auto furat

Discutii privind Dreptul Penal
mariusms

Post by mariusms » 22 Jul 2005, 13:34

Sorry, ti-am explicat mai sus. Nu ai dreptate.

procurorul

Post by procurorul » 22 Jul 2005, 13:40

Adica vrei sa spui ca incadrarea respectiva absoarbe violarea???
Nicidecum.Practic , agravanta are menirea de a sanctiona pericolulu social produs prin realizarea talhariei intr-o locuinta -un cadru ce ar trebui sa denote o situatie de siguranta personala ridicata ( pe romaneste , se sanctioneaza mai grav tupeul faptuitoruluio care realiozeaza talharia in locuinta ).
Pai , te mai intreb si te rog sa imi detaliezi...Nu vezi chiar nici o diferenta intre cele doua situatii : existanta acordului / lipsa acestuia???

procurorul

Post by procurorul » 22 Jul 2005, 13:49

Mai gandeste-te si la obiectul juridic al celor doua infractiuni...Ce valori sociale sunt aparate prin sanctionarea talhariei si ce valori sociale sunt protejate prin incriminarea violarii de domiciliu.
Ti-am zis.Inviti un prieten la tine sa te ajute la tema si dupa aceea te talhareste de mobil.
Varianta 2.In timp ce iti faci tema iti intra unul pe geam si te talhareste de acelasi mobil.
Crezi ca sunt situatii identice ???
Pe care din variante le implica incadrarea din 211 cp?
Sper ca te-ai convins ca nicidecum pe a doua!!!

mariusms

Post by mariusms » 22 Jul 2005, 13:51

La individualizarea pedepsei conteaza ce ai spus, respectiv a fost invitat si a talharit, pe de o parte, iar pe de alta parte a intrat cu forta in domiciliu si a talharit. Insa incadrarea juridica este aceeasi pentru ca, altfel, legiuitorul ar fi specificat, cum spune la multe alte infractiuni ca se aplica regulile de la concurs.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 22 Jul 2005, 13:54

legile penale sunt de stricta interpretare, sau cel putin asa erau pe vremea mea.

procurorul

Post by procurorul » 22 Jul 2005, 14:02

marius , hai sa fim seriosi...Daca ar fi asa , am avea un cod atotcuprinzator ( perfect ) . Ori , perfectiunea nu prea se gaseste aici...
Attorney , situatia faptica depaseste cu mult camoul vizual al legilor...Daca ar fi asa simplu , atunci penalul ar fi un automat in care introduci datele si iti scoate solutia...cu sau fara lapte ...la pahar...
marius , hai sa fim seriosi si sa recunoastem MAREA DIFERENTA DINTRE SITUATII...

mariusms

Post by mariusms » 22 Jul 2005, 14:14

Din cate stiu eu, se poate intalni infractiunea complexa varianta agravanta, la infractiunea complexa varianta tip. In cazul din speta chiar aceasta situatie se intalneste.
Tocmai, pentru ca legea penala este de stricta interpretare si aplicare, nici imi trece prin cap sa spun ca ar fi concurs, nici cu santajul, nici cu violarea de domiciliu.

procurorul

Post by procurorul » 22 Jul 2005, 14:20

Se pare ca discutia nu isi mai are rostul , pentru ca fiecare o tine pe a lui ...
Totusi , nu fi exagerat de formalist...Rigiditatea nu trebuie sa se intersecteze cu dreptul !!!
Daca tu chiar nu sesizezi diferenta , iti respect opinia , dar mi-o pastrez pe a mea !!!
Sper totusi sa crezi acum , dupa ce ti-am exemplificat , in opinia ta si sa NU FIE DOAR UN AMESTEC DE INCAPATANARE SI MANDRIE in a-ti schimba parerea... :bye: !

ADR

Post by ADR » 22 Jul 2005, 22:11

violarea de domiciliu se absoarbe in furtul calificat prin efractie escaladare sau cheie

dar eu pun intrebarea daca usa este deschisa nici nu sare gardul ca poarta e deschisa si nici nu foloseste o cheie si nici nu exista o alta agravanta ce va fi furt simplu sau concurs cu violare de domiciliu

mariuca

Post by mariuca » 22 Jul 2005, 23:29

talharia savarsita intr-o locuinta sau dependintele acesteia este o imprejurare de agravare specifica talhariei, ea neregasindu-se in continutului furtului calificat, iar legiuitorul la introducerea ei a avut in vedere periculozitatea faptuitorului (cum spunea si procurorun), data de frecventa ridicata a acestor modalitati de comitere a talhariei cat si de faptul ca adesea victimele locuiesc singure, in locuri izolate, neputand opune rezistenta ceea ce creaza si mai mare curaj infractorilor de a comite fapta. Asadar imprejurarea vizeaza locul unde se comite infractiunea si nu modul in care se ajunge in aces loc, de aceea nu se poate considera ca in continutul infractiunii de talharie savarsita intr-o locuinta sau dependintele acesteia ar intra si actiunea de patrundere FARA DREPT (in aceasta situatie consider ca ne aflam in prezenta unui concurs de infractiuni: violare de domiciuliu si talharia savarsita intr-o locuinta sau ependintele acesteia) in locuinta sau dependinta de unde s-a sustras bunul. Drept urmare a da un alt inteles dispozitiei inscrise in acest text de lege, ar insemna o incalcare a princpiului legalitatii incriminarii, in aplicarea caruia infractiunea absorbita nu poate fi dedusa pe cale de interpretare.

mariusms

Post by mariusms » 23 Jul 2005, 01:20

Oameni buni, voi imi creati insomnii, pe bune. Mariuca, felicitari, ai fost foarte aproape sa ma "pacalesti" :-D :-D :-D .
Totusi, chiar daca a intrat in prealabil in casa cu consimtamantul victimei, atunci cand se comite talharia, este clar ca faptuitorul nu mai are acceptul de a ramane in locuinta. Deci si aici ar trebui sa fie concurs, daca am merge pe acest rationament. Insa legiuitorul spune altfel.
La fel se intampla si la furtul prin efractie etc. Nici aici nu exista consimtamantul victimei pentru patrunderea in locuinta.
Respecte.

marlen77

Post by marlen77 » 24 Jul 2005, 14:45

incadrarea juridica a primului hot: furt calificat (art.209)-prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase_se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Al doilea hot: tot furt calificat (sustrage masina noaptea) si concurs cu violarea de domiciliu (art.192-patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta {garajul}...etc...in timpul noptii, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani)

HELOOOOOOOOOOO, aici nu este vorba de talharie...TALHARIA (art.211)-"furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pt. inlaturarea urmelor infractiunii, ori pt. ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se ped. cu inchisoare de la 3 la 18 ani"

in speta noastra al doilea hot nu a intrebuintat violente sau amenintari pentru a sustrage masina din garaj. :floare:

mariusms

Post by mariusms » 25 Jul 2005, 13:46

marlen77 wrote:incadrarea juridica a primului hot: furt calificat (art.209)-prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase_se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
Al doilea hot: tot furt calificat (sustrage masina noaptea) si concurs cu violarea de domiciliu (art.192-patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta {garajul}...etc...in timpul noptii, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani)

HELOOOOOOOOOOO, aici nu este vorba de talharie...TALHARIA (art.211)-"furtul savarsit prin intrebuintare de violente sau amenintari, ori prin punerea victimei in stare de inconstienta sau neputinta de a se apara precum si furtul urmat de intrebuintarea unor astfel de mijloace pentru pastrarea bunului furat sau pt. inlaturarea urmelor infractiunii, ori pt. ca faptuitorul sa-si asigure scaparea, se ped. cu inchisoare de la 3 la 18 ani"

in speta noastra al doilea hot nu a intrebuintat violente sau amenintari pentru a sustrage masina din garaj. :floare:
Marlen77, nu te enerva. :lol: Ai dreptate, s-a plecat de la doua furtuti ale aceluiasi autoturism, dar pe parcurs, s-a mai creat o speta.
A trebuit sa dezbatem problema daca la art. 211 alin. 2^1 lit. c se poate savarsi talharie in concurs cu violarea de domiciliu.
Eu sunt convins ca nu poate fi concurs. Nu are nici o importanta daca faptuitorul a intrat in locuinta cu consimtamantul sau impotriva consimtamantului victimei. Este clar ca atunci cand talharesti pe cineva, acel consimtamant dispare, oricum. Este ca si cum cineva ne-ar talhari si apoi l-am invita sa mai ramana ca sa bem o cafea impreuna. :lol:

sofia

Post by sofia » 25 Jul 2005, 13:57

In legatura cu talharia si violarea de domiciliu, poate va ajuta speta asta:

In cazul infractiunii de talharie, savarsita prin patrunderea inculpatului, fara drept, in locuinta partii vatamate, nu exista concurs de infractiuni intre violarea de domiciliu si talharie, ci o infractiune unica de talharie prevazuta in art. 211 alin. (21) lit. c) C. pen. referitor la savarsirea talhariei intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia, violarea de domiciliu fiind adsorbita in aceasta varianta agravata a infractiunii de talharie.

I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 398 din 19 ianuarie 2005

Prin sentinta nr. 77 din 9 martie 2004, Tribunalul Gorj, sectia penala, a condamnat pe inculpatul B.G. pentru savarsirea infractiunii de violare de domiciliu prevazuta in art. 192 alin. (2) C. pen. si a tentativei la infractiunea de talharie prevazuta in art. 20 C. pen. raportat la art. 211 alin. (2) lit. b) si alin. (3) lit. c) din acelasi cod.

Instanta a retinut ca, la 31 iulie 2003, in jurul orelor 23,30 - 24,00, inculpatul a patruns in locuinta partii vatamate pentru a sustrage bani si bunuri. In timp ce, cu ajutorul unei lanterne, cauta lucruri intr-un sifonier, in sertarele de la vitrina si o caseta, inculpatul a fost surprins de partea vatamata si fiica acesteia. Pentru a-si asigura scaparea si a nu fi recunoscut, inculpatul si-a tras tricoul peste fata si a incercat sa paraseasca camera, iar in momentul in care partea vatamata a incercat sa-l imobilizeze, a imbrancit-o si a trantit-o pe scari.

Prin decizia penala nr. 273/2004, Curtea de Apel Craiova a admis apelurile procurorului si inculpatului si, intre altele, a schimbat incadrarea juridica a faptei din prevederile art. 20 raportat la art. 211 alin. (2) lit. b) si alin. (3) lit. c) C. pen. in cele ale art. 20 raportat la art. 211 alin. (2) lit. b) si alin. (21) lit. c) din acelasi cod.

Recursul declarat de inculpat, prin care s-a cerut schimbarea incadrarii juridice a faptelor in tentativa la infractiunea de talharie, este fondat.

In cauza, inculpatul a patruns in locuinta partii vatamate cu intentia de a fura, a pus in executare hotararea infractionala, dar nu a reusit sa sustraga bunuri, fapta sa ramanand in faza de tentativa, iar pentru a-si asigura scaparea, inculpatul a folosit violente. Aceasta fapta, comisa in timpul noptii si intr-o locuinta, constituie tentativa la infractiunea de talharie prevazuta in art. 211 alin. (2) lit. b) si alin. (21) lit. c) C. pen.

Este adevarat ca, inainte de a pune in executare hotararea de a sustrage bunurile, inculpatul a patruns, fara drept, in locuinta partii vatamate, in timpul noptii, insa violarea de domiciliu comisa in aceste conditii este absorbita in tentativa la infractiunea de talharie.

Ca atare, prima instanta si instanta de apel au dat o incadrare juridica gresita faptei savarsite, retinand atat tentativa la infractiunea de talharie, cat si violarea de domiciliu, desi aceasta din urma infractiune se regaseste ca element circumstantial de agravare in prevederile art. 211 alin. (21) lit. c) C. pen. referitoare la talharia savarsita intr-o locuinta sau in dependinte ale acesteia.

In consecinta, recursul a fost admis si s-a dispus schimbarea incadrarii juridice si condamnarea inculpatului in sensul considerentelor ce preced.

chrys

Post by chrys » 25 Jul 2005, 14:08

In cazul de fata nu cred ca se poate vorbi de comiterea altor infractiuni decat de doua furturi calificate distincte.

Post Reply