care este termenul?
care este termenul?
Un tip cu tupeu a intrat (fara acordul meu) pe un teren ce imi apartine de drept.A refuzat sa-mi elibereze terenul, cateva luni. Intre timp mi-a demolat gardul,a indepartat semnele de hotar,a distrus gradina,etc.Am facut o plangere penala la politie ,cu acte, dovezi si martori si am crezut(!) ca tipul va fi tras la raspundere.Nu s-a intamplat asa...Am primit zilele trecute rezolutia de ...NUP...Cica nu a ocupat terenul pentru a si-l insusi...Buuuun. Intrebarea este:cat timp am la dispozitie ,din momentul primirii rezolutiei,pentru a deschide un proces in justitie?Si a doua :penal sau civil?Multumesc anticipat.
Solutia
Art. 220. - Tulburarea de posesie
Ocuparea, în întregime sau în parte, fara drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fara consimtamântul acestuia sau fara aprobare prealabila primita în conditiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Daca fapta prevazuta în alin. 1 se savârseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala
Termenul de prescriptie din cate stiu este de 3 ani din momentul cunoasterii faptei de catre proprietar.
In legatura cu instanta se poate adresa instantei penale, iar dupa admiterea actiunii se poate cere solutionarea cauzei si pe plan civil.
Ocuparea, în întregime sau în parte, fara drept, a unui imobil aflat în posesia altuia, fara consimtamântul acestuia sau fara aprobare prealabila primita în conditiile legii, ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat se pedepseste cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Daca fapta prevazuta în alin. 1 se savârseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea semnelor de hotar, a reperelor de marcare, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Împacarea partilor înlatura raspunderea penala
Termenul de prescriptie din cate stiu este de 3 ani din momentul cunoasterii faptei de catre proprietar.
In legatura cu instanta se poate adresa instantei penale, iar dupa admiterea actiunii se poate cere solutionarea cauzei si pe plan civil.
Re: care este termenul?
Mergi pe civil, nu mai sta la mana "organelor". In procesul civil depinde de tine in mare aprte ce probe se administreaza si cum decurge judecata. Insa pentru asta iti trebuie fie un avocat, fie sa stii f. bine procedura civila si practica "de zi cu zi".me-bebe wrote:Si a doua :penal sau civil?Multumesc anticipat.
Intrucat ma confrunt cu o situatie aprox. similara - un vecin a mutat gardul cu 50 cm pe terenul meu, te rog sa indici care ar fi cea mai indicata actiune civila (ca durata si ca valoare a taxelor jud. & expertize) in revendicare sau obligatie de a face/elibera terenul ocupat.elisav wrote: te sfatuiesc sa mergi la instanta civila
Multumesc.
E suficient sa se constate mutarea gardului (bornelor de hotar).
Fapta se pedepseste cu inchisoare. art.108 din Legea 18/1991.
Se rezolva intr-o singura sedinta.
Nu e nevoie de cod penal si de tulburare de posesie care se amina mereu,
procesul durind ani. A se vedea si Legea 215/2001 a administratiei publice.
Fapta se pedepseste cu inchisoare. art.108 din Legea 18/1991.
Se rezolva intr-o singura sedinta.
Nu e nevoie de cod penal si de tulburare de posesie care se amina mereu,
procesul durind ani. A se vedea si Legea 215/2001 a administratiei publice.