Fumatul ucide!

Discutii filosofice pe teme actuale.
kinga

Post by kinga » 18 Aug 2006, 09:31

Hei de la tine am invatat ..AVIOANE ..AVIOANE..... :mrgreen: :mrgreen:
Da ce repede uiti ..si nu ti-am scris tie ..ci lui Gavril... las sa se planga el..nu tu...ca nu e musai sa citesti ce am postat

PS
nu-ti multumesc... :mrgreen: :mrgreen:

kinga

Post by kinga » 18 Aug 2006, 09:59

Fumul de tigara contine peste 4.000 de substante chimice diferite, din care peste 300 sunt toxice pentru om nicotina, arsenic, radon, cianuri, fenol, DDT, azbest, benzen, monoxid de carbon, formaldehida, etc.) si alte 43 sunt cancerigene. Cei mai toxici compusi sunt nicotina, gudroanele si monoxidul de carbon.

Nicotina stimuleaza inima prin eliberarea de catecolamine care cresc tensiunea arteriala, frecventa cardiaca si nevoia de oxigen a inimii. De asemenea, nicotina stimuleaza sistemul nervos, legandu-se de receptorii colinergici centrali dupa numai 7 secunde de la inhalare. Aceasta activeaza caile neuro-umorale si duce la eliberarea de hormoni si neurotransmitatori. Asa se explica efectele euforice si instalarea dependentei de nicotina.

Gudroanele din fumul de tigara sunt cancerigene.

Monoxidul de carbon scade capacitatea de transport a oxigenului si favorizeaza aparitia aterosclerozei.

S-a estimat ca fumarea unei singure tigari scurteaza viata cu 7 minute, iar fumarea unui pachet de tigari pe zi scurteaza viata cu 140 minute/zi, 51.100 minute/an sau 35,5 zile/an. Aceasta inseamna ca anii fumatorilor au mai putin de 11 luni!

Potrivit celor mai recente studii, rata mortalitatii in randul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decat la nefumatori la toate grupele de varsta. Aceasta inseamna ca jumatate dintre fumatori vor deceda in cele din urma ca rezultat al fumatului. Daca tendintele actuale legate de fumat vor persista, aproximativ 500 de milioane de persoane aflate astazi in viata, adica cca. 9% din populatia globului, va deceda ca urmare a folosirii tutunului.

Aproximativ jumatate din decesele legate de fumat se produc intre 35-69 ani, ceea ce face din fumat cea mai importanta cauza de moarte prematura in tarile civilizate. Multi din cei care mor din cauza fumatului nu fumeaza multe tigari pe zi, dar majoritatea fumeaza din adolescenta. Fumatorii trecuti de 30 de ani sufera de 5 ori mai multe infarcte miocardice decat nefumatorii. De fapt infarctul miocardic este principala modalitate prin care fumatul ucide tinerii. se estimeaza ca fumatul este responsabil de aproximativ 75% din infarctele care apar la fumatorii cu varsta sub 50 de ani.

Dar efectele fumatului nu se opresc aici. Fumatul cauzeaza cca. 30% din decesele prin cancer. In medie, aproximativ 90-95% din decesele prin cancer pulmonar la barbati si 70-75% la femei se datoreaza fumatului. Fumatul provoaca si alte forme de cancer: de trahee, bronhii, laringe, cavitate bucala, buze, limba, gura, faringe, esofag, pancreas, vezica urinara, rinichi, stomac si col uterin.

Cineva a avut curiozitatea de ordoneze alfabetic numele bolilor legate de fumat. Rezultatul a fost surprinzator: pentru fiecare litera din alfabet exista cel putin o boala!

Daca doriti sa va lasati de fumat, acum este momentul! Chiar daca dependenta provocata de nicotina este comparabila cu cea data de heroina, obiceiul fumatului poate fi invins. Cele mai mari sanse de reusita le au programele care includ renuntarea completa la tigari, modificarea comportamentelor care favorizeaza fumatul, asistenta psihologica, terapia de grup, inceperea unui program de exercitiu fizic si eliminarea altor droguri (alcool, cafea, etc.).

Robin, scuze ca am scris off topic. :floare: :floare: :floare: :floare:
am citit ce este mai sus ..si da ma las de fumat.

totem

Post by totem » 18 Aug 2006, 23:18

kinga wrote:Multam.,...Totem....

:kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

PS

Si imi dai un vot????? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Esti o forumista pe cinste, dar o prefer pe Krisstina, ca-mi place stilul ei.Primesc insa toate cele 5 :kiss:, ca nu au legatura cu votul, sper. :mrgreen:

totem

Post by totem » 18 Aug 2006, 23:34

n-am nimic cu fumatul, fumatorii sau nefumatorii, sa se inteleaga dar ma enerveaza cand cineva face pe nebunul sau pe desteptul si imi spune ce trebuie sa fac sau sa nu fac;cand cineva se lanseaza in asemenea comentarii, are timp de pierdut, ca oricum nu-l baga nimeni in seama, dar se posteaza de amorul artei, unii zic ca da, altii zic ca ba, si rubrica se lungeste inutil, ca oricum fiecare face ce vrea el, nu ce zice te miri cine, care n-are alta treaba.Asa ca v-ati suparat degeaba pe ce-am zis eu, mai bine urecheati pe cei care bat campii. :mrgreen: :mrgreen:

denominatus

Post by denominatus » 19 Aug 2006, 00:18

Ai ma... nu ma-n nebuni... Chiar asa? :-D

dasefx

Post by dasefx » 19 Aug 2006, 00:27

n-am nimic cu fumatorii, per a contrario..... :lol: , dar totusi nu inteleg cum naiba fumul de tigara contine 4000 de substante din care 300 cancerigene :?: unde se cultiva tutunul? in depozite de deseuri radioactive :roll: auzi, azbest! :-D

denominatus

Post by denominatus » 19 Aug 2006, 00:36

E pe bune...
Si nu numai atat... dar lista asta poate fi si mai lunga....
La o tigara fumata normal, lejer, ai o lista de substante.
La aceeasi tigara, fumata repede (temperatura mai inalta a arderii) ai alta lista de substante :grin:
Daca ar fi fost cateva substante doar, s-ar fi gasit modalitatea de a le neutraliza. Dar sunt prea multe si cercetarile lor au dat chix.

kinga

Post by kinga » 19 Aug 2006, 07:41

totem wrote:n-am nimic cu fumatul, fumatorii sau nefumatorii, sa se inteleaga dar ma enerveaza cand cineva face pe nebunul sau pe desteptul si imi spune ce trebuie sa fac sau sa nu fac;cand cineva se lanseaza in asemenea comentarii, are timp de pierdut, ca oricum nu-l baga nimeni in seama, dar se posteaza de amorul artei, unii zic ca da, altii zic ca ba, si rubrica se lungeste inutil, ca oricum fiecare face ce vrea el, nu ce zice te miri cine, care n-are alta treaba.Asa ca v-ati suparat degeaba pe ce-am zis eu, mai bine urecheati pe cei care bat campii. :mrgreen: :mrgreen:
Totemmmm
te-ai gandit ca nu e musai sa citesti postarile??????
Si acum fara gluma..ca am glumit destul.
Fumez de mult.... si da as vrea sa ma las. Pentru ca simt ca nu e bine.
Si da..ma ajuta sa citesc asa ceva.
Este ca un dus rece...poate ma trezeste.
Dar daca tie nu-ti convine..intra si tu pe Barfe..si lasa divagatiile. :mrgreen: :mrgreen:

Post Reply