Noi examene, noi spete

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
leustean

Post by leustean » 14 Jun 2006, 07:24

Am citit.
Ce sa zic : se poate, in conditiile in care se cere constatarea nulitatii absolute, nu anularea.
Chestiune de pura terminologie, sau poate nu...
:kiss:

kko

Post by kko » 14 Jun 2006, 08:04

Acu io mai am o nelamurire, plecand tot de la speta asta spre + infinit.

Daca dreptul de preferinta era notat in CF, cum se punea problema cu nulitatea, sau ce putea sa ceara beneficiarul respectivului drept ?
S-ar putea face o mica paralela cu situatia in care in CF este notata promisiunea de vanzarea cumparare asupra imobilului +un eventual"bonus prevazator" adica si interdictia de vanzare cumparare si grevare de sarcini pana la efectuarii vanzarii cumpararii efective, liber consimtita de proprietarul imobilului ?????Daca proprietarul trecea peste aceste imprejurari si instraina imobilul unui tert, cum se punea problema cu noul contract ?

In doctrina, chestiunea nulitatilor este uneori ambigua. Principala diferenta intre nulitatile absolute si cele relative , ar fi interesul ocrotit.Daca in cazul nulitatilor absolute, izvorul lor consta in norme juridice care ocrotesc un interes general, obstesc, in cazul nulitatilor relative, acestea intervin in cazul nerespectarii, la incheierea actului juridic , a unor norme care ocrotesc un interes particular, individual. In fine, daca s-ar sustine in mod absolut teza potrivit careia, nulitatile relative izvorasc intotdeauna din lege si niciodata din vointa partilor, ne vom lovi de art.969 C.civ care spune :"Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante"Asa fiind, daca unul dintre cocontractanti isi conditioneaza/limiteaza dreptul lui de a dispune asupra unui bun, in favoarea celuilalt, conventia are putere de lege, nu????? Chiar daca art.973 C.civ spune :"Conventiile n-au efect decat intre partile contractante", in conditiile in care se asigura publicitatea, deci opozabilitatea fata de terti, acestia pot afla ca anterior, respectivul personaj a promis altcuiva ceva ori si-a conditionat dreptul sau de a dispune liber pana la implinirea unui anumit eveniment.

Sunt cateva puncte de vedere strict personale si intrebari retorice la care sunt curios cum ar raspunde de ex. Deak ,Barsan, Voineag si alti mari consacrati. :roll:

Prin urmare, in situatia in care dreptul de preferinta era notat in CF, de ce nu ar fi putut reclamantul sa solicite anularea noului contract de vanzare cumparare, fiindu-i incalcat interesul sau particular, individual ?( Cu particularitatea , ca in speta este vorba despre un alt fel de instrainare)

In fine, discutam de dragul discutiei, nu ??? Speta de examen a fost interesanta insa in practica , astfel de spete pot fi mult mai complicate iar solutiile, diferite

leustean

Post by leustean » 14 Jun 2006, 13:38

Cu sau fara notare, cu sau fara inscriere in CF, se poate cere anularea/constatarea nulitatii.
Ma insel eu oare?...

kko

Post by kko » 14 Jun 2006, 15:35

Eu nu am afirmat asta cu gura larga ... :lol:

norocel

Post by norocel » 14 Jun 2006, 15:39

KKO wrote:Sunt cateva puncte de vedere strict personale si intrebari retorice la care sunt curios cum ar raspunde de ex. Deak ,Barsan, Voineag si alti mari consacrati. :roll:
Nu stiu ce au de zis Deak si Barsan dar Voineag cred ca are multe de zis, acum dupa ce a aflat ca a picat examenul si a luat numai 7 la civil. :mrgreen:

kko

Post by kko » 14 Jun 2006, 15:41

:-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D

leustean

Post by leustean » 14 Jun 2006, 17:18

KKO, eu zic sa... :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(
Fiindca iata, li se intampla si lor si nu-i crestineste sa radem...
Sint note proaste pe acolo?
Nu indraznesc sa ma uit.
Automat, cand ma uit la liste cu note, ma apuca niste...crampe ...de emotie.
Dar hai ca divaghez de la subiect.
Sa fie pace!
Inchidem topicul si cream altul pentru anulari, nulitati, rezolutiuni si revocari?
Sa ne lamurim odata...

kko

Post by kko » 15 Jun 2006, 06:38

Leustene, io nu radeam de necazul omului ci de situatie&.... ca este hilara. Testele grila pt. magistratura, etc (V.Voineag)&....le am si eu in biblioteca. Sunt faine; "criminale" in opinia unor fosti candidati la INM. :mrgreen:
Situatia imi confirma faptul ca un teoretician al dreptului, scrupulos si meticulos in corelatiile logice si juridice pe care le face, se pierde adeseori in ceata gandirii celor care judeca. :mrgreen:

Imi aduc aminte de o speta comerciala mai inedita in care eram parat. Solutia mi se parea clara ca lumina zilei. In intampinare am argumentat cum trebuie iar ideile mele le-am intarit prin citate din Carpenaru (am anexat fotocopia paginii respective din carte). Prezidenta(o madama inteligenta dar rea ca dracu) s-a chinuit ceva ca sa admita cererea in contradictoriu cu mine. Cand i-am citit motivarea, in primul moment am fost turbat, dupa care m-am amuzat. Individa citise bibliografia indicata de mine cu mare atentie, astfel incat in considerente a copiat cuvand cu cuvant jumatate dintr-un paragraf din cartea respectiva, fara ghilimele (dar de la o alta pagina-nu ai xeroxata anexata intampinarii); celalata jumatate din paragraf nu a reprodus-o pentru ca imi era favorabila mie (imi sustinea ideile). Cum sunt foarte sensibil la amanunte din astea, in calea de atac am speculat la maxim gandirea ei "selectiva", anexand si fotocopia paginii respective din care madama "plagiase"1/2 din paragraf. Si am castigat. :twisted:

leustean

Post by leustean » 15 Jun 2006, 06:49

Si eu planga alaturi de tine, KKO.
Pentru aceleasi motive...
Sa nu ma intelegi gresit, fiindca nu te admonestam, nicidecum.
Ce sa mai zic : daca te uiti la notele luate la aceste examene (la toate), vezi cat de greu se ia cate un 8,80 si te gandesti : oare de cand a ajuns dreptul sa fie mai greu decat matematica, sau fizica sau mai stiu eu care stiinta exacta.
Fiindca asa pare ca a devenit.
Sint convins ca daca dreptul ar fi putut fi cantarit pe baza unor rezultate fixe ca in cazul acestor stiinte citate, ar fi fost posibile punctaje cu mult mai mari.
Ca sa nu mai pun la socolteala faptul ca eu nu am facut facultatea in acest sistem.
Vad ca a devenit o manie : sa cauti cu lupa, printre fraze ciuntite, dovada stiintei.
Nu va suparati pe mine colegi, iar mi se va spune ca sint suparat, sint doar sceptic.
Cum vor mai arata oare articolele din revistele de drept fata de noua tendinta (care cere sa fii cat mai succint)? Unde va disparea farmecul argumentarii?

Post Reply