Sofia, ceea ce naste controversa, in toata inlantuirea aia de cauzalitati expusa de mine, este daca exista sau nu intentia lui C in comiterea violului, caci daca nu exista, nu are cum exista participatie. De ce? Violul fiind o infractiune care se executa doar cu intentie, in absenta intentiei in comiterea violului nu ai avea viol, deci ai avea instigare la ce? La o fapta care nu exista prevazuta in legea penala, deci care nu-i infractiune?Trebuie sa instigi la ceva..nu?
Cat despre ce-au expus ca exemple codobelc, parca, si sansiro, am ras de-am murit. Voi nu sunteti normali (dan nici eu!

)

Sigur, logica voastra este de bun simt si merge si pe intentia legiuitorului de a proteja, ca valoare sociala si "moralitatea vietii" asa cum zice Filipasi.
Totusi, cred ca trebuie analizate, in primul rand, imprejurarile de fapt, prin prisma probelor, pentru ca ele ne pot pune in fata unor ipoteze de lucru care sa nu fi putut fi imaginate de legiuitor cand a edictat textele aplicabile. Pot aparea situatii pana mai ieri considerate fantasmagorice: de exemplu, C este amic cu A si B, A si B formand un cuplu. A si B, de comun acord, obisnuiau sa-l cheme pe C in intermezzo-urile lor amoroase, punandu-si in aplicare fantezii diverse: gen, intra un spargator in casa, in timp ce ei faceau dragoste si, gasindu-i in acea postura, li se alatura. A si B se cearta si B hotaraste sa-l paraseasca pe A. A, ca sa se razbune pe B, o ademeneste sub un pretext oarecare la el acasa, o lipseste de libertate in mod ilegal, o violeaza si-l cheama si pe C (ca de obicei), fara a-i mentiona acestuia ceva despre cearta din cuplu, cauzata de hotararea lui B de a nu mai fi impreuna, sau. A existat intentia lui C la viol? O sa ziceti ca da, pentru ca, de bun simt, este ca un consimtamant la act sa fie actual si nemijlocit. Dar eu adaug ca, la dosar, am declaratia lui B, care confirma declaratia lui C, cum ca acesta nu a stiut nimic despre planul diabolic al lui A de a o viola pe B. In plus, B afirma, ca nu ar fi avut nimic impotriva actului cu C si ca doar A i-a infrant consimtamantul. Ce faceti in acest caz? Aplicati legea, zicand ca intentia lui C rezulta ex re, din faptul ca avea calus in gura fata?