comitetul Executiv al FRF va dispune punerea în executare a acesteia la prima sa şedinţă

(2) În situaţia în care Comitetul Executiv nu este statutar constituit, competenţa pentru punerea în executare a hotărârii Tribunalului Arbitral al Sportului aparţine Comitetului de Urgenţă al FRF. Şedinţa Comitetului de Urgenţă se va desfăşura în cel mult 24 de ore de la momentul la care trebuia să se desfăşoare şedinţa Comitetului Executiv al FRF. Comitetul Executiv al FRF este obligat să valideze la proxima sa şedinţă hotărârea Comitetului de Urgenţă referitoare la punerea în executare a hotărârii Tribunalului Arbitral al Sportului.

(3) În situaţii excepţionale, hotărârea privind punerea în executare a hotărârii arbitrale va putea fi luată de Comitetul de Urgenţă al FRF.

(4) Decizia privind punerea în executare a hotărârii Tribunalului Arbitral al Sportului se consideră adoptată automat, prin consensul membrilor Comitetului Executiv, fără a mai fi necesară supunerea la vot.



Articolul 4



(1) Comitetul Executiv sau Comitetul de Urgenţă, după caz, va dispune ca în termen de cel mult 15 zile de la momentul adoptării hotărârii sale, membrul afiliat, oficialul, jucătorul sau agentul de jucători care a căzut în pretenţii să execute în totalitate, în condiţiile prevăzute de Tribunalul Arbitral al Sportului, hotărârea pronunţată de acest organism jurisdicţional.

(2) În situaţia în care membrul afiliat nu execută hotărârea Tribunalului Arbitral al Sportului în termenul arătat la alin. (1), Comitetul Executiv/Comitetul de Urgenţă al FRF va aplica acestuia o penalitate sportivă de 200.000 lei şi va acorda un nou termen de 10 zile pentru executarea hotărârii Tribunalului Arbitral al Sportului. În situaţia în care membrul afiliat nu va executa hotărârea Tribunalului Arbitral al Sportului în acest termen, Comitetul Executiv/Comitetul de Urgenţă al FRF va dispune penalizarea acestuia cu şase puncte şi va acorda un nou termen de 5 zile pentru executarea hotărârii. Dacă nici de această dată membrul afiliat nu va executa hotărârea Tribunalului Arbitral al Sportului, Comitetul Executiv al FRF va decide provizoriu, la proxima sa şedinţă, excluderea membrului afiliat în cauză , urmând ca această hotărâre să fie validată de prima Adunare Generală a FRF.

(3) În situaţia în care un oficial, un jucător sau un agent de jucători nu execută hotărârea Tribunalului Arbitral al Sportului în termenul arătat la alin. (1), Comitetul Executiv/Comitetul de Urgenţă al FRF va aplica acestuia o penalitate sportivă de 50.000 lei şi va acorda un nou termen de 15 zile pentru executarea hotărârii. În situaţia în care oficialul, jucătorul sau agentul de jucători nu va executa hotărârea Tribunalului Arbitral al Sportului în acest termeni Comitetul Executiv/ Comitetul de Urgenţă al FRF va dispune suspendarea acestuia până la momentul executării hotărârii Tribunalului Arbitral al Sportului.

(4) Comitetul Executiv al FRF este obligat să valideze la proxima sa şedinţă hotărârile Comitetului de Urgenţă pronunţate în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) din prezentul articol.



Articolul 5



Deciziile Comitetului Executiv/Comitetului de Urgenţă al FRF referitoare la punerea în executare a hotărârilor Tribunalului Arbitral al Sportului, precum şi cele referitoare la aplicarea sancţiunilor în situaţia neexecutării hotărârii Tribunalului Arbitral al Sportului sunt definitive şi irevocabile, aplicându-se de la momentul adoptării lor.

mariusms

Re: Instanta civila si instanta sportiva

Post by mariusms » 09 Sep 2008, 16:56

nicuvar wrote:
Daca ai castigat un proces intr-o instanta civila, ai hotararea definitiva, irevocabila si investita cu formula executorie poti pierde in aceeasi speta la o instanta sportiva?
In primul rand, instanta romana nu era competenta sa judece o astfel de cauza. Daca totusi a judecat-o, hotararea ramanand definitiva si irevocabila, Tribunalul de Arbitraj Sportiv se lovea de autoritatea de lucru judecat al hotararii pronuntate de instanta romana. Se impune o revizuire, cred. Astept si alte pareri. :cafea:

kinga

Post by kinga » 09 Sep 2008, 18:00

si io asa zac ca instanta de drept comun nu era competenta.

Am citit undeva... mai de mult ( mda.. o discutie mai apriga cu un microbist :razz: :razz: ) statutul unui club sportiv... ceva de acest gen..
la jurisdictie.. era de competenta instantelor de drept comun doar litigiul de munca.. in rest erau comisii si comitete ..

iar la litigiile internationale se recunoastea competenta TAS...

daca am timp caut.... :lol: :lol: :lol:

nicuvar

Post by nicuvar » 10 Sep 2008, 09:54

Multumesc mult pentru raspunsuri. :floare:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 39 guests