M-ar interesa daca s-a intalnit cineva in practica cu situatia urmatoare si cum a rezolvat-o:
O societate (1) vinde alteia un bun (2) cu transferul proprietatii la achitarea integrala a pretului (plata in rate). Ulterior cumparatorul (2) intra in faliment insa dupa ce a acitat o parte din bun. Ce calitate are vanzatorul (1) in faliment: creditor chirografar sau preferential. Face parte acest bun din masa credala sau nu?
Avand in vedere interesul suscitat de speta in cauza am sa dau mai multe amanunte deoarece mie mi se pare o situatie deosebita:
- Anterior incheierii contractului cu societatea (1) societatea (2) vinde, pe baza de contract, bunul pe care urma sa-l cumpere de la societatea (1) unei alte societati (3) care nici ea nu il achitata in intregime dar avand in vedere situatia cred ca s-ar incadra in pozitia cumparatorului de buna credinta.
- In faliment (1), eu, este creditor iar (3) este debitor pentru (2), falitul.
- Ceea ce incerc eu sa fac este sa obtin bunul vandut deci sa obtin anularea contractului dintre (2) si (3) si apoi ulterior sa intru in posesia bunului vandut al carui proprietar sunt pana la plata integrala a pretului. Aici intervine intrebarea mea initiala.
- Astept pareri asupra modului de actiune in aceasta speta.
faliment creditor chirografar
Daca vanzatorul prefera executarea contractului de vanzare cumparare si astfel solicita achitarea pretului, cu siguranta ca in cadrul procedurii acesta are calitatea de creditor privilegiat. Afirmatia mea are in vedere faptul ca in C.civ. este mentionat privilegiul vanzatorului (rang privilegiat chiar inaintea ipotecii sau altor garantii reale).
Vanzatorul poate solicita denuntarea contractului. Poate alege.
Vanzatorul poate solicita denuntarea contractului. Poate alege.

Esti pe legea speciala, respectiv Legea nr. 64/1995, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel incat, la declansarea falimentului, judecatorul sindic va numi un lichidator (art. 22) Toate actele incheiate in ultimii 3 ani sunt susceptibile a fi anulate. Astfel ca speta este ceva mai complexa decat pare; ar fi bine sa dai mai multe amanunte, ca de pilda cine are posesia bunului respectiv, daca s-a inscris la masa credala, daca a facut opozitie, etc. Cred eu ca in situatia data nu vanzatorul are optiunea in ceea ce priveste executarea contractului sau nu, ci aceasta se va hotara de lichidator si judecator sindic. In situatia ta este vorba de o cranta care nu este inca scadenta, astfel incat ar fi aplicabil art. 58 ind 8, rap. la 111 din aceeasi L 64/1995. Asa cum ti-am spus est nevoie de mai multe amanunte. Romcos are dreptate in ceea ce priveste dispozitiile c.civ. numai ca in cazul falimentului altfel stau lucrurile, intrucat se aplica dispozitii derogatorii de la dreptul comun.