bun, iti recuperezi bunul, dan tu crezi ca te las sa-mi iei prada asa usor fara sa te pocnesc ? uite asa sare ochiu...andreid wrote:Esti sigura? Tu imi furi un lucru, eu alerg dupa tine si il iau inapoi...Am tot dreptul ;)

mai departe ...

Simplu, nu-l lasa sa uzucapeze ceva care i s-a confiscat. Ce e asa de greu de inteles?parole wrote:
Ce treaba are restituirea ca masura de siguranta, ca masura procesual penala ori ca reparatie civila in procesul penal, cu dreptul posesorului hot de rea-credinta de a uzucapa??
Pleci de la o premisa falsa. Buna credinta se prezuma, si daca nu s-a constatat savarsirea unei fapte penale, intr-un cadru procesual penal, cel la care se afla bunul il va prescrie instantaneu, ca posesor de buna-credinta (prezumata) asa cu se prevede la art. 1909 C.civ. Chiar daca vrea sa-l prescrie in 30 de ani, n-ar putea, din cauza acestei prezumtii. Instanta civila nu se pronunta cu privire la savarsirea de fapte penale si, bineinteles, nu este suficienta afirmatia partii interesate ca s-ar fi savarsit o fapta penala, aceasta trebuind dovedita, dar intr-un cadru procesual penal, gare garanteaza niste drepturi, nu-i asa?parole wrote:
Exercitiu de imaginatie:![]()
Avem doua procese. Unul penal, inca nedeclansat, insa susceptibil de a se naste. Unul civil in care se cere instantei sa constate implinite conditiile uzucapiunii - posesie utila, neintrerupta timp de 30 de ani cu rea-credinta evident, bunul fiind provenit dintr-o luare pe nedrept, nu furt, ca nu s a pronuntat vreo instanta penala inca pe acest aspect - . Judecatorul va vedea reaua-credinta a petentului dar nu-l intereseaza asta, vede totodata si indolenta crasa a adevaratului proprietar, fata cu care intelege ce l-a facut pe legiuitorul civil sa consacre uzucapiunea de lunga durata si o recunoaste, devenind proprietar "hotul" - in ghilimele hot pt ca pana si prescriptia speciala a raspunderii penale de 30 de ani a tot curs si s-a implinit -.
Al doilea proces. Cel penal. Mostenitorii adevaratului proprietar, imprumutand aceeasi indolenta de la succesorul lor, desi citati regulat in civil, nu se prezinta, nu-i intereseaza, pierd procesul. Se trezesc din indolenta si fac un denunt la politie impotriva "hotului". Organul in drept, de o constiinciozitate profesionala iesita din comun, incepe urmarirea penala impotriva "hotului", constata existenta faptei prevazute de legea penala, savarsite acum mai bine de 30 de ani, vede ca-s intrunite toate elementele constitutive ale faptei, dar prescriptia il impiedica sa faca propunere la procuror de trimitere in judecata. De aceea, face propunere la procuror care incuviinteaza masura procesual penala a restituirii bunului catre mostenitori, intrucat bunul a iesit pe nedrept din patrimoniul autorului lor, cum zice art.169 Cpp, si dispune incetarea urmariri penale pentru art.10. lit. g -prescriptia-.
Iata ca desi hotul a uzucapat, el a fost lipsit de bun si implicit de proprietate prin masura procesuala a restituirii, ca o GARANTIE PENALA a fixitatii locului unde un bun mobil trebuie sa se afle la un moment dat, intr-un patrimoniu dat, si implicit, daca tu vrei marius, ca o garantie, tot penala, a dreptului de proprietate. Insa, aceasta garantie penala, pe care legiuitorul penal in marinimea lui o ofera persoanei vatamate prin furt, o lasa rece pe instanta civila investita cu solutionarea uzucapiunii. Pe judecatorul civil nu-l intereseaza ce garantii penale are la dispozitie paratul, pentru ca el judeca in civil. Daca vrea penal, paratul din civil va trebui sa faca plangere. Instanta din civil nu-i tinuta sa faca denunt. Si daca s-ar declansa intretimp procesul penal, atunci am putea vorbi de o suspendare legala facultativa a judecatii civile, pentru ca soarta sa ar depinde de soarta penalului. Dar de aici nu vad de ce nu se poate uzucapa. Penalul tine in loc civilul atunci cand penalul exista. Daca penalul nu exista, civilul merge mult si bine, tot inainte.
Cine sa nu-l lase? Judecatorul civil? De ce ar face asta cat timp nu s-a confiscat nimic, nefiind demarat procesul penal?? Judecatorul civil nu poate sa confiste.mariusms wrote:
Simplu, nu-l lasa sa uzucapeze ceva care i s-a confiscat. Ce e asa de greu de inteles?
Dacă este de bună-credinţă, posesorul unui mobil nu are niciun interes să intenteze o acţiune în uzucaparea unui astfel de bun. Unde ai văzut tu o astfel de acţiune?parole wrote:
Argumentul bunei-credinte, banuiesc, il invoci drept motiv pentru care hotul nu ar intenta actiune in uzucapiune. Dar asta nu inlatura cu nimic putinta hotului de a intenta o astfel de actiune.
..........................
Imi schimb si opinia cu privire la solutia pe care o ca da procurorul sau judecatorul daca s-ar declansa un proces penal ulterior celui civil, solutionat printr-o hot de admitere a uzucapiunii. Nu se va dispune restituirea, nici ca masura procesual-penala, nici ca masura de siguranta pentru ca nu e o masura de siguranta dupa cum s-a vazut, ci se va dispune confiscarea.
Alkoko, cum deschizi gurita, fara sa copiezi si bineinteles sa scoti diacriticele, cum devii generos cu perle care mai de care mai hazlii. Esti bun si tu la ceva, ne lipseau bufonii. Si-ti multumim pentru efort, se vede ca ai buchisit-o ceva ore.ALLKOZ wrote: Este evident ca in art. 118 Cp, legiuitorul, amintind de restituire, nu a inteles ca astfel sa consacre o noua institutie autonoma de cele deja consacrate la art. 14, 169, 109, alin. 5 Cpp. In art. 118 Cp legiuitorul doar aminteste ca in cazul in care nu opereaza restituirea (cu un regim stabilit deja in art. mentionate) atunci va opera masura de siguranta a confiscarii. Se consacra astfel subsidiaritatea confiscarii bunurilor in raport cu rezolvarea actiunii civile.
................... Cum am mai spus, daca doua institutii au acelasi efect asta nu inseamna ca au aceeasi natura. Sa nu cadem in aceasta capcana. ................................ Restituirea nefiind o masura de siguranta rezulta ca nu i se aplica imprescriptibilitatea prevazuta la art. 126, alin. 5 Cp.
Ti-am zis mai sus unde e interesul actiunii. In obtinerea unei prezumtii iuris et de iure. Si ce daca nu exista in practica?? Daca nu se manifesta exercitiul unui drept subiectiv, asta inseamna ca acel drept subiectiv nu exista?! Ai unele contrareplici, pt ca nu le pot numi argumente, care te lasa mut de-a dreptul.mariusms wrote:
Dacă este de bună-credinţă, posesorul unui mobil nu are niciun interes să intenteze o acţiune în uzucaparea unui astfel de bun. Unde ai văzut tu o astfel de acţiune?
parole wrote:Ti-am zis mai sus unde e interesul actiunii. In obtinerea unei prezumtii iuris et de iure. Si ce daca nu exista in practica?? Daca nu se manifesta exercitiul unui drept subiectiv, asta inseamna ca acel drept subiectiv nu exista?! Ai unele contrareplici, pt ca nu le pot numi argumente, care te lasa mut de-a dreptul.mariusms wrote:
Dacă este de bună-credinţă, posesorul unui mobil nu are niciun interes să intenteze o acţiune în uzucaparea unui astfel de bun. Unde ai văzut tu o astfel de acţiune?
Draga Parole, la lipsa ta de politete voi raspunde cand comisurile gurii mele isi vor reveni din ranjet la pozitia initiala, poate pana atunci iti termini si facultatea si mai acumulezi cate ceva cunostinte despre prezumtii, uzucapiune, etc. Pari inteligent, deci stiu ca poti. Succese.parole wrote:Confuzezi interesul actiunii cu obiectul ei. Actiunea in uzucapiune nu e actiune in constatare si zambetul lui matahari nu e nevinovat. E doar tamp.
MataHari wrote:
Draga Parole, la lipsa ta de politete voi raspunde cand comisurile gurii mele isi vor reveni din ranjet la pozitia initiala, poate pana atunci iti termini si facultatea si mai acumulezi cate ceva cunostinte despre prezumtii, uzucapiune, etc. Pari inteligent, deci stiu ca poti. Succese.
Marius,![]()
mariusms-teroristul wrote:Alkoko, cum deschizi gurita, fara sa copiezi si bineinteles sa scoti diacriticele, cum devii generos cu perle care mai de care mai hazlii. Esti bun si tu la ceva, ne lipseau bufonii. Si-ti multumim pentru efort, se vede ca ai buchisit-o ceva ore.ALLKOZ wrote: Este evident ca in art. 118 Cp, legiuitorul, amintind de restituire, nu a inteles ca astfel sa consacre o noua institutie autonoma de cele deja consacrate la art. 14, 169, 109, alin. 5 Cpp. In art. 118 Cp legiuitorul doar aminteste ca in cazul in care nu opereaza restituirea (cu un regim stabilit deja in art. mentionate) atunci va opera masura de siguranta a confiscarii. Se consacra astfel subsidiaritatea confiscarii bunurilor in raport cu rezolvarea actiunii civile.
................... Cum am mai spus, daca doua institutii au acelasi efect asta nu inseamna ca au aceeasi natura. Sa nu cadem in aceasta capcana. ................................ Restituirea nefiind o masura de siguranta rezulta ca nu i se aplica imprescriptibilitatea prevazuta la art. 126, alin. 5 Cp.![]()
Numai cineva total pe langa drept ... sau care se cheama Allkoz putea sa spuna ca dreptul procesual este pus in aplicare prin dreptul material si nu invers.Dar, de ce nu ma surprinde, la Alkoko e invers, in dreptul material doar se aminteste ceva ce este cu sfintenie postulat in dreptul procesual.
Si, cu nonsalanta-i binecunoscuta si nevinovata, uitandu-se timid in stanga si in dreapta, intrebandu-se de nenumarate ori, s-o lansez, sa n-o lansez, s-o lansez, sa n-o lansez, hai s-o lansez, ca marius nu se uita la toate tampeniile astea camuflate in sute si sute de randuri. Si a lansat-o, Alkoko trage concluzia si o arunca la apa, restituirea nu este imprescriptibila, desi confiscarea, care se ia in urma restituirii este imprescriptibila. Ce daca se ia masura imprescriptibila a confiscarii dupa restituire? Noi, Allkoz decretam restituirea prescriptibila, chiar daca ar goli de continut confiscarea speciala de la art. 118 C.pen, cu tot ce contine ea. Traiasca civiluuu! Huo penaluuu!.
Esti chiar simpaticut Alkoko.
pupici. Vrei dreptul penal inapoi? Ia-l inapoi, dar te anunt ca noi mergem inainte. Tu poti sa cresti pe scara involutiei, pentru ca nu iti este greu deloc.
![]()
Desi ar trebui sa
Users browsing this forum: No registered users and 26 guests