Total gresit, Cory.cory_pisycutz06 wrote:si eu am zbarcit-o la talharie si nu numai acolo, in general la procedura penala. ideea era ca fapta se petrecuse in urma cu 2 zile iar pagubasul, depunand plangerea la politie, trebuia sa astepte solutia legala, nu sa-l loveasca pe hot. poate beneficia cel mult de circumstanta provocarii. asta a propos de faptul ca nimeni n-are voie sa-si faca singur dreptate. ca si cum justitia ar face intotdeauna dreptate in tara asta! hai sa fim seriosi
Nu e talharie pentru ca nu se incadreaza in textul asta de lege, nu pentru ca ala trebuia sa astepte nu stiu ce solutie a organelor. Nu are asta importanta. Si sa ma explic:
Subiectul infractiunii de talharie poate fi orice subiect activ, inclusiv cel care are un drept asupra bunului. Corect, nimic de comentat. Doar ca subiect al infractiunii de talharie ar putea fi insusi proprietarul care savarseste actiunea de luare, prin intrebuintarea mijloacelor prevazute in art 211 asupra unui bun mobil care in acel moment de gaseste in "posesia legitima" a altei persoane. Doar ca vecinul Y nu se gasea in acea posesie legitima, si prin urmare, X nu savarseste infractiunea de talharie, ci doar pe aceea de loviri.
Si ca sa merg un pic mai departe, am deschis cartea la infractiunea de furt, unde se mentioneaza urmatoarele:"Dispozitiile art 208 trebuie sa ocroteasca orice detinere de fapt a bunului, chiar nebazata pe un drept, "(este exceptat proprietarul a carui fapta de a-si lua bunul din stapanirea detentorului de rea-credinta nu constituie infractiune)" (Dobrinoiu, nistoreanu,...pg 203- o carte extrem de veche).
Prin urmare, greseala va apartine exclusiv. Recunosc ca si eu am cazut in capcana asta cand am vazut grila postata pe forum. Dar asta e motivul pentru care sustin ca examenul nu e de netrecut, dar sa il treaca cine stapaneste foarte bine materia. Asta e. Spor la invatat! (si pt voi si pt mine