krisstina wrote:Revin la o problema care s-a mai discutat, insa nu m-am lamurit:
Daca din interpretarea prevederilor Codului penal s-ar ajunge la concluzia ca avocatul din oficiu este subiect activ al luarii de mita, rationamentul ar putea fi rasturnat de definitia notiunii de functionar public data in Legea nr. 188/1999 sau de dispozitiile art. 37 alin. 1 din Legea avocaturii ? Care lege prevaleaza??
Cred ca legea speciala este Legea nr. 51/1995 asa ca, dupa parerea mea, deroga de la prevederile legii penale.
Referitor la o alta profesie liberala, cea de notar public, uite parerea ICCJ, citata dintr-o decizie a CC:
"Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala arata ca exceptia este intemeiata si ca dispozitiile art. 147, 246 si 289 din Codul penal, in legatura cu
intelesul notiunii de functionar public raportat la profesia liberala, autonoma a notarului public, incalca prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie, republicata, deoarece
categoriile de profesii liberale, cum este cea de notar public, nu pot fi asimilate sau incluse in sfera notiunii de functionar public, in aceste cazuri impunandu-se aplicarea cu prioritate a legii speciale, respectiv a Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995."- Decizia CC nr. 180/2004