Se poate renunta la avocatul din oficiu ?

Discutii privind procedura civila
fuji

Post by fuji » 08 Jan 2006, 11:10

Denominatus wrote:
In civil, daca ti s-a dat asistenta judiciara, poti in orice moment sa renunti la ea.
Daca nu vrei sa renunti la ea, poti in orice moment sa renunti la serviciile avocatului care iti acorda asistenta judiciara, fara a renunta la asistenta judiciara in sine, si sa ceri ca avocatul sa fie inlocuit de catre Barou, cu un alt avocat. Aici trebuie sa dai si o motivare.

In penal, unde legea zice ca e obligatoriu sa ai asistenta judiciara, nu poti sa renunti la asistenta judiciara. Dar la fel poti sa soliciti inlocuirea avocatului, daca nu corespunde profesional.
Temeiul? Dreptul la aparare, care trebuie sa fie reala si efectiva (adica la nivelul profesional impus de lege si statut), si nu doar de forma.

Parerea mea.
Suna cum trebuie ce zici tu. Si eu zic ca omul poate renunta la asistenta juridica gratuita si sa se apere singur (desi, in acest caz, avocatul respectiv poate comenta ca pt. munca prestata cine-l plateste... :mrgreen: ) Cat priveste inlocuire avocatului, mi se pare intersant ca in statut nu exista nici o reglementare privind aceasta chestiune (conditii, motive, etc). Deci, este la latitudinea Baroului cum hotaraste ? Sau trebuie cumulata aceasta masura cu o sanctionare a avocatului respectiv care nu si-a facut datoria cum trebuie uneori din lipsa de experienta(stagiari, avocati tineri) alteori din necompetenta ?

denominatus

Post by denominatus » 08 Jan 2006, 11:26

Da, Fuji, nu zice nimic expres de substituirea avocatului din oficiu pentru motiv de incompetenta, delasare, etc.
Asta nu inseamna ca nu se poate schimba.
Cred ca trebuie, in interpretarea dispozitiilor legale, sa se p[lece de la ratiunea asistentei judiciare si dreptul omului de a fi aparat, chiar daca nu are resurse financiare ca sa isi asigure singur aceasta aparare.

Adica obligatia Baroului este de a desemna un avocat. Un avocat care sa faca treaba. Daca desemneaza un avocat care nu face treaba, inseamna ca nu are un avocat care sa faca treaba. deci nu ai asistenta, sau, mai rau, ai asistenta defectuoasa.
Prin urmare, baroul nu si-a indeplinit obligatia de a face posibila acordarea gratuita a asistentei. Prin urmare, trebuie sa faca acest lucru posibil.
Daca nu-l schimba si daca se poate demonstra culpa, cred ca ar putea atrage si o raspundere a baroului... pentru ca a desemnat un avocat incompetent, pentru ca permite sa existe un avocat incompetent.
etc.

we placut.

bog28

Post by bog28 » 08 Jan 2006, 13:01

[quote]Cel mai grav e cand NU LE PASA ca NU POT.

P.S. Pe mine macar ma doare cand nu pot.

[/quote]

:aplauze: :aplauze: :aplauze:
hai ildi, ca ai fost dragutza :!:

ildi

Post by ildi » 08 Jan 2006, 14:15

Eu totdeauna sunt draguta. :mrgreen:

Sa stiti ca avocatii stagiari numiti din oficiu sa acorde asistenta juridica sunt sanctionati cu amenda in valoare de 200 ron in cazul in care nu fac treaba buna. Cel putin la Cluj asa s-a intamplat anul trecut si a fost un mare scandal pe tema asta, nu stiu la alte barouri cum stau lucrurile.

matrixro

Post by matrixro » 08 Jan 2006, 16:45

La masuri de protectie a avocatilor impotriva actelor de agresiune a clientilor nemultumiti s-a gandit cineva?

ildi

Post by ildi » 08 Jan 2006, 18:57

Sigur ca da!

In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta avocatul este protejat de lege. art. 4 din legea pt. org. profesiei.

Si vezi si in art. 37!

bog28

Post by bog28 » 08 Jan 2006, 20:42

[quote]Sa stiti ca avocatii stagiari numiti din oficiu sa acorde asistenta juridica sunt sanctionati cu amenda in valoare de 200 ron in cazul in care nu fac treaba buna.[/quote]-

cine ii sanctioneaza si in ce temei ? baroul ? cine apreciaza daca au facut treaba bine sau nu ?

la noi, l-am vazut pe decan stand "in public" si urmarind sedintele la care presteaza stagiarii. :-|

luciflor

Post by luciflor » 05 Feb 2006, 16:22

Am urmat sfaturile primite de la voi. Am discutat cu avocatul din oficiu si a iesit foarte bine. Nu numai ca a studiat dosarul si s-a prezentat extraordinar in instanta, ci chiar a castigat. Si mi-a multumit. Si eu i-am multumit, bineinteles. Bucuria ar fi fost mai mare daca nu as fi ramas ... ca semnatura. :floare:
PS. Daca am deranjat pe cineva, undeva, cumva, candva ... imi cer scuze. :floare:

ildi

Post by ildi » 05 Feb 2006, 16:44

:kiss: :kiss: :kiss:

denominatus

Post by denominatus » 06 Feb 2006, 09:44

luciflor wrote:Am urmat sfaturile primite de la voi. Am discutat cu avocatul din oficiu si a iesit foarte bine. Nu numai ca a studiat dosarul si s-a prezentat extraordinar in instanta, ci chiar a castigat. Si mi-a multumit. Si eu i-am multumit, bineinteles. Bucuria ar fi fost mai mare daca nu as fi ramas ... ca semnatura. :floare:
PS. Daca am deranjat pe cineva, undeva, cumva, candva ... imi cer scuze. :floare:
Atata vreme cat ai prieteni, nu esti singur. Fruntea sus, voinicule. :)
Life is a journey, not a destination.

Post Reply