Distrugere corespondenta
Mailul nu are caracter "mixt".Deocamdata.In aceasta faza a definirii termenilor.In speta asta e "de vina" atat cuvantul "corespondenta", cat si cuvantul "distrugere" ca sa nu se poata spune ca mailul sters e "corespondenta distrusa".
Un lucru e clar:corespondenta in sensul C.p. presupune un suport material;deci ori o scoatem la imprimanta si e "corespondenta", ori ramane in stadiul de "comunicare" si, daca o stergem, nu e infractiune, dar asta nu inseamna ca nu se poate pedepsi, daca e personala si exista dreptul de a comunica personal.
Faptul ca mailul ajunge la destinatar pe calea undelor nu-i da caracter "mixt".Ar trebui atunci tinut seama si de modul in care e transportata corespondenta par avion sau cu vaporul.
Un lucru e clar:corespondenta in sensul C.p. presupune un suport material;deci ori o scoatem la imprimanta si e "corespondenta", ori ramane in stadiul de "comunicare" si, daca o stergem, nu e infractiune, dar asta nu inseamna ca nu se poate pedepsi, daca e personala si exista dreptul de a comunica personal.
Faptul ca mailul ajunge la destinatar pe calea undelor nu-i da caracter "mixt".Ar trebui atunci tinut seama si de modul in care e transportata corespondenta par avion sau cu vaporul.
eu oricum im mentin pararea ca nu este infractiune.( ma refer la speta ta JOJO..ca prea am divaghat....)
Deci eu am un contract de munca.... am calcul meu ..prorpietatea firmei X,
firma X vezi doamne imi permite sa am acces la net, ba chiar am si casuta de mail,( ca da suntem in sec. XXI...) si firma X plateste abonamentul si toate cele...
ei bine,. chiar daca nu scrie in ROI sau CCM sau ce o fii, eu sunt doar un simplu utilizator, care beneficiez de aceste prerogative in calitatea de angajat pe care o am. ( e firesc sau nu???? e logic sau nu????)
Daca maine vine sefu si imi zace Kinga de la ora 10 nu ai net si nu ai casuta de mail...ce fac????
il dau in judecata??? de ce???? pentru ce????cu ce drept???
unde scrie ca are obligaria sa am acces la net, ca este obligat sa am casuta de mail si culmea este obligat ca pe banii lui eu sa rezolv problemele mele personale in 8 ore...penibil..dar platit tot de el....
Am mail la job.... si teoretic scriu ce vreau cui vreau ..etcccc..dar mi se pare firesc si normal..ca dacu sefu vreau sa se uita la ce este in casuta de mail are dreptul.
E firma lui, calcul lui, banii lui..... si nu mi se pare firesc ca in 8 ore sa schimb reteta de tiramisu la job .... si daca sterge mesaje e tot dreptul lui....
Pentru discutii particulare este yahooo si dracu mai stie ce.
Parerea mea..... astept opinii contrare...
Deci eu am un contract de munca.... am calcul meu ..prorpietatea firmei X,
firma X vezi doamne imi permite sa am acces la net, ba chiar am si casuta de mail,( ca da suntem in sec. XXI...) si firma X plateste abonamentul si toate cele...
ei bine,. chiar daca nu scrie in ROI sau CCM sau ce o fii, eu sunt doar un simplu utilizator, care beneficiez de aceste prerogative in calitatea de angajat pe care o am. ( e firesc sau nu???? e logic sau nu????)
Daca maine vine sefu si imi zace Kinga de la ora 10 nu ai net si nu ai casuta de mail...ce fac????
il dau in judecata??? de ce???? pentru ce????cu ce drept???
unde scrie ca are obligaria sa am acces la net, ca este obligat sa am casuta de mail si culmea este obligat ca pe banii lui eu sa rezolv problemele mele personale in 8 ore...penibil..dar platit tot de el....
Am mail la job.... si teoretic scriu ce vreau cui vreau ..etcccc..dar mi se pare firesc si normal..ca dacu sefu vreau sa se uita la ce este in casuta de mail are dreptul.
E firma lui, calcul lui, banii lui..... si nu mi se pare firesc ca in 8 ore sa schimb reteta de tiramisu la job .... si daca sterge mesaje e tot dreptul lui....
Pentru discutii particulare este yahooo si dracu mai stie ce.
Parerea mea..... astept opinii contrare...

Melchior, pe mine m-ai pierdut...nu te pot urmari, poate maine cu mintea limpede...melchior wrote: ori ramane in stadiul de "comunicare" si, daca o stergem, nu e infractiune, dar asta nu inseamna ca nu se poate pedepsi, daca e personala si exista dreptul de a comunica personal.
@ actor, cred cu tarie ca mailul e corespondenta, insa ma si pot lasa convinsa de contrariul, deci...daca doresti sa argumentezi....

Mesajele personale, primite de un salariat pe adresa de e-mail a firmei, pot fi privite de patron ca fiind spam d.p.d.v. al utilitatii pt firma si este indreptatit sa le stearga. Presupunand ca-si schimba des salariatii, unde ar ajunge daca ar pastra in firma toate lucrurile personale "lasate" de ei la plecarea din firma?
in primul rand sa nu ignoram faptul ca la momentul redactarii art 195 legiuitorul n-a anticipat inventarea mailului deci ar trebui sa percepem sensul termenilor folositi luand in calcul acest aspect.
in al doilea rand diferenta pe care legea o face intre "corespondenta" si "comunicare/convorbire" nu poate fi intamplatoare deci n-o ignorati!ca argument:deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea se aplica doar corespondentei pt ca sunt savarsite asupra unui obiect material de ex scrisoarea.
deci e clar ca legiuitorul a vrut sa faca deosebirea intre mijloacele materiale de comunicare si cele dematerializate.
din aceasta perspectiva:
1) vi se pare voua ca mesajul de mail este mijloc material de comunicare(asimilabil scrisorii si deosebit de convorbirea telefonica)?
2)de ce nu includeti si telegraful la corespondenta?ce caracteristica a telegrafului il deosebeste pe acesta de mail si il incadreaza la comunicare?
Pentru "mijloacele de transmitere la distanta" legea nu distinge intre cele care asigura o comunicare in timp real(telefonul de ex) si cele in cazul carora informatia trebuie accesata de undeva ( de ex mailul de pe server).criteriul este acela daca mijloacele de comunicare sunt materiale sau dematerializate.
in al doilea rand diferenta pe care legea o face intre "corespondenta" si "comunicare/convorbire" nu poate fi intamplatoare deci n-o ignorati!ca argument:deschiderea, sustragerea, distrugerea sau retinerea se aplica doar corespondentei pt ca sunt savarsite asupra unui obiect material de ex scrisoarea.
deci e clar ca legiuitorul a vrut sa faca deosebirea intre mijloacele materiale de comunicare si cele dematerializate.
din aceasta perspectiva:
1) vi se pare voua ca mesajul de mail este mijloc material de comunicare(asimilabil scrisorii si deosebit de convorbirea telefonica)?
2)de ce nu includeti si telegraful la corespondenta?ce caracteristica a telegrafului il deosebeste pe acesta de mail si il incadreaza la comunicare?
Pentru "mijloacele de transmitere la distanta" legea nu distinge intre cele care asigura o comunicare in timp real(telefonul de ex) si cele in cazul carora informatia trebuie accesata de undeva ( de ex mailul de pe server).criteriul este acela daca mijloacele de comunicare sunt materiale sau dematerializate.
Daca "informatia" nu e scrisa/tiparita, in orice mod,nu e corespondenta.Asa e definita corespondenta in l. penala.JOJO wrote:Melchior, pe mine m-ai pierdut...nu te pot urmari, poate maine cu mintea limpede...melchior wrote: ori ramane in stadiul de "comunicare" si, daca o stergem, nu e infractiune, dar asta nu inseamna ca nu se poate pedepsi, daca e personala si exista dreptul de a comunica personal.
Pe ecran, in fisiere si foldere, e comunicare.La/de la distanta.Stocarea in format electronic nu se cheama corespondenta in C.p..
Asa, de ex, "corespondenta" salvata pe dischete ar trebui sa aiba acelasi tratament j. cu scrisoarea, telegrama etc., deci dischetele sa fie "corespondenta".Nu spun ca nu se poate/va schimba.Dar deocamdata, asa rezulta.
Daca stergi o comunicare, nu sav. i/iunea de violare a secr. corespond., asa cum e descrisa in C.p.
Asa, si sms-urile ar trebui sa fie "corespondenta", desi trecerea lor pe un suport material presupune operatiuni complexe si nesigure, care-de regula, pot distruge parte din mesaj.
Daca un om are dreptul sa comunice si personal si-i razi fisierele si mesajele, il prejudiciezi si are dreptul la indemnizare, dar nu i-ai violat secr. coresp., cf. art.195.
Daca ii distrugi cuiva computerul, intentionat sau din culpa, e concurs de infractiuni?ca doar il avea full cu mesaje!
ps. stadiul de "comunicare"=mail care n-a fost tiparit/imprimat, ca sa devina corespondenta in sensul Cp, apt a fi distrus in forma fizica.
Unele firme in actul constitutiv specifica cum se va desfasura activitatea, unde pomenesc si despre corespondenta cu tertii si aici prevad toate mijloacele traditionale dar si cele moderne,inclusiv mail,mobil,curierat rapid,par avion,etc. Poti sa te agati si de asta, la un eventual proces,e o idee.
@melchior:"Un lucru e clar:corespondenta in sensul C.p. presupune un suport material;deci ori o scoatem la imprimanta si e "corespondenta", ori ramane in stadiul de "comunicare""
Te-ai gandit ca Sc1 poate sa trimita un fax(formand un nr.de telefon,evident) si Sc2 il primeste pe adresa de mail?Dar nu-l scoate la imprimanta,ci capata un nr.de inregistrare.Asta nu e corespondenta, chiar daca este un mod de lucru prevazut in actele firmei respective?Exemple ca asta se mai pot aduce.
@melchior:"Un lucru e clar:corespondenta in sensul C.p. presupune un suport material;deci ori o scoatem la imprimanta si e "corespondenta", ori ramane in stadiul de "comunicare""
Te-ai gandit ca Sc1 poate sa trimita un fax(formand un nr.de telefon,evident) si Sc2 il primeste pe adresa de mail?Dar nu-l scoate la imprimanta,ci capata un nr.de inregistrare.Asta nu e corespondenta, chiar daca este un mod de lucru prevazut in actele firmei respective?Exemple ca asta se mai pot aduce.
In speta este vorba de distrugere. Intrebarile tale sunt irelevante, pentru ca nu sunt reglementate doar modalitatile alternative citate de tine.actor wrote:Nu crezi?mariusms wrote:Mail-ul, daca se transmite (comunica) electronic, nu mai este corespondenta? Nu cred.
Atunci raspunde-mi la doua intrebari;in sensul art 195 C pen al 2:
1)cum "sustragi" un mesaj de mail?
2)cum poti "trimite deschis" un mesaj de mail?
Nu inteleg de ce te referi numai la dreptul penal,exista in Romania legislatie IT referitoare la viata privata. Pentru exemplificare(sunt mai multe)in UE exista Directiva 95/46/EC,directiva introdusa in dreptul romanesc prin Legea 676/2001,abrogata prin legea 506/2004,care transpune directiva 2002/58/CE privind protectia datelor personale, unde sunt cateva principii care trebuie sa guverneze monitorizarea utilizarii Internet-ului si a postei electronice. Unele dintre ele:
-angajatorul trebuie sa verifice daca monitorizarea angajatilor este necesara pentru un scop definit, inainte de a trece la orice activitate in acest sens. De asemenea datele colectate trebuie pastrate nu mai mult decat este necesar pentru indeplinirea scopului propus ;
-datele trebuiesc colectate pentru un scop specific, explicit si legitim si ele nu pot fi folosite in vreo activitate dincolo de scopul mentionat ;
-angajatorul trebuie sa fie clar si deschis in ceea ce priveste activitatile sale. Aceasta include obligatia de a furniza angajatilor toate informatiile cu privire la monitorizarea acestora in ceea ce priveste utilizarea Internet-ului ;
-operatiunile de procesare a datelor pot avea loc numai in cazul unui scop legitim conform articolului 7 din Directiva 95/46/EC ;
-datele personale, inclusiv cele incluse in monitorizare, trebuie sa fie relevante si adecvate in raport cu scopul specificat. De exemplu monitorizarea e-mail-urilor ar trebui limitata la datele de trafic si la perioada cand s-a facut comunicarea si sa nu priveasca continutul comunicarii ;
-datele care au fost colectate trebuie sa fie corecte, actualizate si sa nu fie pastrate mai mult decat este necesar ;
-angajatorul este obligat sa ia toate masurile de securitate pentru ca datele colectate sa nu fie disponibile tertilor. Este important in acest sens si rolul pe care il are administratorul de sistem in ceea ce priveste accesul la datele colectate.
-angajatorul trebuie sa verifice daca monitorizarea angajatilor este necesara pentru un scop definit, inainte de a trece la orice activitate in acest sens. De asemenea datele colectate trebuie pastrate nu mai mult decat este necesar pentru indeplinirea scopului propus ;
-datele trebuiesc colectate pentru un scop specific, explicit si legitim si ele nu pot fi folosite in vreo activitate dincolo de scopul mentionat ;
-angajatorul trebuie sa fie clar si deschis in ceea ce priveste activitatile sale. Aceasta include obligatia de a furniza angajatilor toate informatiile cu privire la monitorizarea acestora in ceea ce priveste utilizarea Internet-ului ;
-operatiunile de procesare a datelor pot avea loc numai in cazul unui scop legitim conform articolului 7 din Directiva 95/46/EC ;
-datele personale, inclusiv cele incluse in monitorizare, trebuie sa fie relevante si adecvate in raport cu scopul specificat. De exemplu monitorizarea e-mail-urilor ar trebui limitata la datele de trafic si la perioada cand s-a facut comunicarea si sa nu priveasca continutul comunicarii ;
-datele care au fost colectate trebuie sa fie corecte, actualizate si sa nu fie pastrate mai mult decat este necesar ;
-angajatorul este obligat sa ia toate masurile de securitate pentru ca datele colectate sa nu fie disponibile tertilor. Este important in acest sens si rolul pe care il are administratorul de sistem in ceea ce priveste accesul la datele colectate.
Ne referim la Codul penal, pentru ca acesta reglementeaza infractiunea de violare a secretului corespondentei si nu prevede ca reprezentantul angajatorului nu raspunde penal daca sterge corespondenta angajatului, cand i-a fost trimisa pe mailul de la job. Daca se prevedea expres asa ceva, nu mai avea loc aceasta discutie.
data informatica=orice simbol sau semn care este intr-o forma ce poate fi stocata digital;
informatie( in context informatic)=sensul / semnificatia ce se da unei date sau unui complex de date;aceasta e stocata, de regula, in documente semistructurate , cum sunt e-mailul si multimedia.
stergerea de date informatice=elem.mat. al primei variante normative a i/ alterarea integritatii datelor informatice, L.161/2003, art.44
Ob. j. al i/ =rel. sociale ce privesc integritatea si functionarea/utilizarea in cond. optime a datelor/progr. informatice
Ob. mat. = suportul mat. pe care sunt stocate datele / programele inf.
Sub. activ =orice pers. resp. penal + participatie la liber
Sub. pasiv=pers. fiz./pers. j. ce are d. de proprietate/ de utilizare etc asupra datelor / progr. inf.
Op. de stergere este echivalenta cu distrugerea de obiecte materiale si include distrugerea suportului pe care acestea sunt stocate, supraimprimarea lor, modificarea tabelei de alocare a fisierelor etc.
F. de vinov. = intentia
Sanctiunea= 2-7 ani
Se considera ca datele sterse pot fi, in general/ partial refacute.
( "Prevenirea criminalitatii informatice", I.&L. Vasiu)
informatie( in context informatic)=sensul / semnificatia ce se da unei date sau unui complex de date;aceasta e stocata, de regula, in documente semistructurate , cum sunt e-mailul si multimedia.
stergerea de date informatice=elem.mat. al primei variante normative a i/ alterarea integritatii datelor informatice, L.161/2003, art.44
Ob. j. al i/ =rel. sociale ce privesc integritatea si functionarea/utilizarea in cond. optime a datelor/progr. informatice
Ob. mat. = suportul mat. pe care sunt stocate datele / programele inf.
Sub. activ =orice pers. resp. penal + participatie la liber
Sub. pasiv=pers. fiz./pers. j. ce are d. de proprietate/ de utilizare etc asupra datelor / progr. inf.
Op. de stergere este echivalenta cu distrugerea de obiecte materiale si include distrugerea suportului pe care acestea sunt stocate, supraimprimarea lor, modificarea tabelei de alocare a fisierelor etc.
F. de vinov. = intentia
Sanctiunea= 2-7 ani
Se considera ca datele sterse pot fi, in general/ partial refacute.
( "Prevenirea criminalitatii informatice", I.&L. Vasiu)