Gavril wrote:
1. care doctrina? care jurisprudenta?
dupa cum bine stii viciile sunt de
consimtamant. consimtamantul unei persoane poate surveni la incheierea/nasterea sau la incetarea/revocarea (voluntara) a unui act juridic.
mi se pare lipsit de logica sa afirmi ca poate exista viciu de consimtamnt la nasterea/incheierea unui act juridic civil dar sa afirmi ca nu este posibila la revocarea/incetarea lui.
2. banuiesc ca te referi la princilpiul legalitatii incriminarii si la cel al previzibilitatii.
nu cred ca este cazul. doctrina vorbeste despre cele spuse de mine.
pt. inselaciune la desfiintarea unei conventii:
- vezi Traian Pop.
- vezi Tudorel Toader
- vezi ca se vorbeste despre asta si aici:
http://www.tesionline.com/intl/pdfpubli ... 19242p.pdf - pag.13
1.Este total eronata si impotriva legii afirmatia ta, potrivit careia dolul exista la incetarea contractului.
Tu poti s-o tii pe a ta, generalizezi ceva cu speranta vaga de a ti se da dreptate, insa doctrina spune altceva, diametral opus conceptiei tale despre dol:
-"Prima conditie este expres prevazuta la art. 960 C. civ. care impune ca mijloacele dolosive sa fi fost de asa natura incat, in lipsa acestora
cealalta parte n-ar fi contractat". -Drept civil roman, coordonatori F. Deak, C. Birsan, Gh. Beleiu, 1998, p.28.
-Profesorul G. Boroi, in stilu-i caracteristic, chiar nuanteaza: "daca manoperele dolosive intrebuintate de una din parti
nu au determinat insasi incheierea actului , ci numai acceptarea de catre cealalta parte a unor clauze mai putin favorabile, nu se va putea invoca nulitatea relativa a actului juridic (fiind vorba de un dol incident)" - Drept civil, 1997, p. 119. Trebuie sa recunosti ca am facut un efort pentru tine, ca sa iti revii din infatuarea si ignoranta in care vad ca avansezi cu pasi repezi. Revino-ti, ce dreaq!
2.Wow, indoctrinare cedo...
Eu ma refer la ce spune Codul penal, mai exact la principiile legalitatii si incriminarii, din care punct de vedere este chiar prea previzibil pentru ca sa mai luam in discutie accesibilitatea si previzibilitatea lui.
Codul penal nu vorbeste despre inselaciune la desfiintarea conventiei, ci numai la incheierea si executarea ei de catre cel inselat. Or, restituirea este o obligatie a celuilalt, deci, cu atat mai mult nu se pune problema de inselaciune in speta lui Amitza.
Totusi, citeaza acea doctrina, nu www, altfel verba volant, scripta manem.