Indiviziune locuinta noua!
Indiviziune locuinta noua!
Buna ziua! Ma numesc Lucian si in urma cu 2 ani am achizitionat impreuna cu tatal meu un teren de constructii astfel in acte am fost trecuti eu si cu sotia 1/2 teren, iar tata si mama 1/2 din suprafata. Nu am mai facut nici o dezmambrare intre noi. Am demarat actele pentru a incepe constructia. Nimeni nu nea sfatuit ca am avea nevoie de indiviziune. In PAC aparem amandoi, dar pt autorizatia de construire a fost nevoie de un act notarial cum ca eu ii dau voie tatalui meu sa construiasca pe terenul meu si unul invers. Am obtinut autorizatia de construire pe numele meu. Casa s-a ridicat si e finisata. Cand am mers la primarie pentru a o intabula (autorizatia de construire a fost eliberata pt 2 ani si a trecut numai unul) surpriza ca nu o pot intabula ca trebuie indiviziune, proces, etc. Casa se imparte astfel demisol pivnita 21 mp (asta dc se poate sa il trecem cu 1/2 la fiecare sau numai la unul), parterul 102 mp utili numai al tatalui, iar etajul 108 mp utili ai mei. In proiect nu este specificat. Care este calea cea mai usoara si mai ieftina pt a intabula casa si respectiv sa apara la fiecare pe numele lui partea lui de casa? Terenul poate ramane asa cu 1/2 din suprafata pt fiecare sau trebuie dezmembrare?
Va multumesc si astept raspuns.
P.S. Se poate face la notariat? Parca zicea cea de la primarie ca ar trebui CF-uri separate.
Va multumesc si astept raspuns.
P.S. Se poate face la notariat? Parca zicea cea de la primarie ca ar trebui CF-uri separate.
Nicolla... pentru a intabula casa, iti trebuie receptie de la Primarie, adeverinta ca s-a achitat impozitul, certificat de urbanism pentru intabulare..etc...nicolla wrote:Terenul se intabuleaza si nu la primarie, ci la cartea funciara.
Intai se face cadastru dupa care judecatorul delegat de la CF va admite sau nu cererea ta de intabulare a terenului.
Pt intabulare nu trebuie sa iesiti din indiviziune.
Pt mai multe amanunte, du-te la cartea funciara si intreaba.
de primarie nu scapi....
iar cand ai CU, adverinte, receptie, etc... te prezinti la oficiul de cadastru... dupa cadastru la cartea funciara... nu e chiar usor...

Lucian...
la primarie ar trebui sa faci receptia la finalizarea lucrarilor...... e coproprietate sincer nu inteleg de ce se leaga.
poate e mai greu sa calculeze impozitul...

da mai multe detalii....
probabil ca se poate intabula numai ca el doreste intabularea fiecaruia pe partea proprie din constructie.
eu zic sa ramane in indiviziune asupra terenului. (dar nu este obligatoriu)
sa aduca un cadastrist si sa faca masuratorile cu privire la constructie urmate de un partaj la notariat.
apoi la cf sa inscrie casa ca si constructie cu mai multe apartamente si fiecare cu apartamentul sau...cote comune etc...aici nu mai stiu...poate au facut intrari separate sau ceva...
cel mai ieftin este bineinteles sa intabulezi constructia ramanand in indiviziune.
eu zic sa ramane in indiviziune asupra terenului. (dar nu este obligatoriu)
sa aduca un cadastrist si sa faca masuratorile cu privire la constructie urmate de un partaj la notariat.
apoi la cf sa inscrie casa ca si constructie cu mai multe apartamente si fiecare cu apartamentul sau...cote comune etc...aici nu mai stiu...poate au facut intrari separate sau ceva...
cel mai ieftin este bineinteles sa intabulezi constructia ramanand in indiviziune.
Curtea nu am nevoie sa o dezmembrez. Da intrarile sunt separate, contoare separate la :gaze, electricitate, apa. De ce sa imi mai vina un cadastrist sa faca masuratorile cand in proiect sunt specificate? Important este sa imi scrie pe un CF: apartamentul 1 reprezinta tot parterul compus din ...camere si ..baicamara, garaj, apartamentul 2 reprezinta etajul compus din ...comere si ..bai, dependinte, terase, bunuri comune pivnita si podul. Accesul in pod(are 80 mp de la 1,2 h si va fi finisat cand va fi-asta e cam la negru si va fi sala forta si probabil o sa pun un biliard, o canapea, etc) la mine se face din living, iar la tata de afara(asa doresc sa apara in acte). Am vazut ca in suprafata desfasurata a casei e trecuta suprafata de 273 mp in proiect. Asta e suprafata exterioara si cu terase?
De curand mi-am scos certificat de urbanism pentru acte care tin de bransamentele pt. curent si gaz, oare certificat de urbanism pentru intabulare o fi altul? Se leaga la primarie ca nu scrie care parte ar fi la unu si care la altul si de aceea mi-a zis sa vad de scoatere din indiviziune. Oare trebuie sa ma duc la arhitect sa imi modifice el in proiect? La primarie mai trebuie platita o taxa parca 7% din valoarea casei (cat e trecuta pe proiect de catre arhitect-oricum destul de mult sa nu bata la ochi), 5% s-a mai platit la Autorizatia de Constructie.
De curand mi-am scos certificat de urbanism pentru acte care tin de bransamentele pt. curent si gaz, oare certificat de urbanism pentru intabulare o fi altul? Se leaga la primarie ca nu scrie care parte ar fi la unu si care la altul si de aceea mi-a zis sa vad de scoatere din indiviziune. Oare trebuie sa ma duc la arhitect sa imi modifice el in proiect? La primarie mai trebuie platita o taxa parca 7% din valoarea casei (cat e trecuta pe proiect de catre arhitect-oricum destul de mult sa nu bata la ochi), 5% s-a mai platit la Autorizatia de Constructie.
noa sa le luam pe rand..
am dormit olecuta in pauza de masa....
si am ajuns la concluzia ca cei de la Primarie au dreptate...
deci... ai un teren coproprietate... cote 1/2 ... atata timp cat nu s-a facut dezmembrare ..sunt doar cote...
ai o constructie... coproprietate ... atata timp cat nu ai facut dezmembrare..ai doar cote... 1/2 din tot....
si acum.. daca vrei sa intabulezi, faci dezmembrare.
Asa cum zaceau frumos cei de la primarie...
adicatelea tradus frumos romaneste -... fiecare coproprietar in momentul de fata are o cota parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
Daca vrei CF in care sa apara cota ta, respectiv 130 mp din 237 ... compus din.... faci dezmembrare.
daca initial s-ar fi facut un proiect ca lumea , s-ar fi obtinut 2 autorizatii de constructii etc..... poate ca scapai.... dar asa...
acum e tardiv sa te duci la arhitect. Toate actele sunt stampilate pentru neschimbare.
am dormit olecuta in pauza de masa....

si am ajuns la concluzia ca cei de la Primarie au dreptate...
deci... ai un teren coproprietate... cote 1/2 ... atata timp cat nu s-a facut dezmembrare ..sunt doar cote...
ai o constructie... coproprietate ... atata timp cat nu ai facut dezmembrare..ai doar cote... 1/2 din tot....
si acum.. daca vrei sa intabulezi, faci dezmembrare.
Asa cum zaceau frumos cei de la primarie...
adicatelea tradus frumos romaneste -... fiecare coproprietar in momentul de fata are o cota parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
Daca vrei CF in care sa apara cota ta, respectiv 130 mp din 237 ... compus din.... faci dezmembrare.
daca initial s-ar fi facut un proiect ca lumea , s-ar fi obtinut 2 autorizatii de constructii etc..... poate ca scapai.... dar asa...
acum e tardiv sa te duci la arhitect. Toate actele sunt stampilate pentru neschimbare.
Dezmembrare la teren sau la casa? In proiect scrie clar la inceput ca este pe numele amandurora. La primarie cand au depus actele m-au pus sa fac o hartie notariala cum ca sunt de acord ca tata sa construiasca pe numele meu si inca una invers (ma repet), iar cand mi-au eliberat AC era numai pe numele meu. Credeam ca se va rezolva la intabulare. Azi cred ca il sun pe un notar cum se face scoaterea din indiviziune si de ce acte am nevoie, planuri etc. Chestia nasoala e ca nimeni nu a zis nimic pana acum. Bine ca AC va expira abia la anul in mai si se mai poate prelungi inca unul.
si teren si casa....
si se rezolva la intabulare... darrrrrrrrrrr
inainte sa intabulezi, la primarie trebuie sa faci receptia. Ti-am explicat.
Un exemplar din receptie legalizat se depune la cadastru.
Ai nevoie de inca o documentatie, pe care depui la primarie si vei obtine CU pentru evidentiere....
e mult de umblat....
cu CU-ul, si documentatie, si CF, si proces verbal de receptie, te duci inca odata la cadastru... cand ies documentele de la cadastru urmeaza CF...
auzi.. dansez dansul asta de anul trecut...
si abia acum o sa iasa actele de la cadastru sa depun la CF...
si se rezolva la intabulare... darrrrrrrrrrr
inainte sa intabulezi, la primarie trebuie sa faci receptia. Ti-am explicat.
Un exemplar din receptie legalizat se depune la cadastru.
Ai nevoie de inca o documentatie, pe care depui la primarie si vei obtine CU pentru evidentiere....
e mult de umblat....

cu CU-ul, si documentatie, si CF, si proces verbal de receptie, te duci inca odata la cadastru... cand ies documentele de la cadastru urmeaza CF...
auzi.. dansez dansul asta de anul trecut...

lasa terenul cum e (costa mai putin asa)...dezmembreaza casa, vorbeste cu un cadastrist si cu un notar. procedura este simpla. informeazate bine bine si ai grija ca totul sa fie facut cum trebuie (vorbeste si la cartea funciara)....orice greseala te va costa timp si bani indiferent ca este a ta sau nu...asa ca ai grija ca toti sa-si faca treaba cum trebuie de la inceputbugsy_io wrote:Dezmembrare la teren sau la casa? In proiect scrie clar la inceput ca este pe numele amandurora. La primarie cand au depus actele m-au pus sa fac o hartie notariala cum ca sunt de acord ca tata sa construiasca pe numele meu si inca una invers (ma repet), iar cand mi-au eliberat AC era numai pe numele meu. Credeam ca se va rezolva la intabulare. Azi cred ca il sun pe un notar cum se face scoaterea din indiviziune si de ce acte am nevoie, planuri etc. Chestia nasoala e ca nimeni nu a zis nimic pana acum. Bine ca AC va expira abia la anul in mai si se mai poate prelungi inca unul.
Agendutooooooooo..azi am chef sa te contrazic...
io zac ca e mai bine sa dezmembreze si terenul...
daca nu alte chestiuni o sa apara... coproprietate... servitute... declaratii la notar inca odata .. eu cu cota mea .. tu cu cota ta...cale de acces... etc.. etc.....
mai ales daca nu este intr-o zona cu traditie .. o sa iasa cu scantei

io zac ca e mai bine sa dezmembreze si terenul...
daca nu alte chestiuni o sa apara... coproprietate... servitute... declaratii la notar inca odata .. eu cu cota mea .. tu cu cota ta...cale de acces... etc.. etc.....

mai ales daca nu este intr-o zona cu traditie .. o sa iasa cu scantei

Da am vorbit cu notarul aseara. Trebuie sa intabulez casa cu 1/2 din tot apoi cadastristul trebuie sa imi faca acte pe fiecare apartament si apoi la notar la partaj e necazul mai mare. Acolo iasa scantei din buzunar deoarece ne-ar veni aceasta indiviziune cam cum ne-am vinde unul altuia casa adica in jur de 80-100 de mil+lucrarea de la cadastru. Ma doare capul...