consilier juridic - dare de data certa ?

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
jojo

Post by jojo » 16 Aug 2007, 19:10

...a tuturor actelor juridice de instrainare a bunurilor imobile din patrimoniul statului, institutiilor si aut. statului, a pers. jur. de drept privat si public, sub sanctiunea nulitatii acestora, in vederea transcrierii sau intabularii in reg. de publ. a instrainarilor de imobile....

eu nu mai am rabdare

agenda

Post by agenda » 16 Aug 2007, 19:16

8O deci e da sau a nu? :-P

andra_dennys

Data certa

Post by andra_dennys » 16 Aug 2007, 19:22

Asa cum am mai spus art 1182 C.Civ stab ca tertilor le este opozabila numai data certa care se dobandeste prin una din urmat:
-din ziua knd inscrisul a fost prezentat la o institutie pb
-din ziua inscrierii lui intr-un registru anume destinat
-din ziua mortii partii care a semnat inscrisul sau a uneia dintre partile care a semnat
-prin trecerea actului chiar si prescurtat in acte intocmite de functionari pb, cum ar fi procese verbale pt punere de sigilii, de inventariere etc.
Enumerarea este limitativa.
Exista aj care dobandesc data certa prin alte mijloace:
-cesiunea de creanta este opozabila numai prin notificarea cesiunii facuta debitorului sau dupa acceptarea cesiunii de catre deb
-in cazul privilegiilor si al ipotecii
-actele supuse formalitatilor de publicitate imobiliara
-chiatantele prin care se constata primirea unor sume de bani fac dovada fata de terti despre data trecuta in ele
-testamentul olograf face dovada prin el insusi

Si acum fiti atenti!
In cazul in care cel care semneaza inscrisul sub semnat pv este reprezentantul conventional sau legal al partii, mentuinea datei face credinta pana la dovada contrara atat fata de reprezentant, cat si fata de reprezentantul care l-a semnat.

agenda

Post by agenda » 16 Aug 2007, 19:24

in alte cuvinte nici avocatul nu poate da data certa? asta spui tu?

agenda

Re: Data certa

Post by agenda » 16 Aug 2007, 19:37

andra_dennys wrote:Tari raspunsurile :)))
Ce ar fi sa va uitati putin pe art 1182 C.cvi :wink:
Apropo de raspunsuri...numai AVOCATII pot sa dea data certa!
poate ma lamuresti si pe mine de ce avocatii pot? in conditiile celei mai recente postarii ale tale?

krisstina

Post by krisstina » 16 Aug 2007, 20:23

andra_dennys wrote:Asa cum am mai spus art 1182 C.Civ stab ca tertilor le este opozabila numai data certa care se dobandeste prin una din urmat:
-din ziua inscrierii lui intr-un registru anume destinat

agenda

Post by agenda » 16 Aug 2007, 20:28

deci krisstina tu spui ca registrul de inregistrarea a actelor juridice atestate de avocat face parte din categoria "registrul anume destinat"?

serafim

Post by serafim » 16 Aug 2007, 20:39

:grin: krisss si CJ au registru "anume destinat " in care se inscriu actele la cre se da adata certa :grin:

agenda

Post by agenda » 16 Aug 2007, 20:46

da serafime :grin: da, exact!
se pare ca nu se stie daca acestea sunt incluse sau nu in categ. mentionata in codul civil si exista si confuzia intre atestare si data certa.......
si pelerinul se ia de mine...totul din cauza avatarului! totul! :-( :-( :-(

jojo

Post by jojo » 16 Aug 2007, 23:00

agenda wrote: se pare ca nu se stie daca acestea sunt incluse sau nu in categ. mentionata in codul civil si exista si confuzia intre atestare si data certa.......
tu scumpa mea, citeste art. ala 10 pe care l-ai postat tu coroborat cu art. 4 din care am postat eu, pana intelegi caror acte pot da cj data certa.

wittmann

Post by wittmann » 16 Aug 2007, 23:03

agenda wrote: poate ma lamuresti si pe mine de ce avocatii pot? in conditiile celei mai recente postarii ale tale?
Pentru ca legea avocaturii le da aceasta prerogativa, in timp ce legea consilierilor juridici nu, iar statutul nu este act normativ din pacate.

agenda

Post by agenda » 16 Aug 2007, 23:11

wittmann wrote:
agenda wrote: poate ma lamuresti si pe mine de ce avocatii pot? in conditiile celei mai recente postarii ale tale?
Pentru ca legea avocaturii le da aceasta prerogativa, in timp ce legea consilierilor juridici nu, iar statutul nu este act normativ din pacate.
Art. 6. - Consilierii juridici au drepturile si obligatiile prevazute de lege potrivit statutului profesional si reglementarilor legale privind persoana juridica in serviciul careia se afla sau cu care are raporturi de munca.
articol din lege 514/2003 care este act juridic.

daca concluzionam ca actele dobandesc data certa din momentul atestarii si inregistrarii in registrul avocatilor datorita faptului ca acest registru face parte din categoria registrelor anume destinate (1182 c. civ.), atunci nu vad nici un temei pentru care registrul consilierilor sa aiba vreun regim diferit.

consilierilor le este intradevar limitata "aria" actelor pe care le pot atesta la acele acte care " privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia".

jojo

Post by jojo » 16 Aug 2007, 23:12

514 este act normativ, din pacate

jojo

Post by jojo » 16 Aug 2007, 23:15

agenda wrote:consilierilor le este intradevar limitata "aria" actelor pe care le pot atesta la acele acte care " privesc persoana juridica in favoarea careia consilierul juridic exercita profesia".
in sfarsit ma pot culca linistita :razz:
noapte buna

agenda

Post by agenda » 16 Aug 2007, 23:15

JOJO wrote:514 este act normativ, din pacate
da este iar art. 6 din lege face trimitere la statut

Post Reply