INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
-
mariusms
amitza wrote:Cne naibii se duce la furat de morcovi?
Copii de la mine din cartier (fata de 13 ani si 5 luni , caz real )fura scutere si devasteaza cimitire.(din nou , este un caz real).
cred ca astia care au venit la furat de morcovi erau de la gradinita , ca de cand intra la scoala se emancipeaza .

Este o speta mai veche, de cand se furau si morcovi. Deci?

-
mariusms
amitza wrote:mariusms wrote:Lista cu componenta comisiilor nu se publica.
Dar, ca tot l-am vazut pe dl Toader pe lista Amitzei, vreti o speta interesanta, inspirata de la domnia sa?
A si B au hotarat sa fure morcovi de la o ferma.
A si B, fiind convinsi ca C, pe care l-au gasit la locul faptei, era paznic la acea ferma, l-au lovit pana cand acesta a recunoscut ca si el tot la furat de morcovi venise, dupa care l-au lasat in pace. Totusi, de frica, C a plecat, A si B ducandu-si planul la bun sfarsit.
a) A si B au savarsit talharie;
b) A si B au savarsit furt calificat.
c) C a savarsit tentativa la furt calificat.
Parerea mea e ca raspunsurile corecte sunt A si C .Dar sunt prea putine detalii pentru a se face incadrarea corecta .De ce s-a retinut la C tentativa la furt calificat? pe baza carei agravante?
Raspunsul dat de dl prof Toader este b).
-
amitza
Doar de curiozitate, este motivata?
-
amitza
A considerat ca violenta a fost savarsita din eroare asupra lui c?
si in cazul asta era concurs intre furt calificat si lovire (in cel mai bun caz ). Deci niciun raspuns nu era corect,daca interpreteaza asa .
Oricum violenta a fost savarsita pentru a savarsi furtul , chiar daca nu stiau ca C nu e paznic.
Si la C de ce nu e tentativa , a retinut desistare?pai C a plecat ca a fost batut de A si B , nu pentru ca si-a dat seama ca greseste. Si oricum daca agravanta era cea de la litera I la C era violare de domiciliu , chiar si in cazul desistarii.
Eu nu am studiat nimic din acest domn Toader, dar daca face astfel de spete , nici nu am de gand sa citesc.
-
mariusms
Este motivata astfel: "atunci cand exista eroare cu privire la persoana agresata, raspunderea penala este determinata de ceea ce s-a intamplat in realitate, nu in raport cu ce a crezut faptuitorul ca se intampla".
Nu intereseaza aici (la varianta b) violenta, nu discutam despre ea. Din enunt nu este exclusa violenta, pentru ca nu scrie "numai furt".
-
mariusms
amitza wrote:
Si la C de ce nu e tentativa , a retinut desistare?
Nu ai citit cu atentie grila. O fi tentativa, dar nu la furt calificat.
-
amitza
Pe C l-au gasit la ocul faptei, deci innauntrul fermei, in functie de cum a intrateu zic ca e tenativa la furt calificat cf art 209lit i. Violare de domiciliu nu poate sa fie ptr ca nu exista violare de domiciliu in cazul PJ.
Iar cu privire la violenta , atata timp cat in cazul in care se retine omor in situatia in care o persoana este ucisa din eroare in locul altei persoane, ar trebui sa existe aceeasi solutie si in cazul formelor mai putin grave ale faptei:lovire, vatamare corporala , vatamare corporala grava, care in situatia in care ar surveni moartea ar fi absorbite de omor.
-
allynna
mariusms wrote:Lista cu componenta comisiilor nu se publica.
Dar, ca tot l-am vazut pe dl Toader pe lista Amitzei, vreti o speta interesanta, inspirata de la domnia sa?
A si B au hotarat sa fure morcovi de la o ferma.
A si B, fiind convinsi ca C, pe care l-au gasit la locul faptei, era paznic la acea ferma, l-au lovit pana cand acesta a recunoscut ca si el tot la furat de morcovi venise, dupa care l-au lasat in pace. Totusi, de frica, C a plecat, A si B ducandu-si planul la bun sfarsit.
a) A si B au savarsit talharie;
b) A si B au savarsit furt calificat.
c) C a savarsit tentativa la furt calificat.
Desi am fost tentata sa zic a , cred ca e furt calificat, raportul mijloc - scop nu s-a realizat, dupa ce a recunoscut C ca a venit si el la furat l-au lasat in pace.
-
mariusms
Da, si eu zic la fel.

-
allynna
amitza wrote:Insa in cazul in care va exista la INM o astfel de intrebare (ceea ce nu e exclus la ce oameni "draguti " sunt pe acolo )eu as alege varianta cu furtul calificat prev si ped de art 209 lit i,care absoarbe violarea de domiciliu si distrugerea, pentru ca opinia majoritara inclina in acest sens , desi exista si opinii contrare, iar RIL ul mentionat nu se refera la furtul calificat savarsit in astfel de imprejurari.Decizia respectiva nu clarifica complet nici macar situatia talhariei , asa ca nu cred ca ar trebui extrapolata si la furtul calificat mentionat, mai ales ca legea penala e de stricta interpretare si aplicare iar textele legale sunt diferite :furtulsavarsit prin efractie , escaladare, prin folosirea fara drept a unei chei adevarate sau mincinoase/talharia savarsita intr-o locuinta sau dependinta .
Subscriu.
-
mariusms
kynes wrote:Nu e nicio absortie.
Dupa parerea mea avem o singura infractiune de furt (cu trei coautori) si o singura infractiune de violare de domiciliu, la fel comisa in coautorat.
Daca toti faptuitorii actionau asupra acelorasi bunuri, atunci puteam vorbi de o infractune unica si de 3 coautori. Insa asupra acelorasi bunuri a actionat numai C, care va fi coautor cu A pentru fapta consumata si cu B pentru tentativa. O alta solutie ar lipsi de efecte institutia tentativei, ceea ce este inadmisibil.
-
amitza
Chiar daca se considera ca este corecta incadrarea de furt calificat , solutia este incompleta pentru ca nu face referire la violenta savarsita asupra lui C.
Asa cum am mai spus aici este vorba de o infractiune deviata modalitatea error in personam , iar opinia dominanta in cazul infractiuni deviate este ca atata timp cat toate cerintele de incriminare prevazute de legea penala s-au realizat in aceasta forma , exista o singura infractiune , si anume aceea care s-a realizat in conditiile devierii de la proiectul initial.
Sub acest aspect , confundarea victimei reale cu alta persoana , de pilda , consituie aceeasi infractiune , pentru ca legea penala ocroteste in mod identic vietile tuturor.(dde ex in caz de omor prin eroare asupra persoanei)
Violenta a fost savarsita pentru savarsirea furtului, chiar daca a fost indreptata din greseala impotriva altei persoane.
-
mariusms
Nu s-a facut referire la infractiunea de violenta, asa este. Este si violenta, bineinteles, dar nu la acest aspect se referea intrebarea.
-
madalinutza
buna!
am o nelamurire.....la procedura civila....intra cumva si litispendenta si conexitatea?...ma refer la competenta, binenteles.
-
allynna
madalinutza wrote:buna!
am o nelamurire.....la procedura civila....intra cumva si litispendenta si conexitatea?...ma refer la competenta, binenteles.
Absolut.