Discutii privind procedura penala
-
excalibur
wittmann wrote:Am gasit pe internet o decizie a Curtii Supreme SUA din 1964. Nu e decizie CEDO, dar m-am gandit ca dreptul de a pastra tacerea e un drept universal acceptat de orice tara ce se pretinde cat de cat civilizata.
Iata ce se spune in cuprinsul deciziei (Escobedo v Illinois) - scuzati traducerea de proasta calitate

:
"[...]Cand investigatiile politiei inceteza a fi o ancheta generala asupra unei infractiuni nesolutionate si se axeaza in mod special asupra unei persoane [...] careia i s-a refuzat accesul la avocat si care nu a fost informata asupra dreptului constitutional de a pastra tacerea, acest lucru echivaleaza cu incalcarea dreptului la avocat si nici o declaratie obtinuta de catre politie nu poate fi folosita impotriva sa la proces."
De ce spui tu Marius ca speta asta vorbeste numai despre dreptul la avocat ?
Ai observat ce am subliniat?
-
mariusms
Excalibur, nu ti se pare ca ai subliniat ceva incomplet?
In concluzie, dupa parerea unora, atunci cand ne dam acordul putem sa fim sub incidenta legii penale, iar cand refuzam sa ne dam acordul, nu mai suntem.
-
elenaxxx
Exista un text de lege expres in codul de procedura civila art.191 "sunt scutiti de a fi martori: .1)....2).......3)cei care prin raspunsurile lor s-ar expune pe ei insisi sau ar expune pe una din persopanele aratate in art.189 la pct.1 si 2 la o pedeapsa penala sau dispretului public"
Desi in procedura penala nu exista un text expres, persoana citata ca martor :
- poate sa nu se prezinte (=abatere judiciara - amenda);
- se poate prezenta si refuza sa depuna ca martor (=abatere judiciara). Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de marturie mincinoasa. O decizie a fostului Tribunal Suprem din 1984 spune ca nu e nici favorizare a infractorului pt ca nu se comit acte concrete de ajutorare.
- se poate prezenta si sa depuna, dar sa refuze sa dea raspunsuri la intrebarile care l-ar pune in situatia de a se autoacuza ( nu pateste nimic; eventual se supara procurorul de sedinta).
-
mariusms
Daca nu sunt aspecte esentiale judecarii, da, martorul poate sa taca, conf. art. 260 CP. Restul sunt adaugari impardonabile la lege.
Parerea mea.
-
dricaru
Mariusika...o am intr-o culegere pncasa
O caut si itzi spun.
-
sorinasandor
in urma cu 3 ani o colega de clasa i-a spus la o alta colega ca a fost violata de tatal vitreg.colega mi-a spus si mie.victima nu a depus nici o plangere pana acum in urma cu 1 an.anul trecut m-a chemat si pe mine si pe cealalta colega a mea sa depunem o declaratie la politie.am mers si am dat declaratie.eram minora anu trecut.acuma dupa un an m-a sunat din nou colega sa merg sa mai dau o declaratie.eu nu mai vreau sa fiu implicata in acest caz.ce se poate daca refuz sa mai dau iar declaratie?cazul inca nu a fost inaintat la politie
-
Guest
Se poate motiva o hotarare judecatoreasca de condamnare pe jurisprudenta si doctrina in lipsa unui articol determinat de lege?
-
johei
Jurisprudenta si doctrina interpreteaza, concretizeaza si eventual (in limite destul de mici) completeaza un articol de lege, insa nu-l inlocuieste... Pentru ca si jurisprudenta, tot pe lege se bazeaza...
-
him19
As avea si eu o intrebare in ceea ce priveste martorul intr-o situatie patita asta la care eu nu prea-i gasesc rezolvare.Astazi pe strada politist a oprit o masina care avea o cutie cu vreo 10-20 cartuse de tigari si vazandu-ma pe strada a zis ca sa ma uit ce are omul in masina si o sa ma suna sa semnez ceva.Acuma intrebarea e daca trebuia sa semnez un proces verbal s-au ceva nu trebuia sa merg si eu la sectie s-au sa ma sune azi,procesul se completeaza dupa cateva zile si ce se intampla daca eu refuz sa merg deoarece am fost chemat de el sa vad nu pot fi martor la nimic ce nu am vazut nu?Desi cred ca a fost doar mai mult pentru ai speria pe cei cu masina deoarece erau doar el si inca un politist astfel ca nu cred ca razia a fost foarte importanta insa nu vreau sa imi fac nici un fel de probleme.Precizez ca nu mi-am dat nici un fel de date.
-
santinela
Dreptul european primeaza asupra dreptului intern si ca atare daca refuzi in mod expres sa dai orice fel de declaratie in calitate de martor este in regula nu poti fi obligat.Organele de ancheta intocmesc un proces-verbal care sa consemneze refuzul tau in aceasta faza a anchetei. In fata judecatorului esti obligat a depune marturie.