conditiile generale de exercitare ale dreptului de propr

Discutii privind Dreptul Civil, Noul Cod Civil si Noul Cod de Procedura Civila
Post Reply
ist314

conditiile generale de exercitare ale dreptului de propr

Post by ist314 » 19 Aug 2008, 21:11

va rog sa ma ajutati: ce se intelege prin notiunea indicata in subiectul mesajului? care sunt acele conditii ale dreptului de proprietate, ca nu le gasesc niciunde ... in cursurile mele nu se face vorbire despre asa ceva (sunt mai vechi, un pic).

Multumesc

ist314

Post by ist314 » 20 Aug 2008, 17:37

chiar nimeni? :((

nicolla

Post by nicolla » 21 Aug 2008, 20:26

Cursurile cele mai vechi sunt cele mai bune :razz:

Iti recomand sa citesti cartea de drepturi reale a lui Birsan / acolo se vorbeste despre dreptul de proprietate.

ist314

Post by ist314 » 22 Aug 2008, 11:19

da, de acord cu tine. Insa nu cred ca trebuie sa-ti spun ca daca aveam cursul lui Birsan nu as fi pus intrebarea. Din pacate am numai cel de la L. Pop si el nu vorbeste despre asemenea conditii. Asa ca ... intrebarea ramane deschisa ptr. cei cu vointa de a ajuta.

Multumesc

amitza

Post by amitza » 22 Aug 2008, 14:11

Prin conditiile de exercitare a dreptului de proprietate se intelege limitele normale ale dreptului de proprietate.
Exista 5 categorii de limitari ale dreptului de proprietate:
- limitari care privesc execitiul atributului dispozitiei juridice asupra bunurilor proprietatea unor subiecte de drept , fie PF,PJ de drept public sa de drept privat= bunuri inalienabile definitiv sau temporar si bunurile alienabile in conditii restrictive(ex de bunuri inalienabile:lucruri nesusceptibile de apropriere privata "ex razele soarelui, aerul . apa/bunurile din domeniul public/drepturile de uzufruct, uz, abitatie, corpul uman si elementele acestuia),
bunuri proprietate privata care sunt temporar inalienabile sau alienabile conditionat(ex locuinte cumparate cu credite CEC cf Decretului lege nr 61/1990, care pana la rambursarea integrala a creditului nu pot fi restructurate sau instrainate fara autorizarea prealabila a CEC, sunt mult mai multe , asta a fost doar un exemplu)
bunuri acre nu pot circula decat in conditii restrictive(bunuri monopol de stat , arme si munitii, materiale explozive, deseuri toxice, obiecte de cult)
2 limitari ce decurg din raportul de buna vecinatate( cum ar fi servitutile naturale si servitutile legale-servitutii de scurgere a apelor, de izvor , de vedere , de picatura astresinilo, din nou iti spun ca sunt mult mai multe )
3 limitari temporare sau definitive a folosintei bunurilor (in materia rechizitiilor)
4 limitari ale exrcitiului dreptului de proprietate rezultate din folosirea subsolului oricarei proprietati imobiliare pentru lucrari de interes general
5limitari care conduc la pierderea dreptuluii de proprietate privata prin epropriere pentru cauza de utilitate publica

eu ti-am facut o foarte sumara prezentare, ca sa ai idee despre ce este vorba.Sunt mult mai multe chestii de spus si de stout despre limitarile dreptului de proprietate .Cel mai bine este sa faci rost de carte , sau doar de capitolul respectiv, de la biblioteca su de la vreun prieten si sa citesti tu singur ptr ca nu stiu cat poti sa intelegi de pe net.Bafta!

ist314

Post by ist314 » 23 Aug 2008, 12:53

da.Multumesc de indicii.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 41 guests