Daca poate cineva sa-mi dea un sfat din experienta va multumesc anticipat.
Situatia este urmatoarea :X incheie un contr. antrepriza cu Y , Y obligandu-se sa efectueze niste lucrari care vor fi platite in etape . Contr. prevede penalitati de 1%/zi de intarziere din suma primita pt faza respectiva.
Dupa aprox. o luna si jumatate de la expirarea termenului pentru prima faza se reziliaza contr. din vina lui Y pentru intarziere lucrari .
Penalitatile se calculeaza pana la data rezilierii contractului? data facturarii acestora, data chemarii in judecata sau alta data ?
Daca exista vreo prevedere legala de care stiti v-asi multumi din suflet daca mi-ati transmite-o si mie.
calcularea penalitatilor
Art. 4. - (1) In contractele incheiate, partile pot prevedea ca, in cazul neindeplinirii pana la scadenta sau pana la un alt termen convenit a obligatiilor prevazute la art. 3 alin. (1), debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei.
(2) In contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.
Legea 469/2002
acu depinde ce ai scris in contract...
de regula penalitatile curg pana la plata efectiva... daca nu este inserat in contract mentiunea ca penalitatile pot sa depaseasca suma asupra caruia sunt calculate, plafonezi la suma datorata
(2) In contractele comerciale dintre partile contractante, indiferent de forma in care acestea se incheie, in afara penalitatilor contractuale prevazute la alin. (1), pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
(3) Totalul penalitatilor pentru intarziere in decontare, prevazute la alin. (1) si (2), nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului in care prin contract s-a stipulat contrariul.
Legea 469/2002
acu depinde ce ai scris in contract...
de regula penalitatile curg pana la plata efectiva... daca nu este inserat in contract mentiunea ca penalitatile pot sa depaseasca suma asupra caruia sunt calculate, plafonezi la suma datorata
Apropos, de calculul penalitatilor, am acum o somatie de plata unde reprezint debitorul, care mai avea de achitat 2600 lei dintr-o factura, iar neachitand-o timp indelungat l-au chemat in judecata pt. suma de aprox. 30.000 lei (au calculat astia total aiurea penalitati care depasesc de peste 10 ori valoarea facturii). Evident, in contract nu s-a stipulat ca penalitatile pot depasi suma la care acestea se calculeaza.
Va fi distractiv.
Va fi distractiv.
Re: calcularea penalitatilor
Eu am alta problema
Pe perioada facultati am avut un contract de broker de asigurari. Pt acea perioada nu am stiut ca trebuie sa platesc contributia la asigurari de sanatae. Dupa 4 ani m-am trezit ca am de plata 127 ron Contributie Cas, 6 ron penalitati si 100 ron dobanzi. Este legal ca din moment ce nu am fost instiintat ca am de plata 4 ani sa imi penalitati de apropape 100%?
Multumesc
Pe perioada facultati am avut un contract de broker de asigurari. Pt acea perioada nu am stiut ca trebuie sa platesc contributia la asigurari de sanatae. Dupa 4 ani m-am trezit ca am de plata 127 ron Contributie Cas, 6 ron penalitati si 100 ron dobanzi. Este legal ca din moment ce nu am fost instiintat ca am de plata 4 ani sa imi penalitati de apropape 100%?
Multumesc